سفر محمود عباس به سوریه، اعزام کشتی جنگی کره جنوبی به خلیج فارس، نشست محرمانه مصر، اردن، اسرائیل، امارات و عربستان و بازگشت کشتیهای ایرانی پس از دو ماه توقف در برزیل، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نشست محرمانه آمریکا و اسرائیل با محوریت ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ کانال 13 تلویزیون اسرائیل اعلام کرد: «ران درمر» سفیر اسرائیل هفته گذشته در ایالت آلاسکای آمریکا با مسئولان آمریکایی برای رایزنی درباره روابط امنیت استراتژیک میان طرفین به ویژه در ارتباط با ایران دیدار کرد.
این کانال عبریزبان به نقل از مسئولان اسرائیلی افزود: سفر درمر به یکی از ایالات آمریکا سفری عادی نبوده است، بلکه این سفر مهم و چشمگیر بود و طی آن همکاری بین اسرائیل و ایالات متحده درباره مسأله ایران مورد بحث و رایزنی قرار گرفت.
این منبع در ادامه گزارش داد: روابط امنیتی میان اسرائیل و آمریکا بسیار مستحکم است، بهگونهای که حجم کمکهای نظامی آمریکا به اسرائیل سالیانه بیش از 3.8میلیارد دلار است و همچنین این همکاریها شامل آموزش نظامی مشترک، تبادل اطلاعات و همکاری در زمینه دفاع موشکی میشود.
سفر محمود عباس به سوریه
یک مسئول عالیرتبه فلسطینی اعلام کرد که محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از مدتها بیشتر تمایل به سفر به دمشق پایتخت سوریه داشته و تلاش دارد در سریع ترین زمان ممکن این سفر را انجام دهد.
عزام الاحمد رئیس بخش عربی و ملی اجرایی جنبش آزادی بخش فلسطین اعلام کرد که تمرکز حوادث عامل اصلی تاخیر سفر عباس به دمشق بوده است.
وی در گفتگو با روزنامه الوطن سوریه که پنجشنبه منتشر شد، اعلام کرده بود که محمود عباس با بشار اسد رئیس جمهور سوریه در تماس است و این سفر در سریع ترین زمان ممکن انجام خواهد شد.
الأحمد پیش از این در رأس هیأتی عالیرتبه از سازمان آزادی بخش به دمشق رفته و با بشار اسد در خصوص تعامل با آوارگان فلسطینی گفتوگو کرد. وی تأکید نمود، دولت دمشق با آوارگان سوری مانند شهروندان سوریه رفتار میکند و هیچ فرد عربی در سوریه احساس غربت نمیکند.
الاحمد در عین حال از تعامل دولت لبنان با آوارگان فلسطینی انتقاد و این تعامل را منفی و سختگیرانه توصیف کرد.
این مسئول فلسطینی نسبت به بازگشت اوضاع سوریه به سمت بهبود ابراز امیدواری کرده و گفته که این موضوع میتواند بر تمامی کشورهای عربی تأثیرگذار باشد و تحقق رویای پایان دادن به اشغالگری را بیش از پیش نزدیک میکند، چرا که به این ترتیب سوریه نقش منطقهای خود را بار دیگر آغاز میکند؛ نقشی که باعث توطئهچینی آمریکاییها و رژیم اسرائیل و متحدان آن در سوریه شده بود.
اخیرا شاخصهای متعددی مبنی بر بهبود مناسبات سوریه با همسایگان حوزه خلیج فارس و عرب مطرح شده است. در همین راستا امارات متحده عربی سفارت خود در دمشق را افتتاح کرده و عربستان نیز از تمایل خود در این رابطه خبر داده بود. این در حالی است که پیشبینی می شود سوریه به زودی به اتحادیه عرب بازگردد.
از سوی دیگر، محمود عباس پنجشنبه طی سخنرانی خود در رامالله در واکنش به تخریب بی سابقه صد واحد مسکونی فلسطینیان در نزدیکی بیتالمقدس گفت که شورای مرکزی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) تصمیم به توقف همه همکاریهای خود با رژیم صهیونیستی گرفته و برای اجرای آن مکانیزمهایی وضع کرده است.
