مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود پیرامون نرخ تورم که در روز جاری منتشر شد، اعلام کرد که تورم ۱۲ ماهه منتهی به مهرماه سال جاری با ۰.۷ درصد کاهش نسبت به شهریورماه به ۴۲ درصد رسیده است. این کاهش نرخ تورم پس از ۱۷ ماه صعود متوالی اتفاق افتاد. آخرین بار نرخ تورم در اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ کاهش یافته بود و از ۸.۱ درصد در فروردین ماه ۹۷ به ۸ درصد رسیده بود.
به گزارش
تابناک اقتصادی، نرخ تورم یکی از سه نرخ مهم در اقتصاد شناخته میشود و طبق تعریف عبارت است از افزایش سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات مشخص در یک بازه زمانی مشخص. از آنجا که این نرخ با زندگی مردم گره خورده است، از اهمیت دو چندانی برخوردار میباشد. مردم افزایش یا کاهش این نرخ را به شدت در زندگی خود احساس میکنند، از این رو دولتها همواره تلاش کرده اند که از افزایش این نرخ در راستای جلب رضایت مردم جلوگیری کنند. اما در یک دهه اخیر مردم ایران دو بار، نرخهای تورم بالای ۳۵ درصد را به دلیل اعمال شدیدترین تحریمها علیه کشورمان تجربه کرده اند. با خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه سال گذشته و اعلام بازگشت تحریمها علیه کشورمان، روند نرخ تورم نیز صعودی شد و این روند صعودی تا شهریور ماه سال جاری ادامه داشت.
مرکز آمار ایران برای محاسبه نرخ تورم، سبدی از کالاها و خدمات را در نظر میگیرد که در این سبد ۴۷۵ قلم کالا و خدمت وجود دارد. جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران پیرامون نرخ تورم که مربوط به مهر ماه سال جاری میباشد نشان میدهد که سرانجام نرخ تورم پس از ۱۷ ماه صعود متوالی، نزولی شده است.
مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود پیرامون نرخ تورم که در روز جاری منتشر شد، اعلام کرد که تورم ۱۲ ماهه منتهی به مهرماه سال جاری به ۴۲ درصد کاهش یافته است. نمودار زیر روند نرخ تورم در ۱۷ ماه گذشته را نشان میدهد. همان گونه که ملاحظه میشود پس از کاهش ۰.۱ درصدی نرخ تورم سالانه در اردیبهشت ماه ۹۷ نسبت به فروردین ماه ۹۷ و رسیدن این نرخ به عدد ۸ درصد، نرخ تورم روند صعودی خود را آغاز کرد و با عبور از کانالهای مختلف در شهریور ماه ۱۳۹۸ بر قله ۴۲.۷ درصد ایستاد.
مطابق با گزارش اخیر نرخ تورم نقطه به نقطه نیز باز هم کاهش یافته و به زیر ۳۰ درصد سقوط کرده است. نرخ تورم نقطه به نقطه که در اردیبهشت ماه سال جاری به رقم بی سابقه ۵۲.۱ درصد رسیده بود، روند کاهشی خود را از خرداد ماه سال جاری آغاز کرد و در مهرماه سال جاری به ۲۸.۳ درصد رسید. این عدد یعنی اینکه خانوارهای کشور به طور میانگین ۲۸.۳ درصد بیشتر از مهر ماه ۱۳۹۷ برای خرید یک "مجموعه کالا و خدمات یکسان" هزینه کرده اند. نمودار زیر روند نرخ تورم نقطه به نقطه از فروردین ماه سال گذشته تا مهر ماه سال جاری را نشان میدهد.
همچنین نرخ تورم ماهانه نیز در مهرماه سال جاری به ۱.۷ درصد رسید که در مقایسه با ماه قبل رشد ۱.۲ درصدی را نشان میدهد.
هر چند که نرخ تورم سالانه در ۱۷ ماه اخیر رشد چشمگیری یافته است، اما بازگشت آن به روند نزولی خود میتواند خبر مثبتی باشد اگر چه که این کاهشهای جزئی نمیتواند قدرت خرید به شدت کاهش یافته خانوارهای ایرانی در چند ماه اخیر را جبران کند.