تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون رشد شاخص کل بورس در ایستگاه پایان هفته، بانک مرکزی چین نقدینگی را در موعد مقرر از بازار بیرون نکشید، انتظار برای کاهش نرخ بهره در آمریکا قیمت طلا را گران کرد، نفت حاضر به افزایش قیمت نشد، زور دلار به یورو و پوند نرسید، قیمت مرغ وارد کانال ۱۴ هزار تومان شد و واردات ۱۵۳ تن مداد نوکی به کشور را در بر دارد.
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه، با افزایش ۳۶۹۰ واحدی معادل ۱.۲۱ درصد به رقم ۳۰۹ هزار و ۶۶۰ واحد رسید. این در حالی است که در فرابورس شاخص کل با رشد ۷۵ واحدی به رقم ۳ هزار و ۹۲۷ واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با افزایش ۹۸۸ واحدی معادل ۱.۲۱ درصد به رقم ۸۲ هزار و ۹۶۷ واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز، با رشد ۲۶۱۲ واحدی معادل ۳.۱۹ درصد، عدد ۸۴ هزار و ۵۶۱ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش ۱۷۴۷ واحدی معادل ۳.۱۹ درصد به رقم ۵۶ هزار و ۵۶۴ واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، ۵۶۷۳ واحد افزایش معادل ۱.۶۳ درصد را رقم زد و به سطح ۳۵۳ هزار و ۷۶۲ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با ۲۶۱۵ واحد افزایش معادل ۱.۱۷ درصد به رقم ۲۲۵ هزار و ۴۹۲ واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با ۷۸۱۰ واحد افزایش معادل ۱.۲۶ درصد همراه بود و عدد ۶۲۷ هزار و ۷۸۱ واحد را به نمایش گذاشت.
سازمان امور مالیاتی کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی در پیش نویس اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم درصدد اخذ مالیات از سود سپرده بانکی و سود سهام برآمدند.
در متن این پیش نویس پیش بینی شده که بتوان 20 تا 30 هزار میلیارد تومان مالیات اخذ کرد. متن تهیه شده در حال بررسی در وزارت امور اقتصادی و دارایی است و مشخص نیست در فرایند قانونگذاری چه تغییراتی بکند.
در بند 54 این پیش نویس که قرار است به ماده 104 قانون فعلی الحاق شود آمده است: درآمد (سود دریافت) اشخاص حقیقی و حقوق حاصل از موارد زیر ـ اعم از اینکه درآمد مذکور در منبع مشمول مالیات، معافیت و یا مشمول نرخ صفر باشد ـ به استثنای درآمدهایی که مشمول مقررات سایر فصول شناخته شده، به شرح زیر مشمول مالیات است؛ (منبع: فارس)
1- 50 درصد سود سهام و سهم شرکه از اشخاص حقوقی
2-سود سرمایه گذاری در اوراق مشارکت و سایر انواع اوراق بهادار
3- سود متعلق به حسابهای پس انداز، سپردههای مختلف و گواهیهای سپرده نزد بانکها، مؤسسات مالی و اعتباری، صندوقها و نظایر آن به شرح زیر است؛
الف- سود متعلق به سرمایه گذاری کوتاه مدت کمتر از شش ماه، 60 درصد سود حاصله
ب- سود متعلق به سرمایه گذاریهای میان مدت شش ماه تا یک سال، 40 درصد سود حاصله
ج-سود متعلق به سرمایه گذاریهای بلند مدت بیشتر از یک سال، 20 درصد سود حاصله
4-سود سرمایه گذاری نزد سایر اشخاص
5-سود حاصل از انواع عقود اسلامی
شاخصهای اصلی اکثر بازارهای بورس کشورهای اروپایی روز چهارشنبه ۳۰ اکتبر ۲۰۱۹، سیر نوسانی در پیش گرفتند. در این راستا، شاخص «یورو استوکس ۶۰۰» با کاهش ۰.۰۵ درصدی در سطح ۳۹۸,۱۷ واحد قرار گرفت. شاخص “داکس” بورس آلمان با افت ۰.۱۰ درصدی به ۱۲.۹۲۶,۱۵ واحد و شاخص «فوتسی-۱۰۰» بورس لندن با کاهش ۰.۱۲ درصدی به ۷.۲۹۷,۴۴ واحد رسیدند. شاخص «ایبکس ۳۵» بورس اسپانیا با ریزش ۰.۳۴ درصدی در سطح ۹.۳۶۸,۴۰ واحد و شاخص «کک-۴۰» بورس فرانسه با رشد ۰.۱۳ درصدی در سطح ۵.۷۴۷,۳۹ واحد قرار گرفتند. همچنین شاخص «امآیبی-۳۰» بازار بورس ایتالیا با افزایش ۰.۱۲ درصدی به ۲۲.۷۰۸,۹۲ واحد رسید. نرخ برابری یورو/ دلار به ۱,۱۱۱۶ واحد و استرلینگ/ دلار نیز به ۱,۲۸۸۷ واحد رسید.
