رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: افراد با رعایت نکاتی میتوانند افت کمی و کیفی ناشی از بیخوابی شبانه را به حداقل برسانند.
به گزارش باشگاه خببرنگاران، خسرو صادقنیت استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب این دانشگاه درباره خواب اظهار کرد: خواب نیازی است که باید از نظر کمی و کیفی به آن توجه کنیم؛ به این صورت که باید به مدت کافی بخوابیم و خواب باکیفیتی داشته باشیم، اگر هر کدام از این موارد دچار اختلال شود سلامت جسمی و روحی ما لطمه میبیند و کارایی ما در زمان بیداری کاهش پیدا میکند.
وی بیان کرد: بدن ما به گونهای تکامل پیدا کرده است که باید شبها بخوابیم و روزها بیدار باشیم، بنابراین خواب روز کیفیت و کمیت خواب شب را برای ما ندارد، اما اگر مجبور شویم، شبها بیدار بمانیم و طی روز بخوابیم با تمهیداتی میتوانیم افت کمی و کیفی بیخوابی شبانه را به حداقل برسانیم.
رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: امروزه با پیشرفت علم تکنولوژی صاحبان برخی مشاغل مجبور هستند که شبها بیدار بمانند که از جمله این مشاغل میتوان به پزشکی، پرستاری، نیروهای نظامی و انتظامی، شبکههای اجتماعی و رسانههای جمعی اشاره کرد.
صادق نیت تأکید کرد: شرایط زندگی امروزی هم ایجاب میکند که افراد شبها دیرتر بخوابند و صبحها دیرتر از خواب برخیزند، مطالعات انجام شده نشان میدهد که با اختراع روشنایی، ابداع رادیو، تلویزیون و شبکههای اجتماعی، افراد دیرتر میخوابند و مدت خواب آنها هم نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: برخی اشخاص به طور ذاتی شبها دیرتر میخوابند و صبحها هم دیرتر از خواب برمیخیزند، زیرا تمرکز و توانایی آنها شبها برای حل مسئله و انجام فعالیتهای فکری بیشتر است.
رئیس مرکز تحقیقات اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: افراد باید سعی کنند تا حد امکان شبها بخوابند و روزها بیدار باشند، اما اگر مجبور شدند شبها بیدار بمانند و روزها بخوابند باید شرایط محیطی را برای خواب روز فراهم کنند؛ به این صورت که در محیطی تاریک و به دور از سر و صدا قرار گیرند و پیش از خواب هم باید از مصرف مواد غذایی محرک و کافئیندار مانند چای، قهوه، کاکائو و نوشابههای گازدار خودداری کنند.
صادق نیت با تأکید بر منظم بودن ساعت خواب افراد اظهار کرد: اشخاص باید عادت کنند سر ساعت مشخصی شبها به رختخواب بروند و صبحها هم سر ساعت مقرری از خواب برخیزند.
علل بیخوابی شبانه
وی بیان کرد: بیخوابی شبانه علل متعددی دارد که از جمله این علل میتوان به ابتلا به بیماریهای گوارشی، قلبی و عروقی، استخوانی و روحی و روانی مانند اضطراب و افسردگی اشاره کرد، مصرف برخی داروها هم میتواند بر کیفیت و کمیت خواب اثر منفی بگذارد، به طور کلی رعایت نکردن اصول بهداشت خواب از جمله علل بیخوابی و بدخوابی است.
صادقنیت یادآوری کرد: مصرف قرصهای خوابآور بدون تجویز پزشک و بدون توجه به علت بیخوابی نه تنها مشکل افراد را رفع نمیکند بلکه بدن آنها را هم نسبت به این داروها وابسته میکند، بنابراین از آنجایی که مشکل فرد به شکل ریشهای حل نشده است، بیخوابی دوباره به سراغ شخص میآید.