آمادگی ترامپ برای شنیدن طرح روحانی، تلاش عربستان برای خرید سامانههای دفاع موشکی اسرائیل، تلاش سوئیس برای کاهش تنشها در منطقه و آغاز رزمایش کشورهای حاشیه دریای سرخ در جده، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به تکذیب حمله هوایی به «الحشد الشعبی» در غرب سامراء نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «علی المظفر» فرمانده عملیات الحشد الشعبی در شرق استان الأنبار عراق در گفتوگو با شبکه خبری «السومریه» گزارشهای منتشره در مورد حمله هوایی به یک پایگاه نظامی در نزدیکی این منطقه را تکذیب کرد.
وی گفت: «حملهای به پایگاه الحشد الشعبی در نزدیکی دریاچه الثرثار نشده است. خبری که در رابطه به هدف قرار گرفتن یگان الحشد الشعبی در نزدیکی دریاچه الثرثار منتشر شده، بیپایه است».
این در حالی است که یک منبع امنیتی عراق شامگاه یکشنبه گفت، یک حمله هوایی ناشناس علیه پایگاه الحشد الشعبی در نزدیکی دریاچه الثرثار صورت گرفته است؛ این دریاچه در منطقه مرزی میان سامرا و شرق الأنبار واقع شده است.
ترامپ: آمادهام طرح روحانی را بشنوم
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا روز یکشنبه گفت، آماده است تا طرح پیشنهادی ایران برای ایجاد ثبات و آرامش در منطقه خلیج فارس را بشنود.
وی که در جریان یکی از سفرهایش در جمع گروهی از خبرنگاران صحبت میکرد، در پاسخ به پرسشی در مورد طرح پیشنهادی «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران و اینکه آیا حاضر است این طرح را بشنود، گفت: «من همیشه حاضرم. برنامهای برای دیدار با او ندارم، اما همیشه حاضرم. آنچه آنها میخواهند را گوش میدهم، اما برنامهای برای دیدار ندارم.»
ترامپ افزود: «اوضاع ما بسیار خوب است، اما اوضاع آنها خوب نیست. دوست دارم شاهد آن باشم که ایران کشوری فوقالعاده شود. دوست دارم ببینم ایران کشوری فوقالعاده و ثروتمند باشد، چون این کشور ظرفیت فوقالعاده، مردم فوقالعاده و رک بگویم پتانسیل فوقالعادهای دارد.»
روحانی امروز در جریان رژه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در جریان سخنرانیاش در مجمع عمومی سازمان ملل، طرحی را برای صلح در خلیج فارس ارائه میکند. «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه هم گفته که این طرح «ابتکار صلح هرمز» (Hormuz Peace Endeavour/ HOPE) نام دارد و هدف از آن تسهیل همکاری میان کشورهای منطقه با هدف برقراری امنیت بدون حضور بیگانگان است.
تلاش عربستان برای خرید سامانههای دفاع موشکی اسرائیل
محافل دیپلماتیک آگاه اعلام کردند که معامله ویژهای میان رژیم صهیونیستی و رژیم آلسعود برای تبادل اطلاعات فنی پیشرفته رژیم صهیونیستی در خصوص رهگیری هواپیماهای بدون سرنشین در جریان است.
بر اساس این گزارش معامله مذکور از طریق یک میانجی غربی و اروپایی و با دلارهای نفتی عربستان سعودی انجام و میانجی مذکور ابعاد بروکراتیک موجود در این معامله را متقبل میشود.
این منابع میافزایند، عربستان سعودی از طریق میانجی مذکور به دنبال معامله برای خرید تسلیحات و سامانههای دفاع موشکی رژیم صهیونیستی است، حال آن که رژیم صهیونیستی در حال حاضر از ناکارآمدی سامانه های موشکی خود در برابر موشکهای مقاومت فلسطین و لبنان رنج میبرد. بر اساس گزارش مذکور اسرائیل تلاش کرده بود این معامله را مستقیم و از طریق شرکت های واقعی انجام دهد، اما مراحل قابل توجهی از این معامله با میانجگری یک کشور دیگر انجام شده است.
