موافقت مشروط دولت سوریه با آتشبس در ادلب، حمله موشکی اسرائیل به القنیطره سوریه، واکنش اتحادیه اروپا به تحریم ظریف از سوی آمریکا و اظهارات جان بولتون در مورد تحریم ظریف، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به حمله سعودیها به امارات به خاطر یمن و ایران تیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ صفحات سعودی شبکه های اجتماعی که برخی از آنها هوادار دولت عربستان هستند، مستقیم و غیرمستقیم به امارات به خاطر هماهنگی امنیتی اخیرش با ایران در زمینه دریایی و خروج امارات از یمن حمله کردند.
این صفحات در اشاره ضمنی به نگرانی خود از امکان کودتای امارات علیه روابط مستحکم خود با عربستان، خواهان ستایش نکردن از هر گونه کشور هم پیمان عربستان در حال حاضر و بسنده کردن به حمایت از این کشور شدند.
برخی کاربران آشکارا نوشتند که امارات علیه عربستان توطئه چینی می کند و هر لحظه ممکن است از پشت خنجر بزند.
در عین حال، برخی دیگر از کاربران تلاش کردند که اوضاع را آرام کنند و گفتند که روابط عربستان و ریاض به همین شکل باقی خواهد ماند و از هرگونه تحولات گذرایی تأثیر نخواهد پذیرفت.
بر پایه این گزارش، همزمان انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات نیز در این باره اظهارنظر و قطر را به تلاش برای ایجاد شکاف در صفوف عربستان و امارات متهم کرد؛ با وجود اینکه حجم زیادی از توییت ها متعلق به صفحاتی بود که به اهانت و ناسزا گفتن به قطر عادت کرده اند.
قرقاش درصدد کتمان چرخش در سیاست خارجی امارات در قبال پرونده های منطقه ای به ویژه تجاوزگری به یمن و نمایان شدن نشانه های آن برآمد و مدعی شد: ایجاد شکاف در صفوف عربستان و امارات از دریچه یمن یا ایران یا غیر از آنها محال است. رسانه های قطری درک نمی کنند که ائتلاف ما از طریق جانفشانی ها تقویت و با هماهنگی و گفت وگو و صداقت و دفاع سعودی ها از شراکت خودشان با امارات تعمیق یافته است.
قرقاش افزود: در سایه این وضعیت، من برای کسانی که سیاست قطر را مدیریت می کنند و رنج و مشقت این کشور را تعمیق می بخشند، ابراز تأسف می کنم.
این مسئول اماراتی در ادامه کتمان شکاف ایجاد شده بین کشورش و عربستان به خاطر شکست مفتضحانه نظامی ائتلاف متجاوز در یمن و سیاست های ابوظبی و ریاض در قبال ایران گفت: نگران رابطه راهبردی خود با کشور برادر عربستان نیستم. می دانم که این روابط به چه اندازه هر روز در همه سطوح تحکیم می یابد. اندوه من از این است که قطر از طریق سیاست های رسانه ای بی فایده انزوای خود را تشدید می کند و بحرانش را تعمیق می بخشد. مدیریت این سیاست های رسانه ای با پول ها و مزدوران است که شهروند قطری، ربطی به سیاست ها ندارد اما از آنها رنج می برد.
در همین حال، روزنامه سعودی الشرق الاوسط هم نتوانست نارضایتی خود از ملاقات اخیر مسئولان گارد ساحلی امارات و ایران را کتمان کند و مدعی شد: نشست های گارد ساحلی، امری روتین و مداوم است و حاوی پیام جدیدی نیست.
این روزنامه در عین حال نوشت، نشست مسئولان ارشد گارد ساحلی امارات و ایران بعد از شش سال از آخرین نشست آنها برگزار شد. آخرین و پنجمین نشست دو طرف در 22 اکتبر سال 2013 میلادی، دو روز به میزبانی ایران برگزار شد.
نکته جالب اینجاست که روزنامه الشرق الاوسط در ابتدای مطلب خود برگزاری چنین نشست هایی را روتین و مداوم توصیف می کند، اما سپس اذعان می نماید که نشست اخیر بعد از وقفه ای شش ساله برگزار شده است.
ناظران بر این باورند: به نظر می رسد، سخن روزنامه سعودی از زبان یک منبع ناشناس، حکایت از نارضایتی خاموش عربستان از گام اخیر امارات در قبال توسعه روابط با ایران دارد.
موافقت مشروط دولت سوریه با آتشبس در ادلب
خبرگزاری سوریه به نقل از یک منبع نظامی گفت، دولت سوریه با آتش بس در ادلب از نیمه امشب موافقت کرده است.
این منبع نظامی گفت، آتش بس در ادلب مشروط به اجرای توافق سوچی، مبنی بر عقب نشینی عناصر مسلح از منطقه کاهش تنش به طول 20 کیلومتر است.
بر اساس این گزارش آتشبس در ادلب مشروط به خروج سلاح های سنگین و متوسط از این شهر است.
حمله موشکی اسرائیل به القنیطره سوریه
رسانه های سوریه از حمله موشکی رژیم صهیونیستی به منطقهای در استان القنیطره واقع در جنوب سوریه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، رژیم صهیونیستی روز گذشته به تل بریقه در رسم السد واقع در حومه غربی القنیطره حمله موشکی کرده است. این حمله تنها خسارات مادی برجای گذاشت.
واکنش اتحادیه اروپا به تحریم ظریف از سوی آمریکا
روز پنجشنبه، کارلوس مارتین روییز، از مقامات سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در یک نشست اعلام کرد با وجود تحریم محمدجواد ظریف از سوی دولت آمریکا، اتحادیه اروپا همکاریهای دیپلماتیک خود با وزیر خارجه ایران را قطع نخواهد کرد.
این دیپلمات اروپایی با ابراز تأسف از تصمیم دولت آمریکا برای تحریم وزیر امور خارجه ایران به خبرنگاران گفت: «ما به همکاری با آقای ظریف که بالاترین دیپلمات ایرانی است ادامه میدهیم و حفظ کانالهای دیپلماتیک با ایران را بسیار مهم میدانیم».
وزارت خزانهداری آمریکا در نخستین ساعات بامداد روز پنجشنبه به وقت تهران، محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران را در لیست تحریمهای خود قرار داده است.
اظهارات جان بولتون درباره تحریم ظریف
«جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید پنجشنبه در مصاحبه با «فاکسنیوز» درباره اقدام اخیر دولت آمریکا در تحریم «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران اظهارنظر کرد.
بولتون درباره تحریم محمدجواد ظریف گفت: «هدف ما در اینجا این است که به رژیم و ایران -که توسط رونالد ریگان، حامی تروریسم دولتی قلمداد شده-نشان بدهیم که ما فعالیتهای او را قابل تحریم میدانیم. ما هر دارایی که او در ایالات متحده داشت، توقیف و فعالیتهای او و افرادی که با او مبادله میکنند را محدود کردهایم.»
بولتون در ادامه درباره اقدام دولت آمریکا برای تحریم ظریف اضافه کرد: «این کارمان این پیام را ارسال میکند که ما جواد ظریف را سخنگویی نامشروع برای ایران قلمداد میکنیم.»