رئیس جمهوری با بیان این که سرنوشت و آینده کشور را انتخابات تعیین میکند، گفت: با وجود همه نقص و اشکالات، بهترین راه برای اصلاح جامعه و برای اینکه افکار به حق مردم حاکم شود، صندوق است.
به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، حجتالاسلام والسلمین حسن روحانی صبح امروز در مراسم آغاز سال جدید تحصیلی دانشگاه و مراکز علمی و پژوهشی در دانشگاه تهران با اشاره به نزدیک شدن کشور به انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: در پایان امسال ما انتخابات مهم مجلس شورای اسلامی را داریم. دانشگاهها همیشه در همه انتخاباتهایی که داشتیم، نقش بسیار ارزشمندی داشتهاند؛ هم اساتید، هم دانشجویان و فضای دانشگاه. این دانشگاه است که فضای جامعه را گرم میکند. در انقلاب هم دانشگاه، فضای انقلاب را گرم میکرد. البته فضاهای دیگری هم بودند. حوزهها، حسینیهها ، بازار و... اما دانشگاهها پیشتاز بودند.
روحانی با بیان اینکه موکدا میگویم سرنوشت و آینده کشور ما را انتخاباتها نشان می دهد و تعیین میکند، اظهار داشت: با وجود همه نقص و اشکالات، بهترین راه صندوق است. برای شکستن افراط صندوق است. برای اصلاح جامعه صندوق است. برای شایستهسالاری صندوق است. برای اینکه افکار بهحق مردم حاکم شود، صندوق است. ما راه دیگری نداریم. اینکه راه دیگر نداریم براساس تجربه است؛ به عنوان فردی که بیشتر عمرم را در تجربه سیاسی، اجتماعی و علمی بودهام.
وی ادامه داد: راهی جز فضای انتخابات پرشکوه نداریم کما اینکه بگویم این انتخابات فلان بخش آن ناقص است و اشکالاتی داشته باشد ولی جامعه و دانشگاهها خود را باید در انتخابات آماده کنند.
رئیس دولت تدبیر و امید تصریح کرد: باید هر کس که بهتر است، هرکس که شایسته است، هرکس که عاقلتر است، هرکس فهیمتر است، هر کس که از افراط دورتر است، هرکس برای کشور آماده فداکاری است، هرکس که دانش لازم دارد، مرد یا زن، آنها را انتخاب کنیم.
روحانی اضافه کرد: هرکس خود را هم شایسته میداند؛ خود را کاندیدا کند. اگر هم مشکلی برایش پیش آید، اشکال ندارد. این در راه خدا است. اشکال ندارد کسی که خود را لایق میداند و کاندیدا کند، چه انتخاب شود و چه انتخاب نشود، چه بگویند صالح هستی یا نیستی. این وظیفه بزرگ ملی ماست و یکی از مهمترین مسائل ما امسال را باید انتخابات بدانیم.
وی با بیان اینکه اگر یک انتخابات پرشکوه، با نشاط و پر رونق با حضور اکثریت مردم در کشور شاهد باشیم، قدرت سیاسی ما در دنیا بالا میرود، خاطرنشان کرد: آنگاه دشمنان ما از ما میهراسند، میفهمند تحریم و فشارها اثرگذار نبوده است.
رئیس جمهوری ادامه داد: مردم معتقد به نظام، کشور بوده و به آیندهشان امید دارند. اولین پرچم انتخابات، پرچم امید است. هر کس امید نداشته باشد، در انتخابات شرکت نمیکنند. ما به آینده امید داریم و همه چیز ما از امید نشأت میگیرد. اگر به آینده امید داشته باشیم، راه و مسیر ما به نتیجه میرسد.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه مجموعه دانشگاه و حوزه، اداره آینده جامعه را برعهده دارد، اظهار داشت: آنهایی که در دانشگاه درس میخوانند، مسئولیت اجرایی را بر عهده ندارند و بیشتر میخواهند بیاموزند ولی وقتی وارد دانشگاه میشوند، احساس میکنند از مدیران آینده هستند لذا اگر شغلی برای فارغالتحصیلان یافت شود، او راضی نیست بلکه به دنبال سمتی است که مدیریت بخشی از کار را بر عهده داشته باشد یا سمتی متناسب با تحصیلاتش داشته باشد.