او گفت: «ما هرگز تن به دیکتهها و تحمیل مسائل حاکم بر زمین با توسل به قدرت ظالمانه، به ویژه در قدس نخواهیم داد و همه اقدامات حکومت اشغالگر در قدس، غیر قانونی و باطل است».
اسرائیل این هفته صد واحد مسکونی فلسطینیان را در منطقه «صور باهر» قدس به بهانه اینکه مالکان آنها جواز ساخت نداشتند، تخریب و جنبش حماس نیز در بیانیهای اقدام تشکیلات خودگردان فلسطین در توقف تمامی همکاریها با رژیم صهیونیستی را «گامی در جهت صحیح» توصیف کرد.
اعزام کشتی جنگی کره جنوبی به خلیج فارس
کره جنوبی تصمیم دارد در پی تقاضای آمریکا برای تشکیل ائتلاف دریایی در خلیج فارس، یک کشتی جنگی پیشرفته خود را اوائل ماه آگوست (شهریور) به تنگه هرمز اعزام کند.
به نوشته شماره شنبه روزنامه «کره تایمز»، کره جنوبی قصد دارد کشتی جنگی «چئونگ هائه» را به تنگه هرمز اعزام کند. این کشتی جنگی که اینک در آبهای سومالی در حال عملیات علیه دزدان دریایی است، از سال 2009 به این سو صدها کشتی کره جنوبی را در آبهای بینالمللی و خلیج عدن همراهی کرده است.
گفته میشود، سئول هنوز جزئیات این برنامه از جمله جدول زمانی این مأموریت را تأیید نکرده، اما حین دیدار هفته گذشته «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نسبت به این مسأله ابراز امیدواری کرده است. این کشور در ائتلافهای نظامی دیگر آمریکا نیز حضور دارد، زیرا بابت تنش با کره شمالی به نیروهای مسلح آمریکا وابسته است.
بر اساس این گزارش، وزارت خارجه کره جنوبی هفته گذشته اعلام کرد، تقاضای آمریکا برای پیوستن به ائتلاف دریایی این کشور در خلیج فارس را بررسی خواهد کرد. به نوشته وبگاه «رادیو بین المللی کره» یک مقام وزارت امور خارجه کره جنوبی سه شنبه گذشته گفت، این وزارتخانه احتمالات مختلف را در نظر گرفته و بررسیهای لازم در این زمینه را با وزراتخانههای دیگر انجام خواهد داد.
به نوشته این منبع خبری، «کانگ کیوانگ وا» وزیر خارجه کره جنوبی در دیدار با جان بولتون ضمن اشاره به تنشها در تنگه هرمز و لزوم آرام نگه داشتن منطقه، از رهبری آمریکا و اقدامهای این کشور در خلیج فارس تشکر کرد.
کره تایمز نوشت، اقدام جدید کره جنوبی و قبول درخواست آمریکا واکنش به رزمایش مشترک روسیه و چین تعبیر میشود و این حضور در تنگه هرمز میتواند تهدیدی علیه صنایع داخلی این کشور محسوب شود.
این در حالی است که ژاپن، دیگر متحد درجه اول آمریکا اعلام کرده که توکیو، اعزام نیرو برای پیوستن به ائتلاف دریایی واشنگتن در تنگه هرمز را بررسی نمیکند. بنا به گزارش «رویترز» «یوشیده سوگا» سخنگوی دولت ژاپن گفت که موضع پیشین این کشور هیچ تغییری نکرده و توکیو مسأله اعزام نیرو برای پیوستن به ائتلاف دریایی واشنگتن در تنگه هرمز را بررسی نمیکند.
نشست محرمانه مصر، اردن، اسرائیل، امارات و عربستان
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر در روز پنجشنبه دیدارهای مهمی انجام داد که در کاخ وی در اسکندریه برگزار شد. دیدارهایی که در غیاب عباس کامل مدیریت سرویس اطلاعات عمومی و همراه همیشگی وی در تمامی سفرهای خارجی و دیدارهای او با مسئولان داخلی و خارجی برگزار شد.
