"تهران-استانبول!"

اسکندر صالحی
کد خبر: ۹۲۹۷۴
|
۲۱ فروردين ۱۳۸۹ - ۲۲:۱۲ 10 April 2010
|
35104 بازدید
|

۱-مناره، عکس  یا مجسمه آتاتورک، و پرچم ترکیه. این سه چیزی است که در ورود به استانبول به چشم شما می خورد و به هر جای این شهر که می روی جلو چشم شماست. به هر سو که نظری بیفکنی، حتما، پرچم قرمزی خواهی دید و مناره یا مناره هایی و عکس یا مجسمه آتا ترکی. درست به عکس تهران که نه ایرانی است، نه اسلامی، نه انقلابی!

2-بانگ اذان را هر جای استانبول که باشی، به وقت نماز، می شنوی .درست به عکس تهران!

3-دارو خانه های استانبول بیش از حد معمول خلوت بود. در مجموع در یک هفته ای که آنجا بودیم کمتر از تعداد انگشتان یک دست مشتری داخل داروخانه هایی دیدم که از جلو آنها می گذشتم. از بقیه افراد گروهمان هم که پرسیدم این مطلب را تایید کردند.سِِِوءال من از همه آنان این بود که : "چرا دارو خانه های تهران این همه شلوغ است و داروخانه های استانبول این همه خلوت؟"جواب ها متفاوت بود، تا حدودی، اما همه با حسرت و تاسف همراه .

4- مغازه دارهای استانبول، با مواردی نادری استثنا، کالا هایشان را به دو قیمت می فروختند: قیمتی میلی برای مسافران خارجی و قیمتی ثابت برای مردم شهر. اگر شما مسافر باشید، هر بار یک کالای مشخص را باید به قیمتی بخرید که میل فرو شنده آن را تعیین می کند . این امر اغلب ذهن مرابه سه امر و نسبت آنها با هم مشغول می کرد:اخلاق، انحطاط، توسعه. و پیداست که به هیچ نتیجه ای هم         نر سیدم . قبلا فکر می کردم پیشرفت بدون اخلاق نا ممکن است و توسعه، وامی هم به اخلاق دارد، و یا شاید تعاملی با آن و انحطاط و بی اخلاقی برادرند . حالا می دیدم ترکیه از ما پیشرفته تر است امادر انحطاط اخلاقی تفاوتی با ما ندارد.

5-در استانبول از زنان و مردان خیابانی خبری نبود.در طول این هفته، فقط دو بار دیدم که ماشینی برای رهگذری بوق بزند. گاهی از نظرم می گذشت که شاید تهران آنقدر مساله دارد که ما فرومایگان خیابانی را یا نمی بینیم یا مساله نمی دانیم .

6- حالا که مساله ای  از مسایل تهران گفتیم، بد نیست این هم بگوییم که در اغلب خیابان های استانبول از تراکم خودرو ها خبری نبود، مگر در ساعاتی بسیار محدود، آنهم نه به حجم ترافیک تهران .رفتار های خطر آفرین رانندگان و مردم عادی هم تفاوت بسیار  تأسف آوری با تهران داشت.

7-از رفتار و پوشش غیر طبیعی می شد فهمید که آن فرد به احتمال زیاد ایرانی است، نه مسافری اروپایی، آسیایی، و یا شهروندی ترکیه ای.

8-در این مسافرت، اغلب به این می اندیشیدم که آیا :"توسعه و دموکراسی لزوما از فلسفه شروع می شود ؟" مشکل این بود که مصداق استانبول نمی توانست هیچ کمکی به من بکند .یکی به این دلیل که من از تاریخ توسعه کشور ترکیه خبر نداشتم و دیگر اینکه نمی دانستم حالا کار دموکراسی و توسعه در این شهر و کشور به کجا رسیده است .

9-مسافران دیگر کشورها بیشتر در کار تفریح بودند و تماشا، یا از موزهای با می دیدند یا اثری تاریخی و یا در حال آزمودن اختصاصی های استانبول (غذاها، شیرینی ها و...) هموطنان ما اما بیشتر در کار خریدن بودند.سراغ ایرانی را در استانبول بیشتر باید در پاساژ ها و بازار ها می گرفتی .

10- نوجوانان ایرانی گروه ما بیشتر به پیرمردها شبیه بودند :آرام، متین، موقر. همچون مردی سالخورده . مثل زبان این متنی که من می نویسم :زبان و بیان پیرمردها، زبانی لبریز از ترس.  ترس از آزمودن نیازموده ها، ترس از خطاهای مبادای احتمالی،  ترس از خروج از هنجار های سنتی، ترس از ... . نوجوانان دیگر کشور اما  نوجوان بودند و نوجوانی می کردند. مثلا اتاق های همسایه ما هرگز متوجه نشدند که پسر شانزده ساله ما چند روز در اتاق بغلی آنها مسکن گزیده است، اما همه طبقه ما لحظه ورود و خروج و ساعت حضور نوجوانان هلندی در هتل را درک می کردند .عین زندگی بودند این نوجوانان  .

