حذف زودهنگام «در جستجوی فریده»؛

پشت پرده سه جلسه پرتنش انتخاب نماینده سینمای ایران در اسکار 2020

پشت پرده جلسه انتخاب نماینده سینمای ایران برای حضور در جوایز اسکار 2020 نشان می‌دهد این فیلم نه به واسطه بهتر بودن نسبت به دیگر فیلم‌های سینمایی مطرح، بلکه در جنگ رقبا و برای عدم انتخاب قصر شیرین انتخاب شده. اما در سه جلسه برگزار شده، چه گذشته و چه جدالی باعث شده در نهایت همه فیلم‌های اصلی به حاشیه رانده شود و مستند «در جستجوی فریده» ناخواسته نماینده ایران شود!
کد خبر: ۹۱۸۸۰۷
|
۲۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۲۷ 18 August 2019
|
14851 بازدید
|
۹

پشت پرده سه جلسه پرتنش و انتخاب مستند «در جستجوی فرید»پشت پرده جلسه انتخاب نماینده سینمای ایران برای حضور در جوایز اسکار 2020 نشان می‌دهد این فیلم نه به واسطه بهتر بودن نسبت به دیگر فیلم‌های سینمایی مطرح، بلکه در جنگ رقبا و برای عدم انتخاب قصر شیرین انتخاب شده. اما در سه جلسه برگزار شده، چه گذشته و چه جدالی باعث شده در نهایت همه فیلم‌های اصلی به حاشیه رانده شود و مستند «در جستجوی فریده» ناخواسته نماینده ایران شود!

به گزارش «تابناک»؛ هیأت معرفی نماینده سینمای ایران برای جوایز اسکار که برخلاف دوره‌های پیشین محرمانه و بدون اطلاع‌رسانی فعالیت خود را آغاز کرده بوده، برای نخستین بار یک فیلم مستند را به عنوان نماینده ایران برای اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان انتخاب کرد و بدین ترتیب مستند «در جستجوی فریده» به کارگردانی آزاده موسوی و کورش عطایی نماینده ایران در اسکار 2020 شد؛ تصمیمی که برای نخستین بار نیمه شب و کاملاً غیرمنتظره اعلام شد و همان گونه که انتظار می‌رفت جنجال آفرین شد.

پشت پرده سه جلسه پرتنش و انتخاب مستند «در جستجوی فرید»

اکنون جزئیات دقیق‌تری از پشت پرده این نشست‌ها لو رفته که «تابناک» بخش‌هایی از این جزئیات را با دقت بالا منتشر می‌کند. برخلاف گزارش‌های اشتباه اولیه، مجموعاً سه جلسه برای انتخاب نماینده ایران برگزار شده و با توجه به آنکه به اشتباه تصور می‌شده در این سال مهلت انتخاب فیلم‌ها کمتر از سال‌های پیشین است، به صورت شتابزده این جلسات برگزار شده و در اقدامی غیرحرفه‌ای فیلمی انتخاب شده که در ابتدا اساساً گزینه مورد وثوق هیچ‌کدام از دو جریان اصلی در انتخاب فیلم نبوده است.

خطای اول از سوی خانه سینما رخ داده که در تعیین ترکیب هیات انتخاب حتی یکی از اعضای ایرانی عضو آکادمی علوم و هنرهای سینمایی نظیر رخشان بنی‌اعتماد، اصغر فرهادی، لیلا حاتمی، هایده صفی‌یاری، محمدرضا دلپاک و... در ترکیب این هیات قرار نداده و باورپذیر نیز نیست که همه این اشخاص ایران نبوده‌اند یا حاضر نشده‌اند در این کمیته حضور یابند. بنابراین اشتباه نخست از جانب مدیریت خانه سینما رخ داده که ترکیبی کمتر آشنا با سازوکارهای جوایز اسکار را برای این امر مهم به بنیاد فارابی معرفی کرده است.

در جلسه اول که رسول صدرعاملی حضور نداشته و در سفر کربلا بود، ده فیلم مغزهای کوچک زنگ زده (هومن سیدی)، بمب، یک عاشقانه (پیمان معادی)، سرو زیر آب (محمدعلی باشه آهنگر)، آشغال‌های دوست داشتنی (محسن امیر یوسفی)، قصر شیرین (رضا میرکریمی)، در جستجوی فریده (آزاده موسوی و کوروش عطایی)، عرق سرد (سهیل بیرقی)، متری شش و نیم (سعید روستایی)، سرخ پوست (نیما جاویدی) و شبی که ماه کامل شد (نرگس آبیار) به عنوان کاندیداهای اولیه انتخاب می‌شود.