این در حالی است که تمامی دیدارهای روز پنجشنبه در خصوص پروندههایی بود که با سرویس اطلاعات مصر ارتباط داشت.
رئیس جمهور مصر در دیدارهای جداگانه با تعدادی از وزرای انرژی در کشورهای گازی حوزه خاورمیانه دیدار کرد. از جمله این دیدارها دیدار با یووال اشتاینتس وزیر انرژی رژیم صهیونیستی بود که با حضور طارق الملا وزیر انرژی مصر برگزار شد.
وی همچنین با ریک پری وزیر انرژی آمریکا دیدار کرد و در سومین نشست خود گیدو اندارگاشیو وزیر انرژی اتیوپی را به حضور پذیرفت که حامل پیام نخست وزیر کشورش برای رئیس جمهور مصر در خصوص سد النهضة اتیوپی بود.
منابع مصری ویژه به العربی الجدید اعلام کردند، علت غیاب عباس کامل از این نشست ها، مشغول بودن وی به برگزاری دیدار عالیرتبه با تعدادی از مسئولان امنیتی رژیم صهیونیستی بود که احتمالا شخص یوسی کوهین رئیس موساد بوده است. بر اساس این گزارش وی همراه با هیأت امنیتی در کنار اشتاینتس وارد مصر شده است.
به گفته منابع مرتبط با العربی الجدید، در این دیدار مسئولان ارشد عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اردن نیز حضور داشتند و مهمترین پروندههای بررسی شده در این مذاکرات پرونده صلح منطقهای بوده است.
منابع مصری مهم ترین پروندههای مطرح در این دیدار را پرونده ایران می داند که پیچیده ترین پرونده میان طرفها بود، چرا که اختلاف نظرهای متعددی در این رابطه وجود داشت.
بر اساس اعلام منابع عالیرتبه احتمالاً این دیدار برای بررسی اقدامات سازماندهی و قدمهای مقدماتی اجرای معامله قرن آمریکا برای از بین بردن آرمان فلسطین برگزار شده است.
دولت السیسی در مصر اخیراً مجموعهای از اقدامات را انجام داده که کارشناسان معتقدند در راستای زمینهسازی برای اجرای بندهای معامله قرن ارزیابی میشود. این در حالی است که السیسی و دولت وی اعلام کرده که با این، طرح آماده خواهد کرد. از جمله این اقدامات میتوان به انتقال ماهیت بندر العریش و بخش قابل توجهی از اراضی اطراف آن جهت استفاده از نیروهای مسلح اشاره کرد. همچنین باید بخش قابل توجهی از مناطق مرزی با نوار غزه تخلیه شود.
بازگشت کشتیهای ایرانی پس از دو ماه توقف در برزیل
یک مقام برزیلی اعلام کرده است که دو کشتی ایرانی با نام «ترمه» و «باوند» پس از دو ماه توقف در سواحل برزیل به علت نداشتن سوخت، حال با برطرف شدن مشکلشان به زودی به ایران بازخواهند گشت.
توقف دو ماهه دو کشتی ایرانی در بنادر برزیلی به علت خودداری شرکتهای سوخت رسان برای تأمین سوخت مورد نیاز این کشتیها صورت گرفته بود.
طی مدت زمان توقف کشتیهای ایرانی در آبهای برزیل، شرکت ملی نفت این کشور به نام «پتروبراس»، تحریمهای آمریکا را بهانه عدم تأمین سوخت مورد نیاز کشتیهای ایرانی قرار داده بود؛ هرچند در نهایت دادگاهی در برزیل حکم داد که شرکت نفت دولتی این کشور باید به دو کشتی ایرانی معطل مانده در سواحل برزیل سوخت دهد و «ارنستو آرائوجو» وزیرخارجه این کشور گفت که همه طرفها باید از حکم این دادگاه پیروی کنند.
گفته شده، حکم سوخت رسانی به کشتیهای ایرانی از سوی «دیاس توفولی» رئیس دیوان عالی فدرال برزیل صادر شد.
ایران پیش از این هشدار داده بود در صورت عدم همکاری برزیل برای تأمین سوخت کشتیهای ایرانی، واردات از این کشور را متوقف خواهد کرد.