رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران در مصاحبه با تابناک اقتصادی گفت: واسطهها که واردکنندگان نیز جزو آنها هستند، نمیگذارند که قیمت گوشت قرمز در بازار کاهش پیدا کند. دلیل مقاومت با کاهش قیمت گوشت قرمز نیز این است که اگر قیمت گوشت گرم کاهش یابد، دیگر کسی گوشت یخ زده نخواهد خرید و این واسطهها و واردکنندگان به خاک سیاه خواهند نشست!
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ گوشت قرمز از مهمترین منابع تأمین پروتئین محسوب میشود که در سفره غذایی ایرانیان جایگاه و اهمیت ویژه را دارد. در یک سال گذشته، به رغم تمام تمهیدات در نظر گرفته شده از سوی دولت، قیمت این منبع تأمین پروتئین کاهش قابل توجهی نیافته و هنوز شاهد چالشهای جدی در این زمینه هستیم.
نکته مهم در این میان این که بررسیها نشان میدهد از ابتدای سال جاری تاکنون قیمت دام زنده به طرز معناداری کاهش یافته است؛ اما مصرف کننده نمود این کاهش قیمت را در بازار گوشت قرمز آن چنان که باید مشاهده نمیکند.
در پانزدهم مهر ۱۳۹۸ سعید سلطانی، مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران طی مصاحبهای اعلام کرد که از ابتدای سال تاکنون قیمت دام سنگین حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد و قیمت دام سبک حدود ۱۰ درصد کاهش یافته است. این کاهش قیمت دام سنگین و دام سبک از آغاز سال جاری تاکنون، در حالی است که طبق آمارهای ارائه شده در مرکز آمار ایران، این کاهش قیمت به طرز معناداری در کاهش قیمت گوشت قرمز خود را نشان نداده است. آمارهای مرکز آمار ایران نشان میدهد که در فروردین ماه سال جاری قیمت هر کیلو گوشت گوسفند ۱۰۱ هزار تومان بوده که این قیمت با کاهشی یک درصدی در شهریور ماه سال جاری به ۱۰۰ هزار تومان کاهش یافته است. همچنین قیمت هر کیلو گوشت گاو و گوساله در فروردین ۹۴ هزار تومان بوده که این قیمت نیز با کاهشی ۵ درصدی به کیلویی ۸۹ هزار تومان رسیده است.
سیداحمد مقدسی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران نیز در مصاحبه با
خبرنگار تابناک اقتصادی با اشاره به اینکه تأمین ۶۰ درصد گوشت قرمز کشور بر دوش دام سنگین است، گفت: قیمت دام زنده سنگین (گوساله) از کیلویی ۳۹ هزار تومان در خرداد ماه به ۲۸ هزار تومان در مهرماه کاهش یافته است. وی افزود: اگر بازه زمانی را خرداد ماه سال جاری تا به امروز در نظر بگیریم، قیمت گوشت گوساله و گاو از هر کیلویی ۱۱۰ هزار تومان به ۸۵ هزار تومان کاهش یافته است، اما هنوز هم قیمت گوشت گوساله و گاو حدود ۱۰ هزار تومان حباب دارد.
هم اکنون پرسش این است که مقصر بالا بودن قیمت گوشت قرمز کیست؟
سعید سلطانی، مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران طی مصاحبهای با بیان این که تولید امسال شرایط بسیار مطلوبی داشته و جلوی قاچاق دام نیز گرفته شده و نگرانی در این زمینه نداریم و حتی با مشکل انباشت دام سنگین در کشور روبه رو هستیم، گفت: عدهای مصمم هستند قیمتهای بازار را حفظ کنند و اجازه کاهش نرخ نمیدهند، چون به دنبال سود بیشتر هستند. وی طی مصاحبه دیگری نیز اعلام کرده بود: سودجویی واسطهها و دلالان نمیگذارد قیمت گوشت در بازار کاهش یابد.