دولت و جامعه در برابر دانشگاه مسئولند
روحانی اضافه کرد: دانشگاهها مسئولیت سنگینی بر عهده دارند و جامعه و دولت هم در برابر دانشگاه مسئول هستند. اینکه خدمات دولت به اندازه کافی هست یا نیست یا از نظر سلامت، تغذیه، خوابگاه، امکانات رفاهی و فرهنگی و... برای دانشجویان، امکاناتشان کافی است یا خیر، اعتراف میکنم نواقصی وجود دارد ولی تلاش میکنیم مسائلشان را رفع کنیم.
وی با اشاره به خاطرهای از دوران دانشجویی خود در دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: فضای ورزش و زمین چمنی در دانشگاه تهران بود که ما هم همانجا میآمدیم. اکنون آن زمین به مرکز عبادت و نمازجمعه تبدیل شده است. به وزیر و رؤسای دانشگاهها تاأکید میکنم که به ورزش، رفاه و تغذیه و... دانشجویان به همان اندازه که برای سیاست، یادگیری و... دانشجویان وقت میگذاریم، وقت بگذارند چراکه دانشجوی سالم، عالم، با نشاط، فعال و شیفته کشور نیاز داریم تا ما به وظیفه خودمان عمل کنیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه در ۴۱ سال بعد از انقلاب، جنگ، مشکلات و فشارهای اقتصادی داشتیم اما دانشگاه در رشتههای مختلف به رسالت خود عمل کرده است، ابراز داشت: ما نسبت به دنیا و جوامع پیشرفته عقب نیستیم و حرکتهای خوبی در عمل و دانش داشتهایم. من در سه، چهار ماه اخیر نمونههایی دیدهام که فردی که پزشک متخصص است و در آلمان بخشی از مسئولیت یک مرکز پزشکی را برعهده دارد، وقتی یک از اقوامش نیاز به عمل جراحی دارد، او را به تهران میآورد و جراحی میکند.
روحانی افزود: من از او در این باره پرسیدم مگر آلمان بهتر نیست؟ او را در آنجا عمل کنید. او گفت از نظر کیفیت ایران پایینتر نیست و از لحاظ رسیدگی هم پایینتر نیست. او اینها را گفت. او گفت از لحاظ بهداشتی مراکز درمانی ما بهتر از اروپاست. این حرفها را کنار بگذاریم. اینکه ترجیح میدهد در ایران عمل شود، نشان میدهد کشور ما در علوم مختلف پیشرفته است.
دانشگاه باید مهارت محور شود
رئیس دولت تدبیر و امید در بخش دیگر از سخنانش با بیان اینکه این همه اساتید و پژوهشگران برای ما جای افتخار است، گفت: اینکه دانشگاه ما باید به دانشگاه مهارتمحور تبدیل شود و اینکه محور ما نباید علم باشد. البته علم در بسیاری از امور پایه مهارت است. علم پایه پیشرفت و توسعه است اما نباید به علم اکتفا شود.
روحانی ادامه داد: دانشجو برای ورود به اجتماع و برای به دوش گرفتن بار مسئولیت و اشتغال و مدیریت آماده بشود والا فردی در اینجا درس خوانده و باسواد شده چرا وقتی فارغالتحصیل میشود شغل به اندازه کافی نیست.
رئیس جمهوری بیان کرد: ممکن است شما بگویید این به دلیل مشکل اقتصادی است یا به دلیل اینکه توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری در کشور به اندازه کافی نیست. همه اینها سر جای خودش درست، اما یک فارغالتحصیل با مهارتی که میتواند بلافاصله یک مسئولیت را بر عهده بگیرد زودتر به شغل و کار زندگی میرسد تا عالمی که علم را خوب آموخته تئوری را خوب بلد است دانشگاه وی حافظه محور بوده و در مغز وی بسیاری از مطالب لازم علمی انباشته شده است اما نمیتواند وارد کار بشود و کاری را انجام دهد.
