پاسخ ترامپ به سنای آمریکا درباره تحریم عربستان، درخواست وزیرخارجه آمریکا برای سفر به ایران، حمایت چین از دکترین پیشنهادی روسیه درباره امنیت خلیج فارس و پشت پرده ماموریت عربستان و امارات در شرق یمن از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به رأی کمیته سنای آمریکا به طرح تحریم علیه عربستان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا از قطعنامهای حمایت کرده که خواستار اعمال تحریم علیه خاندان پادشاهی عربستان سعودی و منع فروش سلاح به این کشور است.
گفته شده، پیشبرد این قطعنامه در واکنش به پیوندها و روابط نزدیک دونالد ترامپ و اعضای خاندان سلطنتی سعودی صورت میگیرد. برخی از نمایندگان جمهوریخواه سنای آمریکا نیز به این قطعنامه رأی مثبت دادهاند.
پیشبرد این قطعنامه در ادامه انتقادات نمایندگان کنگره آمریکا از حمایت کاخ سفید از عربستان در جریان جنگ علیه یمن صورت میگیرد.
با این حال، قطعنامه مذکور برای تبدیل شدن به قانون، نیازمند تأیید همزمان اکثریت نمایندگان در سنا و مجلس نمایندگان آمریکا و سپس امضای آن از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور است و تأیید آن در کمیته روابط خارجی، گام نخست در پیشبرد قطعنامه مذکور است.
پاسخ ترامپ به سنای آمریکا درباره تحریم عربستان
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا به توجیه نقش عربستان در برابر جمهوری اسلامی ایران در منطقه پرداخت.
ترامپ در پیامی که خطاب به مجلس سنا آمریکا منتشر شده، در توجیه اقدام خود برای وتوی مصوبه کنگره علیه فروش سلاح به عربستان سعودی، این کشور را «سدی علیه فعالیتهای مخرب ایران» توصیف کرده است.
این پیام ترامپ پس از آن منتشر شده که او سه قطعنامه کنگره این کشور را ـ که خواستار جلوگیری از فروش «اضطراری» سلاح به عربستان سعودی و امارات متحده عربی بود ـ وتو کرد.
رئیس جمهور آمریکا در پیام خود به سنای این کشور درباره وتوی قطعنامه تحریم و قطع رابطه با عربستان گفت: اولین دلیل و مهمتر از همه این است که وظیفه اصلی ما، محافظت از امنیت بیش از ۸۰ هزار تن از شهروندان آمریکاست که مقیم عربستان سعودی هستند و حملات حوثیها از یمن آنها را در معرض خطر قرار داده است.
ترامپ در ادامه گفته است: دوم آنکه این قطعنامه مشترک آمادگی نظامی عربستان سعودی و توانایی آن برای محافظت از حاکمیت ملی خودش را تضعیف کرده و بر توانایی این کشور برای دفاع از پرسنل نظامی آمریکا در آنجا اثر منفی خواهد گذاشت و سوم هم، عربستان سعودی سدی در برابر فعالیتهای مخرب ایران و نائبان آن در منطقه است.
درخواست وزیرخارجه آمریکا برای سفر به ایران
«مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا در گفتوگو با بلومبرگ اعلام کرده که دوست دارد به ایران سفر کند.
این ادعای وزیرخارجه آمریکا در مورد درخواست سفر به ایران در شرایطی مطرح شده که واشنگتن در حال حاضر سختترین تحریمها را علیه مردم ایران طراحی و اعمال کرده است.
در همین ارتباط، پمپئو گفته است، در صورتی که به ایران دعوت شود، به این کشور سفر خواهد کرد و اگر لازم باشد با مقامات ایرانی گفتوگو خواهد کرد.
در ادامه این گفتوگو، وزیرخارجه آمریکا که کشورش رویکردی خصمانه علیه ایران دنبال میکند، مدعی شده او از گفتوگوی مستقیم با مردم ایران استقبال خواهد کرد.