روز گذشته قیمت پایانی هر ورقه تسهیلات مسکن دی96 با رشد 4/ 3 درصدی به 39 هزار و 114 تومان رسید. «تسه9610» در آخرین معامله تا نزدیکی سقف مجاز قیمتی روزانه رشد کرد. بیش از نیمی از امتیازهای وام مسکن دیروز با رشد قیمت مواجه شدند؛ از این روی، ۲۶ امتیاز وام معامله شده بهطور متوسط رشد ۳/ ۰ درصدی را تجربه کردند. میانگین قیمت این اوراق نیز طی هفتههای اخیر بر مدار صعودی قرار دارد و دیروز به ۳۹ هزار و ۲۶۰ تومان رسید. آمار جدید بانک مرکزی حاکی از افزایش حجم معاملات مسکن طی مهرماه در کنار ثبات نسبی قیمت آپارتمانها است. از این رو میتوان ادعا کرد کاهش تورم مسکن در چند ماه گذشته موجب ایجاد جذابیت قیمتی و افزایش تقاضا در بازار مسکن و در پی آن افزایش تقاضای «تسه»ها شده است.
بانک مرکزی چین این هفته برای دومین بار قراردادهای بازخرید اوراق قرضه بانکهای تجاری را نقد نکرد و به این ترتیب نقدینگی را از بازارهای مالی خارج نکرد. بانک مرکزی در بیانیه خود اعلام کرد: این اقدام با هدف حفظ نقدینگی کافی در سیستم بانکی انجام میشود، چراکه افزایش هزینهکردهای مالی در انتهای ماه میتواند تاثیر فروش مجدد اوراق قرضه ذخیره به بانکها را خنثی کند. بانک مرکزی چین در روز دوشنبه این هفته هم با اشاره به نقدینگی کافی، در موعد سررسید قراردادهای بازخرید اوراق قرضه، اقدامی انجام نداد. قرارداد بازخرید اوراق قرضه، پروسهای است که طی آن بانک مرکزی اوراق قرضه ذخیره بانکهای تجاری را خریداری میکند (به بازار نقدینگی تزریق میکند) و قراردادی با این بانکها امضا میکند که در موعد سررسید این اوراق در آینده، دوباره این اوراق را به بانکها بفروشد (خروج نقدینگی از بازار).
روز گذشته از آنجایی که سرمایهگذاران محتاط در انتظار تصمیم فدرال رزرو در مورد نرخ بهره بودند، قیمت طلا در بازه محدودی نوسان کرد و ارزش پایین اوراق قرضه مانع از افزایش بیشتر قیمتها شد. هر اونس طلا در بازارهای جهانی با 3.81 دلار افزایش 1491.53 دلار فروخته شد. جفری هالری، تحلیلگر بازار در این رابطه گفت: «به نظر می رسد اندکی تعادل قیمت وجود دارد و قیمتها بین 1480 تا 1520 دلار گیر کرده است. اگر لحن فدرال رزرو در این چشمانداز ملایمتر باشد، کافی است که قیمت طلا را بالا ببرد.» سرمایهگذاران انتظار دارند که بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره بانکی را 0.25 درصد برای سومین بار در سال جاری کاهش دهد.
قیمت نفت تحت تأثیر احتمال تأخیر در توافق تجاری آمریکا و چین که کاهش ذخایر نفت آمریکا را را تحت الشعاع قرار داد، در معاملات روز چهارشنبه بازار جهانی کاهش پیدا کرد. بهای معاملات آتی نفت برنت نیز ۱۸ سنت یا ۰.۳ درصد کم شد و به ۶۱ دلار و ۴۱ سنت در هر بشکه رسید. شاخص قیمت نفت برنت روز سهشنبه با دو سنت افزایش قیمت بسته شده بود. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت آمریکا ۲۷ سنت یا ۰.۵ درصد کاهش پیدا کرد و به ۵۵ دلار و ۲۷ سنت در هر بشکه رسید. قیمت پایه نفت آمریکا در معاملات روز گذشته ۰.۵ درصد کاهش داشت.
یکی از مدیران آژانس بینالمللی انرژی (IEA) اعلام کرد بازارهای نفت در سال ۲۰۲۰ به دلیل افزایش تولید و ضعیف شدن رشد تقاضا، با مازاد عرضه مواجه خواهند شد. به گزارش ایسنا، کیسوکه ساداموری، مدیر بازارهای انرژی و امنیت آژانس بینالمللی انرژی در هفته انرژی بینالمللی سنگاپور اظهار کرد: در سال ۲۰۲۰ بازارهای نفت به خوبی تأمین خواهند بود. مگر این که زمانی اتفاقی روی دهد یا رشد تقاضا برای نفت بهبود پیدا کند، وگرنه احتمالا شاهد مازاد عرضه خواهیم بود. آژانس بینالمللی انرژی در آخرین گزارش ماهانه خود، رشد تقاضا برای نفت در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ را به میزان ۱۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داد. پیش بینی میشود تقاضا برای نفت ۱.۲ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۰ رشد کند. ساداموری به شبکه CNBC گفت: نگرانیهای اقتصاد کلان جهانی مانند مناقشه تجاری آمریکا و چین و تحولات پیرامون خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، مسائلی هستند که دورنمای بازار نفت را تیره کردهاند.