روحانی عنوان کرد: ما در سال ۵۱ که ما برای کارآموزی امور قضایی به دادگاه های مختلف میرفتیم لیسانس گرفته بودیم و به ظاهر دانشی که لازم بود برای یک وکیل و یک قاضی را یاد گرفته بودیم اما وقتی به دادگاه رفتیم، دیدیم که چیزی بلد نیستیم و نمیدانیم باید چه کار بکنیم. حتی رئیس دفتر یک دادگاه از این فرد لیسانسه، بهتر بلد بود که باید چه کار کرد. آن فرد در آنجا بوده و تجربه آموخته بوده البته گاهی افراد لیسانسه هم در میان رؤسای دفتر بودند، ولی رشته دیگر هم بود.
رئیس جمهوری افزود: ما مهارت لازم را یاد نگرفته بودیم در کارآموزی قضایی بود که ما یاد گرفتیم. حتی ما چند واحد پزشکی قانونی را گذرانده بودیم وقتی به پزشکی قانونی تهران روبه روی پارک شهر رفتیم حدود۲۰ دانشجو بودیم که به آن مکان وارد شدیم سه چهار نفر در لحظه اول غش کردند، چون در لحظه اول برای افرادی که آشنا نباشد، دیدن جنازه ها وحشتناک است. ما آنجا فهمیدیم که پزشک قانونی یعنی چه و آن روزهایی که ما آنجا بودیم بالای سر جسدی که بود اقداماتی که انجام می گرفت. آنجا فهمیدیم که پزشکی قانونی آن چیزی نیست که در سر کلاس خواندیم. البته آن هم سر جای خودش درست است ولی بیشتر آن چیزی است که لمس و دیده میشود.
روحانی با بیان اینکه باید مهارت لازم را یاد بدهیم اظهارداشت: نکته ای که گفته اند علم در گذشته چند سال می گذشت تا دو برابر بشود امروز باید گفت که چند روز میگذرد تا دو برابر شود. ممکن است زمانی هم برسد که در عرض چند ساعت دو برابر بشود.
پیشرفت دانشگاه باید با پیشرفت علم منطبق شود
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: پیشرفت دانشگاه ما باید منطبق شود با پیشرفت علم، ما در دانشگاه کتاب امروز را به دانشجو درست نمیدهیم این کتاب حداقل برای ترم یا سال قبل است. حتی گاهی برای ۱۰ یا ۲۰ سال گذشته است پس ما به روز نیستیم و عقب هستیم. استادی را هم که داریم دانش و علم وی برای ۵ ، ۱۰ یا ۲۰ سال گذشته است هر چه هم مقاله بخواند و مطالعه بکند باز هم از علم روز عقب است.
وی اظهار داشت: ما نمیخواهیم دانشجو را برای امروز تربیت کنیم، بلکه میخواهیم حداقل برای ۶ یا ۱۰ سال آینده تربیت کنیم. همین زمانی که ما در کلاس درس میدهیم یا درس میخوانیم، علم به سرعت در حال پیشرفت است پس کار ما مشکل میشود که چگونه به این دانشجو، مهارتی یاد بدهیم که وی ۴ یا ۱۰ سال بعد نه تنها بتواند برای جامعه فعال باشد حتی بتواند در یک بخشی مدیر باشد و آن را اداره بکند.
رئیس جمهوری تصریح کرد: امروز کار ما آسان است . چرا که با همین تبلت و موبایل و ... به راحتی آخرین اطلاعات علمی را می گیریم کتاب موردنظر را مطالعه میکنیم. گاهی فرزندان یا نوههای ما، آیه قرآن را زودتر از ما و در عرض چند ثانیه با همان موبایل هوشمندی که در اختیار دارد پیدا میکنند، ولی اگر ما بخواهیم آیهای از قرآن را پیدا کنیم، خیلی زمان میبرد. پس شرایط امروز با گذشته کاملا متفاوت شده است.
