آمریکا بر بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار کالای وارداتی از چین تعرفه گمرگی وضع کردهاست و خبر از وضع تعرفههایی تازه بر روی ۳۰۰ میلیارد دلار دیگر از ارزش کالاهای وارداتی این کشور دادهاست. چین نیز به تلافی، بر روی میلیاردها دلار کالای وارداتی از آمریکا از قبیل: میوه، الکل وگوشت خوک تعرفه گمرکی وضع کردهاست. کارشناسان این منازعه را یک جنگ تجاری میدانند.
به گزارش «
تابناک اقتصادی» و به نقل از the conversation؛ این ۵ روایت به خوانندگان کمک می کند تا تعریف درستی از جنگ تجاری و عواقب آن بدست آورند.
۱- تعرفه گمرکی چیست؟بتابایل، اقتصاددان موسسه فناوری راچستر، تعرفه گمرکی را اینگونه تعریف میکند: "مالیاتی که بر یک کالای مهم وضع شود. "
وی در این مورد مینویسد آمریکا با وضع تعرفه گمرکی بر کالاهای چینی قیمت این اجناس را در آمریکا به شدت افزایش خواهد داد.
به گفتهی وی تعرفههای گمرکی "در خلاء اجرایی نمیشوند" و این بدان معناست که اقدامات پرخاشگرانهی آمریکا به احتمال زیاد با مقابله به مثل کشور چین همراه خواهد بود.
۲- اشتباهاتی صورت گرفته است!با نگاهی به درون یک گوشی آیفون میتوانیم ببینیم که تا چه اندازه وخامت این مشاجرات بیهوده است. این سه دانشمند، جیسون ددریک از دانشگاه سیراکیوس آمریکا، گرگ لیندن از دانشگاه برکلی کالیفرنیا و کنت کرایمر از دانشگاه ارواین کالیفرنیا به ما میگویند که چین، چه با در نظر گرفتن تعرفههای گمرکی ترامپ و چه بدون در نظر گرفتن این تعرفهها "سودی به مراتب کمتر از آنچه که فکر کنید از صادرات گوشیهای آیفون بدست میآورد".
ترامپ در ماه ژوئن اعلام کرد قصد دارد ۲۵ درصد تعرفهی گمرکی بر ۳۰۰ میلیارد دلار کالای وارداتی از چین از قبیل گوشیهای آیفون وضع کند. این در حالی است که بسیاری از قطعات تشکیل دهندهی آیفون در کشورهای ژاپن، کره جنوبی، تایوان و حتی خود آمریکا تولید میشود.
به طور خلاصه، به گفتهی این دانشمندان میتوان گفت، "چین مشاغل کم درآمد بسیاری دارد، در حالی که سود اصلی روانهی سایر کشورها میشود. "
۳- کشاورزان در گل مانده اند!
چین در این جنگ سلاحی غیر منتظره را رو کردهاست: لوبیای سویا
به گفته لن شلدون ظاهرا، چین که سابق بر این بزرگترین خریدار لوبیای سویا در سراسر جهان بود، خرید هرگونه لوبیای سویای آمریکایی را متوقف کردهاست. وی می نویسد "این مقابله به مثل چین در برابر تعرفههای صعودی دولت ترامپ بر ۲۵۰ میلیارد دلار کالای چینی است". وی اینگونه بیان میکند که، "این اتفاق خبر بسیار بدی برای کشاورزان آمریکایی است. "
۴- چارهی آخر…
رادنی رمچارن، استاد اقتصاد مالی و تجاری دانگشاه کالیفرنیای جنوبی متذکر میشود که اقتصاد آمریکا تا حدودی به دلیل این جنگ اقتصادی در حال کساد شدن است؛ و همین امر بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا (فدرال رزرو) را بر آن داشته است که برای اولین بار در طول بیش از یک دهه ی گذشته نرخ بهره ی کوتاه مدت خود را کاهش دهد.
وی همچنین مینویسد، "بانک مرکزی پیرو سیاستهای شخص ترامپ مجبور به اعمال این تغییرات شده است و این عمل اساسا به این موضوع اشاره دارد که حالا این آخرین چارهی دولت بیمه گر است. "
وی همچنین مینویسد از آنجا که وضعیت اقتصادی نقش بهسزایی در انتخابات ریاست جمهوری امریکا ایفا میکند، آمادگی بانک مرکزی برای کاهش نرخ بهرهی کوتاه مدت میتواند انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ را به نفع ترامپ تغییر دهد.
۵- و این پایان ماجرا نیست
سوالی که پیش میآید این است که: آیا میتوان پایانی برای این وضعیت متصور شد؟
چالز هنکلا، دانشمند سیاسی دانشگاه جورجیا میگوید: نه.
در عوض میگوید زمانی یک کشور میتواند در یک جنگ تجاری پیروز شود که "اهرم فشار قویتری در چانه زنی با رقیبش در اختیار داشته باشد. به عبارت دیگر، دردی شدیدتر از آنچه متحمل م. یشود بر حریفش وارد کند. "به گفتهی وی نه آمریکا و نه چین هیچکدام این اهرم فشار را در اختیار ندارند. هنکلا در ادامه میگوید، "از آنجا که هیچیک از طرفین مشخصا برنده یا بازنده نیستند، ما به احتمال زیاد پایان این مشاجرات را نمیبینیم."
مترجم: نجمه نظری