هر چند سلطانی، دلیل عدم کاهش قیمت گوشت قرمز در بازار را واسطهها و دلالان میدانند، علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی معتقد است عدم عرضه بموقع دامها از سوی دامداران یکی از عوامل اختلال در بازار گوشت قرمز است. وی گفت: وقتی دامداران، دام را به بازار عرضه نمیکنند و به طمع اینکه قیمت آن بالا برود دام را نگه میدارند وزن آن هم بالا میرود. ملکی افزود: آنها با این نگاه که سال قبل بازار دچار چالش شد، با کمبود مواجه بودیم و دام هایشان را توانستند به قیمتهای ایده آل خود اعمال نرخ کنند، امسال نیز همین افکار را دارند.
سیداحمد مقدسی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی گاوداران در مصاحبه با
خبرنگار تابناک اقتصادی نیز ضمن تأیید صحبتهای سعید سلطانی پیرامون اینکه عدهای نمیگذارند قیمت گوشت قرمز در بازار کاهش پیدا کند، گفت:
واسطهها که واردکنندگان نیز جزو آنها هستند، نمیگذارند قیمت گوشت قرمز در بازار کاهش پیدا کند. دلیل مقاومت با کاهش قیمت گوشت قرمز نیز این است که اگر قیمت گوشت گرم کاهش یابد، دیگر کسی گوشت یخ زده نخواهد خرید و این واسطهها و واردکنندگان به خاک سیاه خواهند نشست!مقدسی همچنین از مخالفت این عده با پیشنهاد کاهش قیمت گوشت گاو و گوساله به ۷۵ هزار تومان پرده برداشت و گفت: انجمن صنفی گاوداران به همراه شورای هماهنگی تأمین کنندگان گوشت با معاون وزیر جهاد کشاورزی جلسهای را برگزار و اعلام کردیم برای کاهش قیمت گوشت قرمز، انجمن حاضر است دام را تأمین و شورای هماهنگی تأمین کنندگان نیز دام را ذبح و گوشت را بسته بندی کند و به قیمت ۷۵ هزار تومان در فروشگاههای مرتبط با وزارت جهاد کشاورزی مثل پشتیبانی امور دام و تعاونی روستایی عرضه نماید. پس از آن که این موضوع رسانهای شد، عدهای شروع به مخالفت با آن کردند؛ به این دلیل که این وضعیت باعث میشد تا گوشتهای یخی وارداتی روی دست واردکنندگان بماند. وی افزود: البته رسانهای شدن پیشنهاد کاهش قیمت گوشت گاو و گوساله به ۷۵ هزار تومان خود باعث افت گوشت قرمز در بازار شد.
مقدسی در مورد پیش بینی کاهش قیمت گوشت قرمز گفت: به نظرم من هنوز هم گوشت گوساله حباب قیمتی دارد و تا ده هزار تومان دیگر هم میتواند کاهش پیدا کند.
وضعیت صادرات و واردات دام چگونه است؟
مقدسی در مورد وضعیت صادرات دام به خبرنگار
تابناک اقتصادی گفت: صادرات دام حدود یک سال و نیم است که ممنوع میباشد و هنوز هم این ممنوعیت صادرات ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۸۰ درصد گوشت وارداتی نیز گوشت گوساله است، در مورد وضعیت واردات گوشت قرمز نیز گفت: هم اکنون دیگر واردات گوشت قرمز توجیهی ندارد. شنیدهها حکایت از آن دارد که سال گذشته، حدود ۳۰۰ هزار تن گوشت قرمز و در چهار ماهه نخست سال جاری نیز حدود ۱۶۰ هزار تن گوشت قرمز وارد کرده اند. مقدسی افزود:
مصرف گوشت قرمز در ایران، سالانه ۹۰۰ هزار تن است که از این میزان، ۸۵۰ هزار تن در ایران تولید میشود و حالا پرسش این است که چرا سال گذشته ۳۰۰ هزار تن وارد شده است؟ این میزان واردات گوشت قرمز باعث نابودی تولید ملی میشود.شایان ذکر است منصور پوریان رئیس شورای تأمین دام کشور نیز طی مصاحبهای در پانزدهم مهر ماه سال جاری با بیان اینکه واردات گوشت قرمز دام سنگین ۲۵ درصد بیش از نیاز کشور بوده است، گفت:
میزان نیاز کشور به واردات دام سنگین تنها ۱۰ درصد است، اما آمار نشان میدهد واردات ۲۵ درصد بیش از میزان نیاز کشور انجام شده است.