11-جالب این که تمام بیست نفر همراهان ما با این نوجوانان مخالف بودند :چه سنتی چه مدرن و چه مذهبی چه لاییک. دیدم در این مورد، همه با هم موافقند .هیچ یک به این نوجوانان اجازه نمی دادند خودشان باشند و همه از آنان می خواستند پنجاه سال بیشتر داشته باشند. ظاهرا در پارادایمی که ما در ذیل آن "انسان" را تبیین می کنیم، این کلمه یک معنا بیشتر ندارد: پیرمرد!

12-مسجد های استانبول همه عین هم بود، هم در شکل و هم در رنگ. انگار همه را به یک قالب ریخته بودند. رنگ و  نمای مساجد هم جدی بود و عبوس .این مساجد، حتی مسجد سلطان احمد، بیش از آن که نماینده هنر و اندیشه باشد، نمودی از سخت کوشی و تلاش بود.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲۶
انتشار یافته: ۱۷
گهربین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۷ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۱
خدا پدرت را بیامرزد که اندکی از واقعیت امروز ما را بیان کردی. و عجبا که تابناک ناپرهیزی کرده و آنرا سانسور نکرده.
.... بارک الله به شما .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۲۶ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
13 - سر در ورودی اکثر مکانهای تاریخی
به زبان شیرین فارسی نوشته شده بود.
14 - آنجا موتورسیکلت و وانت بار اصلا به
چشم نمی اید.
15 - مردم آنجا شدیدا به ایرانیان
علاقه مندند.
16- . . . .
babak
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۲:۲۶ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
آقای صالحی با سلام . مرقومه شما در مورد ترکیه به واقعیت خیلی نزدیکتر بود نسبت به نوشته هائی که جسته و گریخته در مورد ترکیه در سایت های مختلف دیده بودم. فقط در مورد شماره 4 نوشتتون فکر می کنم در اشتباهید! چون در ترکیه سالهاست که سیستم خرید و فروش کالا مبتنی بر ارائه فاکتور خرید شما از طرف فروشگاه مربوطه میباشد. در ضمن در کل ترکیه فروشگاهی رو در هر زمینه کالائی نمیتونید پیدا کنید که برچسب قیمت روی کالاهاش نداشته باشه.فکر می کنم موقع نوشتن بند 4 نوشتتون مغازه دارهای تهران عزیزمون 1 لحظه به یادتون افتاده.
ostajloo
|
Denmark
|
۰۲:۵۱ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
انها فارسي نيستند توركي عثماني با الفباي عربي است.
ؤضا
|
Australia
|
۰۴:۴۱ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
باید قبول کنیم که از نظر فرهنگ اجتماعی داریم پس رفت می کنیم و ریشه این پس رفت رواج دروغ است.
Ali
|
United States
|
۰۵:۰۵ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
Istanbul gandtarin jaye donya ast
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۹
قندترین یا گندترین؟؟
ناشناس
|
-
|
۰۷:۳۹ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
اتفاقاً اصلاً به ایرانیان علاقه مند نیستیم بلکه به پولشان علاقه مندیم . ضمناً غالباً خوشرو و خندان هستیم و با لباس و اعتقادات یکدیگر هم کاری نداریم . یک تبعه ترکیه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۳۰
تجربه 3 سفر به استانبول را دارم:بسیار سیگار می کشند!آمادگی زیادی برای واکنشهای عصبی دارند!حداقل حقوق کاگرانشان از ما کمتر بود اما هزینه هایشان از ما بیشتر!مردمش اهل تفکر و سیاست بازی نیستند بیشتر به فکر امرار معاش و گذران امورات روزمره شان هستند! از نظر فرهنگ خیلی از ایرانیها عقب تر اما به علت آزادی های بیشتر اجتماعی رفتارهای زننده شان کمتر است!زن خیابانی هم دارند خودم شخصا در محله آکسارای مشاهده کردم
ناشناس
|
Brunei Darussalam
|
۰۷:۴۱ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
برای مورد 6 باید بگم بنزین لیتری سه دلار است در ترکیه و سطح درامد هم نقدر نجومی نیست که فکر کنی بنزین لیتری هزار و پونصد تومن به جایی برنخورد! در مورد هفتم هم کاملا موافقم!! من هم بعضی از شهرهای امارات ،مالزی ترکیه و چند کشور دیگه رو دیده ام و متاسفانه در جاهایی مثل امارات (مخصوصا دوبی) یا مالزی(کمتر) یا ترکیه مورد هفتم این نوشته مصداق عینی و بارز دارد متاسفانه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۵ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
17حضور پليس و نيروهاي انتظامي استانبول و تهران نيز اصلا قابل مفايسه نيست.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۷ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
با وجود دولت لاييك اغلب مساجد به هنگام نماز مملو از نماز گذار مي باشد، بر خلاف ايران
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