پشت پرده سه جلسه پرتنش و انتخاب مستند «در جستجوی فرید»

در جلسه دوم ابتدا دو گزینه «قصرشیرین» و «متری شیش و نیم» انتخاب شدند اما یکی از اعضاء در جستجوی فریده را پیشنهاد کرده که با شوخی دیگران همراه شده اما در نهایت رای گیری می‌شود. در این جلسه قصرشیرین 5 رای، متری شیش و نیم 3 رای می‌آورد و به نظر می‌رسد کار تمام شده و این هیات به نتیجه رسیده اما یک اعتراض بازی را به همراه می‌ریزد.

در همین جلسه یکی دیگر از اعضاء اعتراض می‌کند که متری شیش و نیم باید انتخاب شود و رضا میرکریمی را متهم به فیلمسازی دولتی می‌کند و از اعضا می‌خواهد بروند فیلم متری شیش و نیم را ببینند و یک جلسه دیگر برگزار شود. از جانبی دیگری، جمعه شب یعنی یک روز قبل از جلسه نهایی و انتخاب گزینه نهایی، به صورت کاملاً اتفاقی فراستی نظرش را درباره قصرشیرین عوض می‌کند و فیلم را با همراه محمدتقی فهیم در هفت به شدت هدف قرار می‌دهد.

در جلسه سوم که روز شنبه بیست و ششم مرداد برگزار می‌شود، رای پنجمِ فیلمِ «قصرشیرین» نظرش را به متری شیش و نیم تغییر می‌دهد و دعوا بالا می‌گیرد. در آخر اتفاقی که می‌افتد، چرخش یک باره آرای متری شیش و نیم به سمت در جستجوی فریده برای عدم انتخاب قصرشیرین بوده است! به تعبیر ساده‌تر، برخی اعضاء ترجیح دادند هر فیلمی به عنوان نماینده ایران در اسکار معرفی شود، به جز فیلم رضا میرکریمی که اتفاقی حیرت‌آور و نشان از پشت پرده عجیب سینما می‌دهد.

پشت پرده سه جلسه پرتنش و انتخاب مستند «در جستجوی فرید»

با توجه به روایت‌های دیگری که درباره این جلسات منتشر شده، دبیر فرهنگی «تابناک» در راستای قانون دسترسی آزاد به اطلاعات از سازمان سینمایی درخواست کرد صوت و متن مذاکرات انتخاب نماینده ایران برای اسکار 2020 را در اختیار قرار دهد و سعی نشود با برچسب محرمانه، از انتشار این جزئیات خودداری شود. صوت این سه جلسه در بنیاد سینمایی فارابی موجود است و انتشار آن نشان می‌دهد چه مسائل غیرسینمایی و غیرمرتبط با خود فیلم‌ها در انتخاب مستند «در جستجوی فریده» به عنوان نماینده ایران برای اسکار موثر بوده است!

حامد بهداد بازیگر فیلم «قصرشیرین» نیز پس از این اتفاقی در یادداشتی درخواست مشابهی را مطرح کرد و نوشت: «ضمن تبریک و آرزوى موفقيت به عوامل سازندهء فيلم مستندِ! «در جستجوی فریده» براى معرفی به عنوان نماینده سينمايی، به مراسم اسکارِ ۲۰۲۰، با توجه به شکل غیر معمولِ تشکیل کمیتهء انتخاب، بر خلاف روال دوره هاى قبلى و شایعات و ابهامات موجود، دربارهء نحوهء انتخاب نمایندهء سينمايی ايران و نظر به سیاست شفاف‌سازی ریاست سازمان سینمایی، درخواست انتشار جزییات و شرح مذاکراتِ دو جلسهء اخیرِ هیاتِ انتخاب نماینده ایران در اسکار 2020 را داریم.»

