هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بانک مرکزی بدهی چهار بانک و مؤسسه اعتباری را تقسیط کرد، حباب سکههای ریز در حال تخلیه است، گرانی ۱۰۰ دلاری طلا جهانی در دو هفته گذشته، سهام آسیا با امید به ضروری شدن مشوقهای اقتصادی قوت گرفت، رشد ۱۲۰ درصدی قیمت مسکن از سال گذشته تاکنون و عواقب خروج آمریکا از WTO را در بر دارد.
همتی: دوره اعطای وامهای خاص به سرآمده است
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در یادداشتی در صفحه مجازی خود نوشت: همان گونه که فعالان اقتصادی و مردم آگاهی دارند، بازار ارز پس از یک دوره سخت، که بیشتر از ناحیه فشارهای خارجی و تحریم همه جانبه و انتظارات منفی ناشی از آن بود، در دوره اخیر، تدریجاً به سمت پایداری و پیش بینی پذیری حرکت میکند. همان گونه که پیشتر نیز گفتهام، تلاش بانک مرکزی در یک سال گذشته، عمدتاً متمرکز بر مدیریت بازار و سامان دهی به آن بوده است. در این میان، طرح مباحثی مانند تأمین مالی دولت یا کمک به بانک ها، از طریق تحولات نرخ ارز، نه تنها بر اساس آمار بی اساس است، بلکه جفای بزرگی در حق بانک مرکزی است. کارشناسان محترم می دانند که کنترل نوسانات نرخ ارز، فرآیند پیچیدهای است که با ابزارهای در اختیار بانک مرکزی انجام میگیرد. در این راستا، بنده همچنان بر عهد و برنامه یک سال پیش خود مبنی بر صیانت از ذخایر بانک مرکزی پابرجا هستم و به صورت فزاینده به تقویت آن اهتمام جدی دارم. بخش با اهمیت دیگری از اقدامات در دست بانک مرکزی آن است که دوره تخطی برخی از بانک ها، از مقررات ابلاغی و برخی نسبت ها، به ویژه درصدهای سهامداری، اجرای حاکمیت شرکتی، اعطای وام های خاص خصوصاً به اشخاص و شرکت های مرتبط و ... به سر آمده است و بانکها باید در چارچوب برنامه های بانک مرکزی برای اصلاح نظام بانکی، دستورالعمل ها و تصمیمات جدی و قاطعی را که در بانک مرکزی اتخاذ و به آنها ابلاغ خواهد شد، با جدیت تمام پیگیری و اجرا نمایند.
بانک مرکزی بدهی چهار بانک و مؤسسه اعتباری را تقسیط کرد
مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی در نامهای به مدیرکل، بدهیها و داراییهای مالی عمومی وزارت اقتصاد و دارایی را اعلام کرد و گفت: در راستای اجرای جزء ۲ بند «و» تبصره ۵ قانون بودجه سال ۹۷ کل کشور و تبصره ۳ ماده ۵ آیین نامه اجرایی بند قانونی موصوف، مبنی بر اعلام حداکثر سقف مجاز تسویه بدهی بانکها و مؤسسات اعتباری به بانک مرکزی که حداکثر تا پایان سال ۹۷ ایجاد شده باشد، به استحضار میرساند با عنایت به لزوم بررسی مانده بدهی برخی از بانکها و مؤسسات به بانک مرکزی در مرحله اول مبلغ ۴۸۰۶۹۶ میلیارد ریال (به شرح جدول پیوست) جهت استحضار اعلام میگردد. لازم به ذکر است از آنجایی که بدهی برخی بانکها و موسسات اعتباری به بانک مرکزی تقسیط شده و هر ساله به صورت ماهانه اخذ میگردند، سقف قابل تسویه فوق به میزان قسط ماهانه هر بانک کسر خواهد شد و بر این اساس اسناد خزانه باید بر اساس سقف قابل تسویه و یا کسر اقساط ماهانه در هر ماه صادر گردند.
گرانی ۱۰۰ دلاری طلا جهانی در دو هفته گذشته
بر اساس گزارش رویترز، طلا از ابتدای ماه میلادی جاری در پی تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین و آمار اقتصادی ناامیدکنندهای که در سرتاسر جهان منتشر شده است، حدود هشت درصد یا بیش از ۱۰۰ دلار گران شده است، حال آنکه روز گذشته، هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جمعه بازار سنگاپور ۰.۱ درصد کاهش پیدا کرد و به ۱۵۲۱ دلار رسید اما از ابتدای هفته جاری تاکنون حدود ۱.۶ درصد رشد قیمت نشان داده است.