روز گذشته در صرافیهای بانکی و مجاز سطح کشور هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۱۱۰۵۰ تومان از مردم خریداری و به قیمت ۱۱۱۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد که نسبت به روز دوشنبه، تغییری نداشت. هرچند در بازار آزاد، نرخ دلار در محدوده ۱۱۱۹۰ تا ۱۱۲۱۰ تومان متغیر بود. همچنین هر اسکناس یورو، به نرخ ۱۲۳۵۰ تومان از مردم خریداری و به قیمت ۱۲۴۵۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد. برخی تحلیلگران به تداوم روند آرام افت نرخ ارز معتقدند. به اعتقاد این گروه دلار مدتی در دامنه قیمتی فعلی نوسان خواهد کرد تا زمینه برای عقبگرد آن به زیر مرز ۱۱ هزار تومان تدریجی فراهم شود.
با افزایش احتمال سومین کاهش نرخ بهره آمریکا ارزش دلار در برابر بسیاری از همتایانش بدون تغییر باقی ماند. در معاملات دیروز، پوند نسبتا بدون تغییر نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۸۶۳ دلار مبادله شد هر چند هنوز زیان این هفته ارز انگلیسی در برابر دلار بالای یک درصد باقی مانده است. همچنین هر یورو به ۱.۱۱۱۰ دلار افزایش یافت تا مجددا موفق به بازپس گیری کانال ۱.۱۱ دلاری شود. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، نسبتا بدون تغییر در مقایسه با روز سه شنبه و در سطح ۹۷.۶۸۲ واحد بسته شد. در برابر دیگر ارز مهم اروپایی، نرخ برابری هر فرانک سوئیس معادل ۱.۰۰۶۱ دلار اعلام شد.
وزیر انرژی عربستان گفت عرضه اولیه عمومی سهام شرکت دولتی آرامکو به زودی انجام و تصمیم آن توسط محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی گرفته خواهد شد. عبدالعزیر بن سلمان در سخنرانی در کنفرانس ابتکار سرمایهگذاری در آینده در ریاض گفت: «این کار به زودی انجام میشود... اما در زمان و با رویکرد درست و قطعا با تصمیم درستی صورت خواهد گرفت.» وی افزود: «این اقدام نخستین و مهمترین تصمیم عربستان خواهد بود.»
مؤسسه ملی تحقیقات اجتماعی و اقتصادی انگلیس گزارش داد، طرح پیشنهادی بوریس جانسون، نخست وزیر این کشور، برای خروج از اتحادیه اروپا ضرری 90 میلیارد دلاری را روی دست اقتصاد این کشور می گذارد. در گزارش این مؤسسه آمده است اگر طرح جانسون برای خارج کردن انگلیس از اتحادیه اروپا پذیرفته شود، تا پایان سال 2020 شاهد کوچکتر شدن 4 درصدی اقتصادی انگلیس خواهیم بود که معادل 1400 دلار به ازای هر شهروند این کشور است.
مؤسسه ملی تحقیقات اجتماعی و اقتصادی انگلیس که به تعبیر روزنامه گاردین یکی از مهمترین اتاقهای فکر در این کشور است، می گوید، طرح جانسون برای اقتصاد انگلیس بدتر از طرح ترزا می، نخست وزیر قبلی این کشور، است و اجرای طرحهای می می توانست ضرر کمتری به اقتصاد انگلیس برساند. به ادعای این مؤسسه اجرای طرح ترزا می، اقتصادی انگلیس را 3 درصد کوچکتر میکرد. این اندیشکده همچنین تأکید کرده که تمام گزینهها برای توافق خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، تأثیر منفی بیشتری بر اقتصاد این کشور نسبت به ادامه حضور در اتحادیه اروپا خواهد داشت.
شرکت جنرالموتورز آمریکا بهتازگی اعلام کرد که درآمد خالص سهماهه سوم سال ۲۰۱۹ آن با ثبت کاهش ۷/ ۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به رقم ۳/ ۲ میلیارد دلار رسید. به نقل از دنیای اقتصاد؛ گفته میشود که اعتصابات دو هفتهای اتحادیه کارگری طی این فصل در این شرکت، موجب هزینه یک میلیارد دلاری برای آن شده است. جیام اعلام کرد که انتظار دارد با گذشت ۴۰ روز از آغاز اعتصابات، مجموع درآمد جنرالموتورز در سال ۲۰۱۹ حدود ۳ میلیارد دلار کاهش یابد. چهار هفته آخر این اعتصابات در فصل چهارم سال ۲۰۱۹ قرار داشته است. از سوی دیگر، نتیجه این اقدام کارگران که در بسیاری از روزها، تعطیلی خط تولید را در پی داشت، کاهش ۳۰۰ هزار دستگاه از تولیدات جیام بود.