روحانی اظهار داشت: ما باید دانشجویان خودمان را آماده کنیم برای دنیای فردایی که با امروز بسیار متفاوت است. ماشین خوب یا بد آمده جای موجودات زنده را میگیرد، حال اینکه این کار خوبی است یا خیر من اطلاعی ندارم. ما با اسب و شتر و اینها مسافرت می کردیم چرا که مرکب ما در گذشته اینها بودند. البته قرآن میگوید که مرکبهایی هم هست که در آینده میآید. امروز این موجود زنده ای که خوراک و مکان و استراحت و سرعت آن مخصوص بود جای این اسب تندرو را یک ماشین گرفته یعنی آهن آمده و جای آن موجود زنده را گرفته و خوراک آن هم جو و کاه و غیره نیست و بنزین نیاز دارد تا حرکت کند و کاملا متفاوت شده است.
رئیس جمهوری یادآور شد: در همه کارخانههایی که در کارگران در آنها کار میکردند، رباتها دارند جای آنها را میگیرند. من در یک کارخانه تولید خودرو در ژاپن دیدم که در کارخانهای با این عظمت، هیچ انسانی را در آن کارخانه دیده نمیشد، نه کارگری نه مهندسی و فقط رباتها بودند و مهندسین هم داخل اتاقکها نشسته بودند و با کامپیوتر هم نظارت میکردند و هم فرمان صادر میکردند و همه ماشین و آهن و ربات بود. ماشینهای هوشمند و هوش مصنوعی، دادهها و ابردادهها و کامپیوترها برای ما پیشبینی میکنند. الان یک کامپیوتر با ابر داده میتواند برای ما پیشبینیهایی را بکند که اگر ۱۰۰ نفر دانشمند ساعت ها کار کنند کار یک ساعت آن ماشین را نمیتوانند انجام دهند.
وی با بیان اینکه دنیا در حال تحول است، گفت: حتی شاید شما جراحی را هم به راحتی از اینجا در راه دور با همین امکانات هم بیمار را ببینید و هم دستور صادر کنید و هم عمل جراحی انجام بدهید. همه اینها همین امروز هم امکانپذیر است در آینده بیشتر امکانپذیر است. پس تحولات، تحولات بسیار سریعی است و بار مسئولیت ما بسیار سنگین میشود که چگونه دانشجو را برای دنیای فردا آماده کنیم.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: الان در بسیاری از دانشگاههای اروپایی بخصوص برای تحصیلات تکمیلی اگر کسی مهارت کافی برای استفاده از فضای مجازی نداشته باشد وی را به دانشگاه راه نمیدهند. قبل از اینکه بگویند در چه رشتهای تحصیل کرده است و چه نمراتی گرفته اولین امتحانی که باید بدهد این است که از کامپیوتر، تبلت و یا هر وسیله دیگر در فضای مجازی با چه قدرت و مهارتی و با چه سرعتی استفاده میکند.
روحانی خاطرنشان کرد: سواد و علم و دانش کاملا متفاوت شده است و ما باید کاری بکنیم دانشجوی ما علاوه بر اینکه برای دنیای فردا و چند سال دیگر آماده میشود وسایلی را برای وی فراهم کنیم که همیشه بیاموزد.
باید همیشه بیاموزیم/ درامد دانشگاه میتواند از طریق پژوهش باشد
رئیس جمهوری یادآورشد: جمله «ز گهواره تا گور دانش بجوی» شعری است که بیش از دیروز منطبق با نیاز امروز ماست و یک واقعیت است و ما همیشه باید بیاموزیم و نباید آموزش را تعطیل کنیم اینکه بیست سال پیش در دانشگاه چه آموختیم کافی نیست. آنها یک کلید و یک مقدمه است که با آن بتوانیم حرکت کنیم نه اینکه برای ما کافی باشد. این انتظاری است که ما از دانشگاهها داریم و البته دولت هم باید در این زمینه کمک کند.
