ردیابهای ماهوارهای بر این باورند، تصویری که توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در روز جمعه توییت شد، از طریق یکی از پیشرفتهترین ماهوارههای جاسوسی آمریکا گرفته شده است.
به گزارش «تابناک»؛ بنا به گفته مارکو لانگبروک، یک ردیاب ماهواره مستقر در هلند، این تصویر قطعا از ماهواره ای به نام USA 224 گرفته شده است. این ماهواره توسط دفتر ملی اکتشاف آمریکا در سال 2011 پرتاب و تقریباً همه اطلاعات درباره آن سری و طبقه بندی شده است، اما لانگبروک می گوید بیشتر ناظران با توجه به اندازه و مدار این ماهواره، معتقدند USA 224 یکی از ماهواره های شناسایی چند میلیارد دلاری از نسل KH-11 آمریکاست.
لانگبروک می گوید: این ماهواره اساساً مجهز به یک تلسکوپ بسیار بزرگ است که بی شباهت به تلسکوپ فضایی هابل نیست. اما به جای نگاه به ستارگان، به سطح زمین نگاه و تصاویر بسیار دقیقی را ایجاد می کند.
تصویری که روز جمعه توسط ترامپ منتشر شد و نشان دهنده وضعیت بعد از حادثه در مرکز فضایی امام خمینی (ره) ایران بود، آنقدر دقیق و با جزئیات بود که برخی کارشناسان دچار تردید و شک شدند که این تصویر واقعاً از یک ماهواره در بالای زمین گرفته شده باشد.
به نظر می رسد، ترامپ از این تصویر جاسوسی حساس برای دست انداختن مقامات ایرانی بهره برده؛ اما جامعه کوچکی از ردیاب های ماهواره ای به خود تصویر بیشتر علاقه داشتند تا کلمات ترامپ. این افراد از تلسکوپ های خانگی برای تماشای ماهواره هایی که در سراسر آسمان در حرکتند، استفاده می کنند و می دانند که اکثر آنها کجا هستند؛ حتی ماهواره های سری مانند USA 224.
مایکل تامپسون که دانشجوی فارغ التحصیل رشته نجوم در دانشگاه پوردو است و در اوقات فراغت خود ماهواره ها را رصد می کند، می گوید: ماهواره ها در آسمان فوق العاده روشن و به راحتی قابل رصد هستند. هنگامی که یک ماهواره رصد می شود، تعیین این که در آینده دقیقاً در کجا خواهد بود بسیار آسان است. او می گوید: استفاده از ریاضیات برای محاسبه مدار ماهواره ها بسیار راحت است.
تامپسون نخستین کسی بود که از یک پایگاه داده آماتور برای مدیریت ماهواره های شناخته شده استفاده کرد تا مکان دقیق ماهواره USA 224 را نشان دهد. وی دقیقا مشخص کرد که اندکی پس از حادثه سمنان این ماهواره بر فراز مرکز فضایی ایران پرواز کرده است.
با این حال لانگبروک از وی هم فراتر رفته و با تطبیق زاویه و لبه سایت پرتاب مدور سمنان در تصویری که توسط ترامپ توییت شده بود، توانسته تصویر گرفته شده توسط USA 224 را کاملا بازسازی کند. محاسبه او نشان می دهد که این عکس دقیقا از زاویه مدار USA 224 گرفته شده است. لانگبروک و یکی دیگر از محققان آنلاین به نام کریستینان تریبرت، همچنین از سایه هایی که توسط برج های اطراف سایت پرتاب ایجاد شده به عنوان ساعت خورشیدی استفاده کرده اند - که به آنها اجازه داده تا زمان گرفته شدن عکس توسط ماهواره را تعیین کنند.
هر دو نفر نشان می دهند، این ماهواره که در ساعت 2:14 بعد از ظهر به وقت محلی در نزدیکی سایت پرواز کرده این تصویر را گرفته است. لانگبروک می گوید: این تطابق در تعیین وقت عالی است.
پیش از این تجزیه و تحلیل ها، برخی از کارشناسان گمان می کردند که تصویر توییت شده از سوی ترامپ از یک هواپیمای بدون سرنشین یا هواپیمای جاسوسی گرفته شده است.
ملیسا هانهام، متخصص تصویربرداری ماهواره ای و معاون مدیر مؤسسه Open Nuclear Network در وین اتریش می گوید: وقتی تصویر را دیدم، آنقدر شفاف و با وضوح بالا بود که باور نمی کردم از ماهواره گرفته شده باشد. اما او تحلیل های جدید را قانع کننده می داند و می گوید: با توجه به اینکه ماهواره در آن لحظه در همان موقعیت قرار داشته، اکنون می توان گفت به احتمال زیاد منبع تصویر همین ماهواره بوده است.
هانهام می گوید: از این که یک ماهواره می تواند چنین تصویر شفافی ارائه دهد، متحیر است. ماهواره های جاسوسی باید از فراز جو به زمین نگاه کنند، که دقیقاً شبیه به تلاش برای دیدن اشیا در کف استخر است. این ماهواره ها همچنین باید در حالی که با سرعت در آسمان در حرکتند، عکاسی کنند. هر دوی این عوامل می توانند جزئیات ظریف موجود در تصاویر را تحت الشعاع قرار داده و محو سازد.
وی می گوید: حالا سرم را گرفته ام و کنجکاوم که چطور این ماهواره تأثیر جو و حرکت اشیا را خنثی کرده و می افزاید که فکر می کند در این کنجکاوی تنها نیست. دیگران هم سعی در استفاده از این تصویر برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه کارکرد ماهواره USA 224 دارند.
او می گوید: تصور می کنم که رقیبان آمریکا حتما به این تصویر نگاهی می اندازند و آن را مهندسی معکوس می کنند تا بفهمند که سنسور عکاسی آن به چه صورت کار می کند و از چه روش های پردازش بعد از عکاسی در آن استفاده می شود.
هانهام این موضوع را که آیا توئیت ترامپ برای تحریک ایرانیان ارزش اطلاعاتی که این تصویر در اختیار سایر ملل قرار می دهد، را داشته یا خیر، مورد سؤال قرار داده و اضافه می کند: این تصمیم وی به عنوان رئیس جمهور بوده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.