هزینه حذف ۴ صفر از اسکناس‌ها چقدر است؟

کد خبر: ۹۱۶۷۴۹
|
۱۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۰ 08 August 2019
|
7498 بازدید
|

اکنون ۸ میلیارد و ۷۰۹ میلیون برگ اسکناس و ایران‌چک در اقتصاد ایران در گردش است. سالانه ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد برگ اسکناس نیز امحا و جایگزین می‌شود. در این شرایط، حذف چهار صفر از پول ملی از یک طرف بیش از ۱۴۰ میلیارد تومان صرفه‌جویی در سال برای جایگزینی اسکناس‌های فرسوده به دنبال دارد. اما از طرف دیگر، تغییر کل اسکناس‌های موجود در کشور حدود یک هزار و ۹۱۶ میلیارد تومان هزینه خواهد داشت.

به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، «پدری از ایالتی کوچک با پول کافی برای خرید یک جفت کفش برای فرزندش راهی برلین شد؛ اما زمانی که به آنجا رسید تنها توانست یک فنجان قهوه بخورد و یک بلیت اتوبوس برای برگشت به خانه بخرد.» این حکایتی است که در میان آلمانی‌ها برای روایت از درام دوران ابرتورم باقی مانده‌است. در سال ۱۹۲۳، آلمان نرخ تورم ۲۹ هزار و ۵۰۰ درصدی در یک ماه را تجربه می‌کرد و قیمت‌ها هر سه روز یک‌بار دو برابر می‌شد.

در سال ۱۹۱۴ نرخ مبادله مارک آلمان به دلار آمریکا حدود ۴.۲ به یک بود اما ۹ سال بعد، این نسبت به ۴.۲ تریلیون مارک به یک دلار رسید. این کشور بعد از آن با انجام «اصلاحات پولی» و «خارج کردن بانک مرکزی از منابع رفع کسری بودجه دولت» توانست غول ابرتورم را مهار کند. یکی از اقدامات آلمان برای اجرای این سیاست‌ها، حذف ۱۲ صفر از پول ملی‌شان بود.

حالا نیز که سیاست حذف چهار صفر از پول ملی در ایران در دستور کار دولت قرار گرفته‌است، ملاحظات مختلفی در این‌باره وجود دارد. برخی از کارشناسان با استناد به نمونه‌های موفقی مانند آلمان معتقدند که این سیاست کارگشا خواهد بود و برخی با استناد به تجربه‌های ناموفقی مانند آنچه در ونزوئلا گذشت، معتقدند که این اصلاح پولی هزینه‌زا و بی‌فایده خواهد بود.

در این شرایط، بررسی‌های ایرنا نشان می‌دهد که حذف چهار صفر از پول ملی از یک طرف باعث بیش از ۱۴۰ میلیارد صرفه‌جویی سالانه برای امحا و جایگزینی اسکناس‌های فرسوده می‌شود. اما از طرف دیگر، تغییر کل اسکناس‌های موجود در کشور حدود یک هزار و ۹۱۶ میلیارد تومان هزینه خواهد داشت.

چقدر سکه و اسکناس در کشور وجود دارد؟

اکنون ۸ میلیارد و ۷۰۹ میلیون برگ اسکناس و ایران‌چک در اقتصاد ایران در گردش است. ۶ میلیارد و ۹۸ میلیون برگ از آن‌ها، اسکناس‌های ۵ هزار تومانی و بزرگتر هستند.

در میان تمام انواع اسکناس‌، اسکناس‌های ۱۰ هزار تومانی بیشتر از همه در دست مردم هستند. یک میلیارد و ۸۸۷ میلیون از کل اسکانس‌های کشور، ۱۰ هزار تومانی است و بعد از آن هم اسکناس‌های ۵ هزار تومانی با فراوانی یک میلیارد و ۲۶۷ میلیون قرار دارند.

ارزش کل اسکناس‌ها و ایران‌چک‌های کشور به ۶۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان می‌رسد. ۴۵ درصد از کل پول‌های کاغذی در دست مردم اسکناس و ۵۵ درصد از آن‌ها ایران‌چک هستند. از این میان سهم اسکناس‌ها، ۲۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است.

هزینه جایگزینی کل اسکناس‌های کشور چقدر است؟

درباره هزینه تولید هر قطعه اسکناس عددهای مختلفی وجود دارد. در سال ۹۱، صحبت‌های مسئولان بانک مرکزی نشان می‌داد که هزینه چاپ هر قطعه اسکناس، حدود ۱۰۰ تومان است. در سال ۹۳ نیز «مجید صنیعی»، رئیس وقت سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی اعلام کرده بود که هزینه تولید هر برگ اسکناس به طور متوسط ۸۸ تومان و هزینه امحای آن، ۳۰ تومان است. صنیعی هزینه تولید سکه‌های ۲۰۰ تومانی و ۵۰۰ تومانی را نیز به ترتیب ۱۵۰ و ۲۳۰ تومان اعلام کرده‌ بود. در سال ۹۴ نیز «مسعود آذرمهر» معاون تولید سازمان تولید اسکناس و مسکوک گفت:«هزینه تولید هر قطعه اسکناس براساس تعداد و شرایط متفاوت بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ تومان است.» در سال ۹۶ نیز بر اساس اعلام مسئولان بانک مرکزی، هزینه امحا و جایگزینی هر اسکناس ۲۲۰ تومان بوده‌است.