افزایش نسبی قیمت نفت در بازار جهانی
در معاملات روز جمعه بازار جهانی انرژی هر بشکه نفت برنت دریای شمال 58.66 دلار قیمتگذاری شد که نسبت به دیروز 0.43 دلار افزایش داشته است. قیمت نفت آمریکا نیز 26 سنت رشد کرد و به 54.73 دلار رسید. به گزارش سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک در آخرین معاملات روز پنج شنبه بازار جهانی انرژی هر بشکه نفت این سازمان 58.87 دلار به فروش رسیده است. به گزارش رویترز، یکی از اصلیترین دلایل افزایش قیمت نفت کاهش نسبی احتمال ورود اقتصاد آمریکا به رکود بوده است.
پیش بینی ارتفاع ۳۲۰ هزار واحدی شاخص کل بورس تهران
محمدرضا قاسمی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس تابناک با پیش بینی اینکه تا اواسط مهرماه شاخص کل بورس تهران می تواند تا ارتفاع ۳۰۰ تا ۳۲۰ هزار واحدی به صورت منطقی صعود کند، افزود: شاخص هم وزن که از سال 97 تاکنون بازدهی بیش از 400 درصدی را ثبت کرده با حباب مواجه است و با توجه به اینکه پی بر ای منطقی شرکتها بین 5/5 تا ۶ است، به خصوص در صنایع غذایی و حمل و نقل با حباب و قیمت های غیرمنطقی مواجه هستیم. به گفته قاسمی با توجه به اینکه در محاسبه شاخص هم وزن اندازه شرکت ها لحاظ نمی شود، شرکتی با ارزش بازار ۱۰۰ میلیارد تومان به راحتی به اندازه شرکتی با ارزش بازار چندین هزار میلیاردی مثل هلدینگ فارس و فولاد میتواند در محاسبه این شاخص تأثیرگذار باشد.
سهام آسیا با امید به ضروری شدن مشوقهای اقتصادی قوت گرفت
در معاملات روز جمعه، پس از یک هفته پر تلاطم، با اشاره چین به ضرورت حمایت بیشتر از اقتصاد و با افزایش انتظارات از ارائه مشوقهای بیشتر توسط بانکهای مرکزی جهان، سهام آسیایی جای پای خود را محکم کرد. گستردهترین شاخص سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن ۰.۲ درصد رشد کرد، هرچند هنوز از لحاظ هفتگی یک درصد سقوط کرده است. حالوهوای بازارها وقتی تقویت شد که برنامهریز دولتی چین اعلام کرد، پکن برنامهای برای تقویت درآمد ارائه خواهد کرد؛ هرچند فعلا جزئیاتی از این طرح منتشر نشده است. رشد سهام آمریکایی و اروپایی هم به تقویت بازارها کمک کرد. در ساعات کاری بازارهای آسیایی و در اولین ساعت کار بازارهای اروپا، شاخص ایمینی اساندپی۵۰۰ با ۰.۵۵ درصد رشد روبه رو شد. شاخص پن یوروپین یورواستاکس۵۰ هم ۰.۵ درصد بالا آمد. داکس آلمان ۰.۸۳ درصد و کاک فرانسه ۰.۷۰ درصد رشد کردند، در حالی که فوتسی انگلیس بدون تغییر باقی ماند. فوتسی ایتالیا هم ۰.۸۷ درصد بالا آمد. در بازار آسیا، شاخص نیکی ژاپن توانست با جبران افتهای اولیه، به رشد اندک ۰.۰۶ درصدی دست پیدا کند، در حالی که کامپوزیت شانگهای چین ۰.۲۹ درصد رشد نمود و هانگسنگ هنگکنگ ۰.۹۵ درصد جهش کرد. شاخصهای استرالیا و کرهجنوبی همچنان در منطقه قرمز ماندند؛ شاخص ایاساکس ۰.۰۴ درصد و شاخص کوسپی ۰.۵۳ درصد افت کردند. در بازار ارز، شاخص دلار توانست در برابر ۶ ارز مطرح جهان تقویت شده و به نرخ ۹۷.۰۳۳ واحد برسد، در حالی که نرخ برابری دلار با ارز امن بازار، یعنی ین ژاپن، بدون تغییر، ۱۰۶.۲۰ واحد ماند.