پمپئو با اشاره به سفر به وزیرخارجه ایران به آمریکا گفته است، همان گونه که جواد ظریف در نیویورک با رسانهها گفتوگو میکند، او نیز خواستار آن است تا در تهران با رسانهها وارد ارتباط و تعامل شود.
این نخستین بار نیست که مقامات آمریکایی مدعی علاقه برای گفتوگو و مذاکره با ایران میشوند و پیش از این نیز دونالد ترامپ از آمادگی خود برای مذاکره با ایران بدون هیچ پیش شرطی خبر داده بود.
با این حال تا کنون تهران با توجه به نقض تعهدات پیشین آمریکا به ویژه در موضوع برجام و همچنین ادامه رویکرد و سیاست خصمانه آمریکا علیه ایران، هرگونه امکان گفتوگو و مذاکره با واشنگتن را به شدت رد کرده است.
حمایت چین از دکترین پیشنهادی روسیه درباره امنیت خلیج فارس
"هوآ چوناینگ" سخنگوی رسمی وزرات امور خارجه چین اعلام کرد که مقامات پکن از دکترین امنیتی منطقه خلیج فارس که روسیه پیشنهاد کرده، حمایت می کنند.
وی امروز (پنجشنبه) در کنفرانس مطبوعاتی گفت: «دولت چین از پیشنهاد طرف روسی درباره تامین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس حمایت می کند. ما حاضر هستیم تا تلاشهای مشترکی به منظور تقویت تماسها و همکاری در این زمینه را انجام دهیم.»
این دیپلمات چینی افزود: «برای تأمین امنیت در خلیج فارس کشورهای این منطقه باید بر اساس اصول احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی سایر کشورها، روابط حسن همجواری بین خود را تقویت کنند و جامعه بین المللی نیز باید در این زمینه نقش سازندهای ایفا کند.»
لازم به یادآوری است، وزارت امور خارجه روسیه روز سه شنبه سندی با نام «دکترین امنیت جمعی برای منطقه خلیج فارس» را منتشر کرد. در میان پیشنهادهای ارائه شده از سوی روسیه، خودداری از استقرار نیروها و پایگاههای نظامی خارجی در این منطقه مورد تأکید قرار گرفته است.
این سند در مراسم خاصی در مسکو با حضور نمایندگانی از کشورهای عربی، ایران، ترکیه، پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب و کشورهای عضو گروه بریکس رونمایی شد.
پشت پرده مأموریت عربستان و امارات در شرق یمن
به نوشته روزنامه قطری "رایه"، بدر کلشات المهری، معاون استانداری المهره یمن در جریان گفتوگو با برنامه تلویزیونی "لقاء الیوم" خاطرنشان کرد: عربستان با تیپهای نظامی بزرگی در استان المهره (واقع در شرق یمن) حضور دارد، در حالی که هیچ نیروی عربستانی در استانهای تحت کنترل نیروهای انصارالله حضور ندارد.
المهری در ادامه گفت: نیروهای سعودی در ابتدا با هدف امدادرسانی وارد استان المهره شدند تا المهره پایگاهی برای امدادرسانی به استانهایی باشد که شاهد درگیری میان ارتش دولت مستعفی و نیروهای انصارالله است؛ اما با گذر زمان مواد و تجهیزات امدادرسانی هنوز وارد المهره نشده و به جای آن هواپیماها و تیپهای نظامی وارد این منطقه شدند. به گونه ای که ریاض ۲۶ مرکز و اردوگاه برای ارتش عربستان تأسیس کرده و همچنان توسعهطلبیهای آن در این استان ادامه دارد.
وی خاطرنشان کرد: عربستان نیروی نظامی غیرقانونی که تعداد آنها به پنج هزار تن میرسد، به فرماندهی "راجح باکریت"، استاندار المهره تأسیس کرد. عربستان از نخستین روزی که وارد استان المهره شد، در تلاش برای فریب اهالی آن با وعده پول و منصب و رتبه و جذب آنها در پادگانهای خود بود؛ اما در این اقدام شکست خورد و مجبور شد، شبه نظامیان دیگری را از استانهای دیگر یمن به منظور پیشبرد نقشههای خود به کار گیرد.