بررسی‌های ایرنا نشان می‌دهد که امسال متوسط بهای تمام شده هر برگ اسکناس و ایران چک ۱۹۰ تومان و هزینه امحای آن‌ها نیز ۳۴ تومان است. در کل، هزینه امحا و جایگزینی هر برگ اسکناس، ۲۲۴ تومان می‌شود.

با این حساب، هزینه امحا و جایگزینی تمام اسکناس‌های موجود در کشور به طور دقیق یک هزار و ۹۱۵ میلیارد و ۹۸۰ میلیون تومان است. این رقم، تنها برابر با هزینه یارانه یک ماه ۴۲ میلیون و ۵۷۷ هزار و ۳۳۳ نفر است؛ در حالیکه روی هم رفته هر ماه سه هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان یارانه به بیش از ۷۷ میلیون نفر پرداخت می‌شود.

«محمد طبیبیان» اقتصاددان در این‌مورد در کانال تلگرامی خود اظهارنظرهایی داشته‌است. طبیبیان در یکی از آن‌ها گفته است:«در برخی کشورها چنین اقداماتی انجام شده اما به عنوان بخشی از یک اصلاح اقتصادی واقعی. این اقدام در شرایط فعلی بار هزینه چاپ میلیون‌ها برگ اسکناس و ضرب میلیون‌ها سکه جدید را هم به همراه دارد.»

این اقتصاددان امروز نیز در یادداشتی دیگر با اشاره به صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی آورده‌است:«اصل مطلب این است که تا کارکرد دولت و بانک مرکزی برای چند سال نشان ندهد که افزایش نقدینگی تحت کنترل است و از این راه اعتبار قول دولت و بانک مرکزی برای مردم باور نشود، این اقدامات برای حفظ ظاهر پول نتیجه مثبتی به بار نمی آورد.»

«عبدالناصر همتی» روز گذشته اعلام کرد که از سال ۱۳۵۰ تا کنون، بهترین پول که یک هزار تومانی بوده به چک پول ۵۰ هزار تومانی تبدیل شده، یعنی پول کشور ۵۰ برابر شده است در حالی که ارزش پول ملی سه هزار و ۵۰۰ برابر کاهش پیدا کرده است.البته بر اساس صحبت‌های رئیس کل بانک مرکزی، با حذف چهار صفر تعداد اسکناس‌های موجود در کشور به سه میلیارد قطعه کاهش پیدا می‌کند و به همین خاطر در دراز مدت، هزینه‌ زیادی متوجه دولت نخواهد بود.

۱۴۰.۴ میلیارد تومان،صرفه‌جویی سالانه برای جایگزینی اسکناس‌های جدید

اکنون سرانه اسکناس و ایران‌چک در کشور ۱۰۶ برگ است که سهم اسکناس‌هایی با ارزش بیش از ۵ هزار تومان، به ۸۳ برگ می‌رسد.

اکنون هزینه تولید انواع سکه، از ارزش اصلی آن‌ها بالاتر است. هزینه تولید سکه‌های ۱۰۰ تومانی، ۳۰۸ تومان و سکه‌های ۲۰۰ تومانی، ۵۱۶ تومان می‌شود. هزینه تولید سکه ۵۰۰ تومانی نیز، ۸۱۸ تومان است.

«محمود بهمنی» رئیس کل سابق بانک مرکزی در این‌باره چند روز پیش گفت: «ارزش نیکل سکه‌های یک ریالی، ۱۰ ریالی، ۱۰۰ ریالی و هزار ریالی بسیار بیش از ارزش مبادلاتی آن است، پس ما هر چقدر سکه در کشور ضرب کنیم، ذوب می‌شود و این به ضرر پول ملی است.»

وی ادامه داد: «علاوه بر این امروز هزینه تمام‌شده تولید یک اسکناس ۱۰۰ تومانی با احتساب هزینه‌های کاغذ و چاپ بیش از ۳۰۰ تومان است که به‌هیچ‌وجه این هزینه‌ها منطقی و عقلایی نیست؛ پس می‌طلبد با این توجیه‌ها و شرایط هر چه سریع‌تر حذف چهار صفر از پول ملی عملیاتی شود.»

هر سال به طور طبیعی حدود ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد قطعه اسکناس فرسوده امحا می‌شود. آخرین گزارش عملکرد بانک مرکزی نیز نشان می‌دهد که تا انتهای آذر ۹۷، ۴۶۳ میلیون قطعه انواع اسکناس چاپ و ۸۳۰ میلیون قطعه اسکناس و ایران چک فرسوده امحا شد. با این حساب در ۹ ماه از سال گذشته، ۱۸۵ میلیارد و ۹۲۰ میلیون تومان صرف امحا و جایگزینی اسکناس‌های فرسوده شد.