رشد ۱۲۰ درصدی قیمت مسکن از سال گذشته تاکنون
عضو هیأت مدیره انجمن انبوه سازان در پاسخ به این که روند نزولی قیمت مسکن آغاز شده، آیا این روند ادامه دار خواهد بود یا خیر، گفت: با توجه به سابقه معاملات مسکن از ابتدای انقلاب تاکنون همواره نوسانات قیمت به صورت سینوسی و نوسانی بوده است؛ قیمت مسکن از سال گذشته تاکنون 120 درصد رشد داشت که این رشد قیمت به دلیل رکود حاکم بر بازار مسکن از سال 92 تا 96 بود. حسن محتشم افزود: این افت معاملات مسکن که توام با کاهش قیمت خواهد بود، به نظر می رسد طبیعی باشد، چرا که همواره تجربه نشان داده که قیمت ها وقتی به شدت افزایش یافت درصد اندکی افت می کند، حال باید در نظر داشت که اگر فکری به حال افزایش عرضه مسکن نشود، فاصله زیاد میان عرضه و تقاضای مسکن در آینده خطرناک خواهد بود. به نقل از فارس، وی خاطرنشان کرد: رشد قیمت در یک و نیم سال گذشته باعث شد قدرت خرید متقاضیان کاهش یابد و متأسفانه نبود سیاستهای حمایتی از سوی دولت و نبود تسهیلات مناسب، باعث شده تا فاصله قدرت خرید مسکن را بیش از پیش افزایش دهد.
عواقب خروج آمریکا از WTO
در حالی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از زمان حضور خود در این سمت از چند معاهده و سازمان جهانی خارج شده، کارشناسان نسبت به خروج آمریکا از سازمان تجارت جهانی هشدار دادهاند. کارشناسان اقتصادی بر این عقیده هستند که خروج آمریکا از سازمان تجارت جهانی می تواند تأثیر منفی بر تجارت جهانی داشته باشد و همچنین می تواند کشورهای دیگر را تحریک کند که به پیروی از آمریکا از این سازمان خارج شوند. پیش از این دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده بود که در صورت نیاز این کشور می تواند از سازمان تجارت جهانی خارج شود. بر اساس گفته های ترامپ، قوانین سازمان تجارت جهانی، تنها به دیگر کشورها کمک می کند تا از آمریکا برای رسیدن به اهداف خودشان استفاده کنند.
یک استادیار اقتصاد دانشگاه در روسیه در مصاحبه ای با ریانووستی اظهار داشت: بدون شک، چنین اقدامی، تأثیر بسیار منفی بر تجارت جهانی و اقتصاد به طور کلی خواهد گذاشت. از این گذشته، بسیاری از کشورهای دیگر مطمئناً نمونه ایالات متحده آمریکا را دنبال می کنند. ضمن اینکه تقابل های فعلی در تجارت جهانی موجب کُند شدن رشد اقتصاد جهانی شده و صندوق بین المللی پول تنها در سال گذشته سه بار پیش بینی رشد اقتصادی را کاهش داده است.
قیمت مرغ تا نیمه شهریور تغییری نخواهد کرد
برومند چهار آیین عضو هیأت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی درباره آخرین تحولات بازار مرغ اظهار کرد: هم اکنون متوسط هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۱۰ هزار و ۲۰۰ تا ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشی ۱۴ هزار و ۵۰۰ تا ۱۵ هزار تومان است. او افزود: با توجه به شرایط فعلی تولید قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده با احتساب ۱۰ درصد سود کاملا منطقی است. وی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، ادامه داد: با توجه به شرایط کنونی عرضه و تقاضا پیش بینی میشود که قیمت مرغ تا ۱۵ شهریور در همین حد باشد یا حداکثر با تلورانس ۵ درصدی در بازار روبه رو شود. این مقام مسئول در واکنش به مباحث مطرح پیرامون آنکه مرغداران عامل گرانی مرغ در بازار هستند بیان کرد: با توجه به گذشت ۶۰ سال از عمر صنعت مرغداری و رقابتی بودن این صنعت، مرغدار هیچ گاه تعیین کننده قیمت نبوده و همواره عرضه و تقاضا تعیین کننده اصلی قیمت در بازار به شمار میرود؛ از این روی، ادعاهای مطرح پیرامون آنکه مرغداران عامل گرانی مرغ در بازار هستند شایعهای بیش نیست.