اتفاق تلخ اینکه با توجه به شرایط این مستند و عدم برخورداری از پارامترهای لازم برای موفقیت در اسکار نظیر برخورداری از موضوع بکر و دست‌اول، برخورداری از پخش کننده بین المللی، برد جوایز در جشنواره‌های سطح بالای بین المللی، پوشش رسانه‌ای در نشریات پرمخاطب آمریکا و... این مستند از این گردونه زودهنگام حذف خواهد شد و حتی جزو نه فیلم کاندیدای اسکار نیز قرار نخواهد گرفت. این نتیجه سوءتدبیر آشکار و غرض ورزی برای یک انتخاب غیرفنی کاندیدای اسکار است که برخلاف اظهارات برخی از اعضای موثر در این اتفاق تلخ، هیچ نگاه نو و حرف بدیعی نیز ندارد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
واقعاً مایه تاسف است حداقل حرفی می باشد که می توان زد...
محمد قاسمی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
باعث تاسفه
حالا فیلمساز دولتی باشه
به شما چه مربوطه؟؟؟
واقعا گندش رو درآوردن باعث بی ابرویی سینمای ایران شدند
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
هر کی شد شد مهم نیست مهم اینه اصلاح طلب باشه
ناشناس
|
United States of America
|
۰۱:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
یه چیزی رو انتخاب کردن که حتی ایرانی‌ها هم نمیبینن چه برسه به آکادمی اسکار. اصلا تصور کردن اینکه اعضای آکادمی اسکار پای همچین مستند خودمونی متوسطی بشینن برای من سختت، چه برسه بخوان انتخابش کنند.
چرا رسم آکادمی اسکار بنا بر رای دادن تمام اعضای آکادمی برای انتخاب یک فیلم اجرا نمیشود و همیشه با یه گروه کوچک سر وته قضیه را هم می آورند.

در ضمن
چیز واضحی هست که متری شش ونیم فیلم فوق‌العاده و حرفه‌ای هست. البته تقریبا هر کدام از این فیلم‌ها بهتر از این مستند متوسط بود.
در عجبم چگونه همچین مستندی اصلا جزو گزینه‌ها بوده!!!
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
لج و لجبازی و منافع شخصی بر منافع ملی غلبه کرده است!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
مگه دو فیلم دیگه میرفتند جایزه اسکار می گرفتند؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Netherlands
|
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
فرصت سوزی و خودخواهی احمقانه انگار رفته تو خونمون
بس کنید دیگه
Salman
|
Netherlands
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
چند مکالمه از درون جلسه کمیته اسکار :
-تورج منصوری : بهتر است یک فیلم مستقل را بفرستیم
رسول صدر عاملی : فیلم میرکریمی با بودجه شخصی ساخته شده ، دیگه مستقل یعنی چی؟
ابوالحسن داودی : من میرکریمی را دوست دارم ولی با توجه به اینکه دبیر جشنواره جهانی است و یه جورایی مدیر دولتی به حساب می آید به نفعش نیست فیلمش را بفرستیم .
معتمدآریا : حالا که سینمای داستانی موفقیت جهانی چشمگیری ندارد اگر یک فیلم مستند را انتخاب کنیم هم پیام مشخصی دارد برای سینما داستانی تا به خودش بیاید هم کار جسورانه ای کرده ایم و به حوزه دیگری هم توجه کرده ایم .
رائد فرید زاده : ولی موفقیت در عرصه جهانی داریم قصر شیرین سه جایزه اصلی شانگهای را گرفته و متری شیش و نیم در ونیز است . در ضمن انتخاب فیلم مستند ما را از کاندیدا شدن در برخی جوایز احتمالی دیگر محروم میکند ، در اسکار بخش مستند مستقل هم هست میتوانیم این فیلم را آنجا بفرستیم . خواهش میکنم بیشتر به این موضوع فکر کنید .
امیر اثباتی : داریم مسیر اشتباهی میرویم ما فیلم داستانی خوب و قابل دفاع داریم .
طاهرپور: من هم قصر شیرین را خیلی دوست دارم و اول نظرم روی آن بود ولی الان به این نتیجه رسیدم که به صلاح نیست . نظرم روی متری شیش و نیم است که فیلم بهتر و درخشانی است با موضوعی نو و جسورانه . ولی حالا که به اکثریت نمی رسیم با نظر سیمین ( معتمدآریا ) در باره " به دنبال فریده " موافقم .
تورج منصوری : من از اول هم گفتم با قصر شیرین مخالفم و به نظرم متری شیش و نیم گزینه بهتری است ولی حالا که اینطوری شد " به دنبال فریده " را ترجیح میدهم .فکر میکنم حمید (ابوالحسن داودی ) هم همراهی کند تا کار تمام شود .
داودی : باشه من هم هستم .
(امیدوارم دکتر فرید زاده که در این ماجرا مظلوم واقع شدند جرات کنند و مشروح مذاکرات منتشر شود تا حقایق بیشتری روشن شود)
سمیه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
خب اگر خوب نیست چرا از اول تو لیست قرار گرفت
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