گفته می‌شود با حذف چهار صفر و خارج شدن اسکناس‌ها و سکه‌های خرد از چرخه اقتصاد، این میزان امحا به سالانه ۲۰۰ میلیون قطعه می‌رسد. در این صورت، هر سال ۴۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان صرف امحا و جایگزینی اسکناس‌های فرسوده خواهد شد. به این ترتیب با حذف چهار صفر، ۱۴۰ میلیارد و ۴۹۰ میلیون تومان هر سال از این محل صرفه‌جویی می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۲
ناشناس
|
United States of America
|
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
طبق مصوبه جدید سالی 360 میلیون دلار باید به غزه کمک بشه .یک سال پول غزه رو ندید هم پول تعویض اسکناس ها رو دارید هم میتونید چهار تا کار خونه اضافی باهاش بسازید.اما خب به هر حال غزه است دیگه.....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
مقایسه ایران و آلمان قیاس مع الفارق است
آلمانها هم به اندازه ما مسئولین غارتگر و دزد داشتند؟
و هزاران چیز دیگر
ممکن است حذف صفر فی النفس برای اقتصاد خوب باشه ولی نه برای اقتصاد ایران
ناشناس
|
Korea (Republic of)
|
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
بعیده این طرح در ایران موفق باشه چون علت تورم در ایران ناکارآمدی سیستم مالی و فساد گسترده مالی و تحریمها هست که اگه هزاران صفر هم برداشته بشه دردی رو دوا نمیکنه. بهتره به فکر تغییر رویه باشن تا حذف صفر
ناشناس
|
United States of America
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
هدف دولت از طرح پاک کردن صفرها سرگرم کردن مردم است تا چند سال بیشتر بتوانند به چپاول خود ادامه دهند.فقط همین. والسلام...
ناشناس
|
Canada
|
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
اول اينكه آلمان در زمان بانكداري ديجيتال آنكار را نكرد پس قياس شما از بيخ و بن اشتباه است.
دوم، چرا نياز به اينهمه اسكناس هست وقتي مبادلات ديجيتالي پول امكانپذير است. پس هم چاپ اسكناس و هم تعويض اسكناس و هزينه هاي آن اشتباه حساب شده.
آخر اينكه، چرا براي بيتالمال و مردم هزينه و تورم رواني ايجاد ميكنيد؟ راه حل ، تقويت پول ملي و بانكداري الكترونيكي است كه نياز به اسكناس را كم و حذف صفرها را در شرايط پايدار پولي و ارزي امكانپذير ميسازد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
مطمئنم این حذف صفر میشه عامل بیخیالی دولت و مجلس
مخالفم
در ضمن چرا اقای بهمنی از یک ریالی که تولید نمیشه و صد تومنی که الان چیزی باهاش نمیشه خرید صحبت میکنه؟
برید ارزش پولو اصلاح کنید
از پارسال تا الان هر چی پول داشتم یک سوم شده
تقصیر ما جیه کخ ایران بدنیا اومدیم؟
اگه هزینه جاپ پول براتون مهمه؟ دولت الکترونیکو اجرا کنید
برای پرداخت الکترونیکی چه کردید؟
بفکر تاکسی ها و جاهایی که بیشترین پول مصرف و رد و بدل میشه باشید نه حذف صفر
مطمئنم کار پرهزینه و از اون بذتر بی نتیجه ای خواهد بود
پاسخ ها
تین تین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
والا من یه وقتا فکر میکنم ما خود تقصیریم. ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
وقتی سالانه بین ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد برگه اسکناس امحا میشه، با حذف چها صفر معجزه میشه که این تعداد یه دفعه به دویست میلیون برگه کاهش پیدا میکنه؟؟؟!!!
ظاهرا قراره یه اختلاس حسابی هم تو این قضیه اتفاق بیافته.
دلایلی که به خاطر این قضیه میارن واقعا خنده داره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
به نظر بنده باید 5 صفر حذف شود، یعنی هر 10هزار تومان باید بشود یک واحد پول جدید، که تقریبا نرخ برابری پول ملی با دلار و سایر ارزهای بین المللی نزدیک شود، همچنین بهتر است عنوان از «تومان» به کلمه دیگری تغییر پیدا کند تا جلوی اشتباهات مردم گرفته شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
شک نکیند که حذف 4 تا صفر به نفع مردم نیست.فقط یک بازی روانی برای گذراندن زمان
اصلاحات ساختاری در کشور ما باید عاقلانه و سریع انجام بشه
1- حذف انواع سهمیه های تولیدی ، خدماتی، آموزشی
2- تغییر نهاد های حمایتی با شکل کنونی(بنیاد شهید، کمیته امداد و..)
3-حذف طرح های اشتغالزا بدون بازده ملی که نتایجی در خور توجه ندارد
4-ایجاد صندوق های حمایتی برای نخبگان در کشور تا بدون استرس و مشکل مالی طرح های خود را عملی کنند
5-خارج ساختن درامد نفت وگاز و میعانات از بودجه سالانه
6-اخراج مدیران فاسد بانکی ودولتی بدون هیچ مصلحت و با جدیت(جایگزین کردن نخبگان)
ناشناس
|
Germany
|
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۷
خیلی زیاد.؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