این مسئول یمنی ضمن اشاره به ادامه حضور سرویس اطلاعات امارات و اجرای دستورالعملهای آنها از طریق استاندار این استان تصریح کرد: عربستان در المهره با ذهنیت امارات یعنی از طریق تشکیل شبه نظامیان، احداث زندانهای مخفی و اقدامات غیرقانونی عمل میکند. عربستان از مناطق تماس با نیروهای انصارالله عقبنشینی و نیروهایش را در "شبوه" و "عدن" تقویت کرده و اشخاصی را برای اجرای برنامههای خود و اجرای مأموریت خارج از دستورات مقامات محلی و قانونی آنجا اجیر کرده است.
وی درخصوص تلاشهای عربستان برای تأسیس خط لولههای نفتی در استان المهره تأکید کرد: ریاض هنوز رسما این درخواست را ارائه نداده است. المهری در عین حال نسبت به اقدام عربستان به این امر پس از سیطره کامل بر استان هشدار داد و گفت: ما نمیپذیریم که یکی از افسران سعودی به مسئولان یمنی دستورهایی را بدهد و از تجاوزات آنها چشمپوشی نمیکنیم.
برای دومین سال متوالی استان المهره شاهد اعتراضات گسترده علیه حضور نیروهای سعودی است و اهالی این روستا خواهان برکناری راجح باکریت، استاندار آنجا هستند و وی را به ارتکاب فساد و ایجاد آشوب در این استان متهم میکنند.
المهری همچنین عنوان داشت: عربستان و امارات میخواهند از طریق سیطره کامل خود بر فرودگاهها، بنادر دریایی و گذرگاههای زمینی، یمن را تحت تسلط کامل خود درآورند. ریاض پس از کنترل بر تمامی گذرگاههای یمن با هدف تسلط بر دو گذرگاه "صرفیت" و "شحن" که یمن را به عمان متصل میکند، نیروهای خود را به المهره گسیل کرد. گذرگاه صرفیت و شحن تنها گذرگاههای یمن هستند که در حال حاضر برای خروج بیماران و مسافران باز است، در صورتی که عربستان موفق شود این دو گذرگاه را نیز به کنترل خود دربیاورد، یمنیها در معرض کشتار تدریجی در زندانی بزرگ قرار خواهند گرفت.
المهری خاطرنشان کرد: امارات و عربستان تلاش کردند به دور از سرویسهای امنیتی و نظامی یمنی از برخی قبایل المهره سربازگیری کنند، ولی این تلاشها ناکام ماند؛ بنابراین، ریاض به تشکیل شبهنظامیانی خارج از استان المهره که افسران سعودی آنها را اداره میکنند، پناه برد، ولی امارات پس از انتصاب استانداری وابسته به خودش و عربستان در المهره از این منطقه خارج شد، ولی سرویسهای اطلاعاتی امارات همچنان در این استان و تمامی استانهای یمن فعال هستند.
معاون استاندار المهره ضمن اذعان به وجود اختلافات میان مقامات محلی این استان یعنی میان استانداری که متهم به اجرای تصمیمات عربستان و امارات است و معاونان استانداری و شوراهای محلی استان، از هادی و دولت مستعفی آن خواست تا به منظور ممانعت از وخامت اوضاع در المهره، استاندار آن را تغییر دهند.
المهری عربستان را به تحت فشار قرار دادن مسئولان محلی، استانداران، وزرا و بزرگان قبایل جهت وادار کردن آنها به اجرای تصمیمات و دستوراتش متهم کرد و گفت: ما از مقامات سعودی میخواهیم به مسئولان یمنی احترام بگذارند و در چهارچوب دستگاه امنیتی فعالیت کند و به تعهدات خود در خصوص بازسازی و رشد و توسعه یمن پایبند باشد.