وی افزود: اینکه گفته شد برای اداره و بودجه دانشگاه خود دانشگاهها مسئول بشوند و طراحی کنند و از نظریات آنها استفاده کنیم من کاملا قبول دارم. دانشگاه جایی است برای تنظیم فعالیت آموزشی و پژوهشی. البته من نمیگویم که درآمد دانشگاه از طریق فروش علم باشد ولی این درآمد میتواند از طریق فروش پژوهش باشد.
رئیس جمهوری با بیان این که پژوهش فروشی درست است،گفت: یعنی شما باید تحقیقاتی را انجام دهید که برای اینکه آن تحقیق را از شما بگیرند سر و دست بشکنند حالا این مرکز، مرکز دفاعی، صنعت یا مرکز کشاورزی، انرژی اتمی و یا بیمارستان یا هر کجای دیگر باشد فرقی نمیکند.
اتصال دانشگاه به مراکز تولیدی و جامعه یک ضرورت است
روحانی اظهار داشت: شما باید کار و تلاشی را انجام دهید که با آن تلاش، پژوهش شما با ارزش بسیار والا و بالا در دنیا و در جامعه متقاضی داشته باشد و استفاده شود. اتصال دانشگاه به مراکز تولیدی و جامعه ما یک ضرورت است البته این کار آغاز شده و در حال انجام است و ما باید به این کار سرعت بدهیم.
رئیس جمهوری گفت: در دنیا بسیاری از دانشگاه ها، یا از دولت کمکی نمیخواهند یا کمک بسیار کمی میخواهند و روی پای خودشان ایستادهاند. البته در کشور ما هم در آینده میتوان اینگونه کارها را انجام داد و دانشگاه قدرت انجام این کار را دارد. البته باید دانشگاه را به بخش خصوصی متصل کنیم قبل از اینکه به بخش دولتی متصل شود.
روحانی خاطرنشان کرد: البته دولت یک لختیهایی دارد و با بخش خصوصی فرق میکند. بخش خصوص همانی است که حاضر است ۲ نیمه شب هم از خواب بیدار شود و بیرون بیاید و به فلان میدان برود و جنس و بار را تهیه کند و ۵ صبح هم در مغازهاش را باز کند و تا ۹ شب هم در مغازه کار کند. ولی کارمند اداری اینطور نیست. البته ممکن است برای نماز شب بیدار شود ولی برای سر کار آمدن اول صبح میآید و تا آخر وقت اداره کار میکند ولی کارمند اداری اصلا به دنبال مشتری نیست و پشت هر مکانی که قرار دارد مثلا بانک و یا هر جای دیگری حتی یک دقیقه مانده به پایان ساعت کاری تابلوی خودش را برمیگرداند. ولی صاحب مغازه منتظر است که صف باشد و هر چه صف باشد خوشحالتر است.
وی ادامه داد: شما اگر میتوانید مغازهداری را پیدا کنید که دو نفر مشتری دم در مغازه ایستاده باشند و مغازهدار به آنها بگوید که من میخواهم در مغازه را ببندم و شما بروید. تا وقتی مشتری است او هم میایستد. کار شخصی خصوصی با کار دولتی فرق میکند و ما در این زمینه باید دانشگاههایمان و اتصال دانشگاهها به مراکز تولیدمان را به جامعه و برنامهریزیمان را باید با شرایط و وضعیت نو خودمان را آماده کنیم.
اینکه استراتژی ما تعامل باشد یا تقابل یک مسأله اساسی در کشور است/ باید همدیگر را قانع کنیم
روحانی خطاب به اساتید دانشگاه و پژوهشگران و فرهیختگان و دانشجویان گفت: مسائل و مشکلات در زمینه آب، راه با چند سال تلاش و در زمان کوتاه حل می شود، اما یک سری مشکلات هستند که نیازمند هستند که در بلند مدت حل می شود و اساتید و دانشگاه در یافتن راه حل آن نقش بیشتری دارند و آن انتخاب استراتژی حرکت کشور است.