بر اساس اعلام منابع مطلع از جزئیات، معامله مذکور طی چند هفته آینده به اجرا گذاشته خواهد شد.
تلاش سوئیس برای کاهش تنشها در منطقه
«اگنازیو کاسیس» وزیر خارجه سوئیس بعد از حمله به زیر ساختهای نفتی عربستان سعودی درباره وقوع یک جنگ جدید در خاورمیانه هشدار داد.
وی تأکید کرد که شخصا میانجیگری برای مذاکرات بین ایران و آمریکا را آغاز کرده است.
وزیر امور خارجه سوئیس که در مصاحبه با روزنامه "نویه زوریخه سایتونگ" چاپ این کشور سخن می گفت، تصریح کرد که شرایط نگران کننده است و تنها وقایع کوچکی نیاز است تا اتفاقات بزرگ تری به وقوع بپیوندد.
در چهاردهم سپتامبر 2019، تأسیسات نفتی شرکت آرامکو سعودی در شرق عربستان با چندین هواپیمای بدون سرنشین مورد حمله قرار گرفتند. مسئولیت این حمله را نیروهای یمنی بر عهده گرفتند؛ اما «ائتلاف عربی» در حال جنگ در یمن به رهبری عربستان سعودی، ایران را مسئول حمله به تأسیسات نفتی عربستان می داند. وزیر امور خارجه آمریکا، مایک پامپئو نیز ایران را مقصر دانسته و در این راستا به عربستان سفر کرده است. وزیر دفاع ایران و دیگر مقامات این موضوع را اکیدا رد کردهاند. براساس اعلام آژانس بین المللی انرژی، این حادثه در عربستان سعودی در حال حاضر به جدیترین وقفه در تأمین نفت در تاریخ منجر شده است.
کاسیس در بخش دیگری از این گفتوگو با تأکید بر اینکه نمی خواهد در حدس و گمان ها درباره چگونگی این حملات شرکت کند از تلاش های کشورش برای میانجی گری برای حل این اختلافات خبر داد.
وی در این باره گفت، من نمی توانم وارد جزئیات شوم. اما ما از نظر فنی و سیاسی فعال هستیم، دیپلمات ها و معاونت وزارت امور خارجه و شخص خود من در این راستا کار می کنیم. ما خدمات خوبی را در این راستا ارائه می دهیم.
وزیر امور خارجه سوئیس تأکید کرد که وی شخصا بین هر دو وزیر امور خارجه (ایران و آمریکا) در بالاترین سطح میانجی گری کرده و گاهی با تماس تلفنی و از خانه این کار را انجام داده است. کاسیس همچنین ابراز اطمینان کرد که کشورش تا سال 2023 وارد شورای امنیت سازمان ملل خواهد شد.
وی تأکید کرد که عضویت در شورای امنیت سازمان ملل شهرت و اعتبار بیشتری به سوئیس می دهد.
آغاز رزمایش کشورهای حاشیه دریای سرخ در جده
رزمایش نظامی کشورهای حاشیه دریای سرخ روز یکشنبه در جده عربستان آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، صقر بن محمد الحربی، فرمانده رزمایش "الموج الاحمر۲" اعلام کرد که این رزمایش که تا پنجشنبه ادامه دارد با هدف تقویت امنیت دریایی کشورهای مشرف بر دریای سرخ به عنوان گذرگاه اقتصادی مهم جهان و حفاظت از آبهای منطقهای و تقویت همکاری نظامی و تبادل اطلاعات و مهارتهای جنگی میان کشورهای شرکت کننده آغاز شده است؛ این کشورها شامل عربستان، اردن، مصر، سودان، جیبوتی، یمن و سومالی است.
وی افزود: این رزمایش در همکاری و افزایش روحیه و آمادگی جنگی و تبادل مهارتها میان کشورهای مشارکتکننده نقش دارد.