معلولان به دلیل داشتن شرایط خاص جسمانی قادر به استفاده از انواع گوناگون وسایل نقلیه نیستند و در زمینه حمل و نقل همچنین رفت و آمد در سطح شهرها نیازهای ویژهای دارند که نیازمند رسیدگی و توجه بیشتری است چراکه این قشر نه تنها شاهد اقدامات مناسب و چشمگیری نبوده بلکه از وضعیت فعلی گلهمند هستند.
به گزارش تیترشهر، این روزها مسائل بسیاری در خصوص مشکلات عمومی معلولان به عنوان یک قشر قابل توجه به چشم میخورد این مشکلات از نامناسب بودن پیاده روها گرفته تا نبود حمل و نقل عمومی مناسب و دردسترس.
درست است که در سالهای گذشته شهرداری تهران سامانهای تحت عنوان حمل و نقل جانبازان و معلولان را با هدف سهولت در تردد آنها راه اندازی کرد، ولی با تمام این تفاسیر شاهد مشکلات و گلایه بسیار این اقشار هستیم.
توجه به نیازهای معلولان در حمل و نقل شهری یکی از مواردی است که باید در این حوزه مورد توجه قرار داشته باشد. معلولیت به عنوان پدیدهای اجتماعی در تمام کشورهای جهان و البته ایران شناخته شده است و توجه به نیازهای معلولان در حمل و نقل شهری از ضروریات جامعه است.
از مهمترین مسائل مربوط به نیازهای معلولان در حمل و نقل شهری میتوان به مناسبسازی وسایل نقلیه عمومی و برداشتن موانع در مسیرهای حرکتی مختلف است و از سوی دیگر باید در نظر داشت که خیابانها، پیادهروها، اماکن عمومی، سرویسهای بهداشتی، فضاهای رفاهی باید بهگونهای باشند که معلولان و جانبازان بتوانند به راحتی از آنها استفاده کنند.
اما متاسفانه این روزها نامناسب بودن سیستم حملونقل عمومی سبب شده است تا جانبازان و معلولان برای حمل و نقل خود از تاکسی و آژانس استفاده کنند، چون نامناسب بودن وسایل حملونقل عمومی این اجازه را به آنها نمیدهد تا به استفاده از آنها بپردازند؛
و گذشته از این موارد، موضوع حمل و نقل رایگان با توجه به گله مندی این قشر و درخواستشان باید مدنظر باشد. اما ما تنها شاهدیم که این امر برای دانش آموزان معلول آن هم با مشکلات بسیار فراهم شده است.
موضوع رایگان کردن هزینه حمل و نقل و مسافرتهای درون شهری معلولان یک موضوع مهم و اساسی است که اگر به قوانین مراجعه شود در همه دنیا میبینید امکانات حمل و نقل برای این قشر رایگان تعریف شده است، این در حالی است که در شهر تهران هنوز تسهیل ورود به اتوبوسها برای این افراد وجود ندارد. چرا این تسهیل گری صورت نمیگیرد؟
اما ماجرا اینجا تمام نمیشود چراکه برخی ورودی ایستگاههای مترو نیز برای این اقشار مناسب نیست؛ ورودی مترو با پله آغاز میشود و سپس به پله برقی دسترسی ایجاد میشود یا اینکه آسانسور برخی ایستگاهها مشکل دارد.
معلولان در سیستم حمل و نقل عمومی جایی ندارند
در این رابطه محمود کاری، رییس انجمن ندای معلولان ایران گفت: در شهر بزرگ تهران، سیستم حمل ونقل عمومی قادر به ارائه سرویس به معلولان و جانبازان در سطح شهر نیست.
وی اظهار کرد: معلولان و جانبازان با زحمت فراوان وسیله نقلیه تهیه و آن را متناسبسازی کردند تا بتوانند مناسب با شرایط معلولیت خود در سطح شهر تردد و در فعالیتهای اجتماعی مشارکت داشته باشند، اما با شرایط جدیدی که در پی اجرای طرح ترافیک پیش آمده است، رفت و آمد برای آنها سختتر شده است.
کاری در ادامه با اشاره به اینکه سیستم حملونقل عمومی از اتوبوسرانی گرفته تا تاکسیرانی و مترو اصلا پاسخگوی نیازهای آنها نیست، ادامه داد: معلولان و جانبازان برای حضور در اجتماع، دانشگاه، محل کار و ... نیازمند وسیله نقلیه هستند، اما با توجه به اینکه جایی برای آنها در سیستم حمل ونقل عمومی دیده نشده است، نیازمند استفاده از خدمات ویژه هستند.
معلولان هم دارای حقوق شهروندی هستند
همچنین چندی پیش بود که در این رابطه محمد علیخانی، رییس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران بیان کرد: رایگان بودن حمل و نقل عمومی برای دانش آموزان و دانشجویان اقدام دیگری بود که در زمان بازگشایی مدارس اتفاق افتاد و برای تشویق این قشر به استفاده از حمل و نقل عمومی، تخفیف ۵۰ درصدی برای استفاده از حمل و نقل عمومی (مترو و اتوبوس) در طول ایام سال در نظر گرفته شده است.
علیخانی گفت: اقدام دیگر ما تخصیص اعتبار ۱۴ میلیارد تومانی به سازمان تاکسیرانی و ۸ میلیارد تومانی به سازمان اتوبوسرانی برای جابجایی رایگان دانش آموزان استثنایی و دانش آموزان ویلچری بود که این مهم نیز محقق شد.
وی تصریح کرد: در تهران حدود ۸۰۰ دانش آموز ویلچری داریم که با اعتبار اختصاص داده شده به سازمان اتوبوسرانی حمل و نقل این دانش آموزان رایگان انجام میشود.
حال با تمام این تفاسیر امید است که صدای این معلولان به گوش مسئولان شهری برسد و این بار به جای شعار دادن در زمینه افزایش استفاده شهروندان از حمل و نقل عمومی اقدامی اساسی در راستای بهبود وضعیت و افزایش حمل و نقل عمومی صورت گیرد.
چراکه این قشر معلولان نیز از حقوق شهروندی برخوردار هستند...