رئیس جمهوری با طرح این سؤال که پیشرفت کشور و آینده کشور در سایه تعامل با دنیا و یا تقابل میسر میشود، اظهار داشت: این مسأله راهبردی و اساسی کشور است. ۴١ سال در کشور ما هنوز جواب روشن و قاطع در این زمینه نرسیده ایم یک عده میگویند تعامل سازنده و گروهی میگویند تقابل مستمر و دائم با دنیا داشته باشیم عده ای معتقدند حل مشکلات با جهان راهی جز قدرتمند شدن و شکستن طرف مقابل نداریم.
روحانی بیان کرد: گروهی می گویند دشمن ما خبیث است باید با او باید مقابله کنیم و باید بزنیم و بکشیم و یا کشته بشویم اما گروه دیگری می گویند نه میشود بسیاری از مشکلات را با دنیا حل کرد .
وی افزود: اما اینکه استراتژی ما تعامل سازنده باشد یا تقابل مستمر یک مسأله اساسی در کشور است به صراحت می گویم چون سال ها در این زمینه و مطالعه و بحث کردم باید همدیگر را قانع کنیم با دعوا و جر و بحث بحث چیزی درست نمی شود و به نتیجه نمی رسیم.
رئیس جمهوری اظهار داشت: دانشگاه باید مسائل استراتژیک را برای جامعه توضیح دهد البته رسانه ملی هم در این زمینه وظیفه مهمی به عهده دارد. رسانه ملی در اختیار همه جناحها و گروه ها و افکار به طور مساوی قرار بگیرد، بزرگترین وظیفه رسانه ملی طبق قانون اساسی آزادی است و فضای آزاد را در جامعه به وجود بیاورد البته روزنامه، فضای مجازی و تمام رسانهها در این زمینه مسئولیت دارند.
دعوا بر سر برجام نیست دعوا بر سر یک مسأله بزرگتر است روحانی گفت: دعوا در کشور بر سر برجام نیست، بلکه دعوا بر سر یک مسأله بزرگ تر و بالاتراست؛ یک عده می گویند« با مذاکره با خارجی ها در حال وقت تلف کردن هستید و عمر شریف را هدر میدهید، ما باید قوی باشیم و آنها را تهدید کنیم و خارجی در برابر ما تواضع می کند و به زانو درمیآید و دست ما را می بوسد و تمام میشود»، اما گروه دیگری میگویند «نه، راه این نیست، با جنگ مداوم به نتیجه نمیرسیم.»
وقتی دشمن حمله میکند نمیتوانیم بایستیم و بگوییم میخواهیم تعامل سازنده انجام دهیم
وی اظهار داشت: ممکن است بنا بر استثنا در جایی جنگ هم لازم باشد که البته استثناست، در جایی دشمن به ما حمله میکند نمیتوانیم بایستیم و بگوییم ما میخواهیم تعامل سازنده انجام دهیم، وقتی پهپاد آنها وارد فضای کشور میشود و به او اخطار میدهیم و توجه نمیکند ناچاریم موشک خود را شلیک کنیم. راه حل ما و تعامل سازنده ما در اینجا همان موشک ما است
رئیس جمهوری با بیان باید راه حل نهایی و در کلیت در مسائل استراتژیک را انتخاب کنیم، گفت: یک عده به ما میگفتند شما با آژانس بین المللی اتمی وقت تلف میکنید، چون آژانس دست آمریکاست برای چه با آنها بحث میکنید تا آنها مسأله پی. ام. دی را حل کند و بررسی کند که فعالیتی را بر خلاف ان. پی. تی انجام نداده اید پس کار شما بیهوده و هدر دادن وقت است.
با مذاکره مسأله پی ام دی را حل کردیم
روحانی در ادامه گفت: در مذاکره با آژانس بین المللی انرژی اتمی سالها، وقت زیادی صرف شد و، اما به نقطهای رسیدیم که مساله پی. ام. دی را با همین آژانس حل کردیم و تمام شد و بسته شدن پرونده ایران را اعلام کردند. این اتفاق برای برخی بسیار سنگین است، مانند بمبی است که بر سر آنها کوبیده شده است. در صورتی که میگفتند مسائل با آژانس حل نمیشود و میگفتند چگونه این مسائل را حل کردند؛ از طرفی یک عده هم بسیار خوشحال بودند که گفته بودند مسائل با مذاکره حل میشود در صورتی که برخی از اول با بحث و مذاکره مخالف بودند.
