یک منبع اروپایی که پرونده آوارگان سوری را پیگیری میکند، اعلام کرد، مسکو به کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل پیشنهاد داده است به منظور بازگشت آوارگان به کشورشان، برای آنها در داخل خاک سوریه اردوگاههایی برپا کند اما کمیساریا به بهانه نگرانی از اینکه اقامت موقت این آوارگان در اردوگاهها به اقامت دایم آنها تبدیل شود، با این پیشنهاد مخالفت کرد.
به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه الشرق الاوسط، این منبع گفت: مسکو از کمیساریای وابسته به سازمان ملل درخواست کرد برای انتقال آوارگان به این اردوگاهها، سرمایهای فراهم و از آنها حمایت لجستیک داشته باشد اما کمیساریا اعلام کرد، کسی که قدرت اقامت آوارگان در این اردوگاهها را دارد باید با دولت سوریه رایزنی کند تا برنامهای برای بازگشت آنها به مناطق زندگی خود تدوین کند و به این ترتیب نگرانیها درباره وجود طرحهایی برای تغییر در بافت جمعیتی سوریه نیز رفع شود.
این منبع افزود: مسکو به کمیساریای پناهندگان سازمان ملل تعهد داده است که یگانهای نظامی مستقر این کشور در سوریه از آوارگانی که بازگشتهاند به صورت امنیتی حمایت کنند و آنها را به دلایل سیاسی و امنیتی مورد پیگیرد قرار ندهند. این تعهد همچنین در صورت موافقت کمیساریا با تقبل هزینه برپایی این اردوگاهها از دمشق نیز درخواست خواهد شد. بنابراین تصمیم نهایی در این خصوص بر عهده مسکو است تا به تنهایی پیامدهای سیاسی و امنیتی آن را برعهده بگیرد.
وی افزود: کمیساریا نگران است که در صورت موافقتش با این پیشنهاد روسیه، دولت سوریه در دستیابی به راه حل سیاسی برای حل بحران خود با این بهانه که هیچ مشکلی در بازگشت آوارگان به داخل سوریه وجود ندارد، سرعت عمل نداشته باشند.
این منبع اروپایی ادامه داد: معاون وزیر خارجه روسیه در امور خاورمیانه و شمال آفریقا در تماسهای تلفنی خود با طرفهای رسمی و سیاسی لبنان گفت: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به دنبال ایجاد منطقه امن در منطقه جغرافیایی همجوار با مرزهای کشورش در داخل اراضی سوریه به عمقی بین ۳۰ تا ۴۰ کیلومتر است تا آوارگان سوری موجود در ترکیه به این منطقه منتقل شوند.
وی گفت: آنکارا به دنبال فراهم کردن شرایط امنیتی و سیاسی برای برپایی این منطقه است، چرا که فشارهای داخلی علیه اردوغان با هدف دستیابی وی به راه حلهای سریعی جهت پایان دادن به پیامدهای اقتصادی و سیاسی ناشی از میزبانی ترکیه از تعداد زیادی از آوارگان افزایش یافته است و حضور آوارگان به لحاظ امنیتی و اقتصادی خسارتهایی را به این کشور وارد میکند.