رئیس جمهوری گفت: برخی تأکید میکردند مذاکره بی فایده است. باید جلوی طرف مقابل باید ایستادگی کرد و اعتنا نکیند در هر صورت مذاکرات سخت و مشکل و طولانی انجام شد و به یک توافق رسیدیم. این توافق برای عدهای مانند این بود که کوه بر سر آنها خراب شد.
وی خاطرنشان کرد: اینکه ما بتوانیم با شش قدرت جهان بحث کنیم و حاضر شوند شش قطعنامه فصل هفتم سازمان ملل را پس بگیریم، حقوقدان و سیاست مدار متوجه میشود چه کاری انجام شده است که قطعنامههایی که به اتفاق آرا در شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ما تصویب شده بود پس گرفته شد کار آسانی نبود و بعد هم به ایران حق بدهند که فعالیت هستهای ایران قانونی است و خلاف نیست و حتی در قطعنامهای بگویند باید به ایران کمک هم بشود و حق ایران را به رسمیت بشناسند برای هیچ کشوری به جز ایران حق فعالیت هستهای در هیچ قطعنامه سازمان مللی تصریح و تاکید نشده است.
روحانی با اشاره به برجام گفت: یکی از رهبران جهان در سفر نیویورک میگفت: «ما از حضور و شرکتهای بزرگ دنیا در ایران دچار حیرت شدیم که ایران کجاست و چه عظمتی دارد.»
رئیس جمهوری گفت: پس از برجام در سال ۹۴، رشد اقتصادی ایران در سل ۹۵ به رتبه نخست رسید، که هیچ زمانی اتفاق نیفتاده بود. در ابتدای دولت یازدهم تورم را کاهش دادیم برخی از اقتصاددانان میگفتند این اقدام اشتباه است دولت باید ابتدا کشور را از رکود خارج میکرد، و از رکود باید شروع میکرد و آن را میشکست، اما تورم میماند، تورم را میتوان شکست، اما اگر رکورد عمیق شود دیگر نمیتوان آن را شکست.
در دادگاه لاهه پیروز شدیم
روحانی در بخش دیگر از سخنانش با بیان اینکه دانشگاهها باید در مسائل مهم و استراتژیک وارد شود، اظهار داشت: دانشگاه نه در سیاست بلکه در حقوق هم وارد شود. درباره دادگاه لاهه به ما میگفتند مگر شما عقلتان را از دست دادهاید که میخواهید به دادگاه لاهه بروید؟ مگر دادگاه لاهه حرف شما را گوش میکند؟ مگر میشود در دادگاه لاهه پیروز شد؟ ما به دادگاه لاهه رفتیم و در دو نوبت و حتی در سه نوبت هم پیروز شدیم و باز هم ادامه میدهیم.
وی اضافه کرد: کسی فکر نمیکرد دادگاه لاهه در مسأله خروج آمریکا از برجام بگوید من حق صلاحیت دارم. آمریکا میگفت: نداری و ما میگفتیم داری، اما دادگاه این صلاحیت را قبول کرد که پیروزی اول ما بود. ما حکم موقت خواستیم. گفتیم دادگاه این حکم را بدهد که آمریکا حق ندارد که تحریمها را اعمال کند. دادگاه لاهه این حکم را داد. این پیروزی دیگر است.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه موفقیت در دادگاه لاهه کار سختی است، اما شدنی بود و شد، تصریح کرد: ملت بزرگ ما قادر است در بخشهای مختلف اگر دست به دست هم بدهیم و از نیروهای کارامد استفاده کنیم، به نتیجه برسیم. میگویند در اقتصاد روی پای خود بایستیم. حرف بسیار درستی است. اما میشود اقتصاد را بدون تعامل با دنیا پیش برد و پیشرفته شویم.
رشد و توسعه بدون تعامل با دنیا ممکن نیست
روحانی با بیان اینکه بدون تعامل با دنیا میشود زندگی را بگذارنیم، اما رشد و توسعه چطور؟ خاطرنشان کرد: در دوران تحریم هم زندگی را به یک شکل میگذارنیم. ما به شما کمک میکنیم. شما به ما کمک میکنید. همه دست به دست هم میدهیم، اما رشد و توسعه بدون رابطه و تعامل با دنیا ممکن نیست. بانکها، صادرات و واردات قفل باشد و شما بعد بگویید میخواهیم اقتصاد را توسعه بدهم. مگر میشود؟
وی ادامه داد: همین الان هم که کشور را اداره میکنیم باید از کشورهای همسایه یا برخی از کشورهای دوست در دنیا تشکر کنیم که به تحریمها بیاعتنا بوده اند و با ما همچنان کار میکنند. در این شرایط هم دارو صادر و هم وارد میکنیم. البته این کار سخت است، ولی این کار در حال انجام است. ما هم واردات داریم و هم صادرات. در این شرایط ما در حال وارد شدن به یک اتحادیه اقتصادی هستیم و با اتحادیه اوراسیا در حال معامله هستیم.
رئیسجمهوری با بیان اینکه دهها مورد وجود دارد که دانشگاهها باید به آن به عنوان مسائل استراتژیک وارد شوند، ابراز داشت: حتی اگر در این مسائل استراتژیک، سالها بحث کردیم، اما به نتیجه نرسیدیم، باید به همهپرسی از مردم رجوع کنیم. ما راه دیگری نداریم. نمیشود که فقط با یکدیگر دعوا کنیم. ما چهل سال است که با یکدیگر بحث میکنیم. راه را باید انتخاب کنیم.
روحانی با بیان اینکه از دانشگاهها تقاضا میکنم هم در مسائل و گرفتاریهای روز نظرات خود را بدهند، عنوان کرد: ما در شرایط سختی هستیم و دانشگاهها میتوانند ما را در بخشهایی یاری کنند. همین امروز هم شرکتهای دانشبنیان و دانشگاههای ما تلاشهای بسیاری کردهاند. اگر در زمینه پدافند هوایی مشاهده میکنید که یک مرتبه یک اقدام مهم انجام میدهیم، نشان میدهد کارهای مهمی صورتی گرفته است. من هفت سال فرمانده پدافند هوایی کشور بودهام و وقتی سامانه باور را میبینیم و ویژگیهایش را مشاهده میکنیم، میدانم که چه کار مهمی صورت گرفته است. این کار شرکتهای دانشبنیان و دانشگاههاست.
راه را برای نخبگان فراهم کنیم
وی افزود: نخبگان از لحاظ فکر و استعداد گاهی دارای پرش هستند. همه افراد میتوانند راه بروند، ولی برخی افراد میتوانند پرواز کنند. نخبگان ما میتوانند پرواز کند. ما باید راه را آماده کنیم و از آنها کمک بگیریم. ما در شرایط سختی هستیم. همه باید همدیگر را یاری کنیم. شما دانشگاهیان بیش از دیگران این بار را بر دوش دارید.
رئیس دولت دوازدهم با تأکید بر اینکه ما از این مشکلات عبور خواهیم کرد، یادآور شد: شرایط امسال ما نسبت به پارسال یک قدم بهتر است و این مهم است که علیرغم همه فشارها ما یک قدم به پیش هستیم. تورم، رشد و فروش کالاهای ما نسبت به سال قبل یک قدم بهتر شده است که شرایط امیدوارکننده است. باید در کنار هم باشیم.
روحانی اضافه کرد: دولت در خدمت شماست. دولت میداند دانشگاهها چه نقش مهمی را میتوانند داشته باشند. شما هم در این شرایط تلاشتان را مضاعف کنید تا به پیروزیهای بزرگمان دست پیدا کنیم.