تکاپوی داعش در شمال افغانستان

کد خبر: ۹۳۵۰۹۳
|
۱۴ آبان ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۱ 05 November 2019
|
2707 بازدید
مقامات محلی در شمال افغانستان از حضور دوباره داعشی‌های خارجی در این مناطق خبر داده و از همکاری‌های دوجانبه طالبان و داعش در استان‌های «فاریاب» و «سرپل» سخن گفته اند.

اوضاع افغانستان طی ۲۰ سال گذشته بویژه پس از سال ۲۰۱۴ بیشتر پیچیده شده و با حضور و گسترش مناطق تحت نفوذ داعش در این کشور پیش بینی برای آینده آن نیز دشوارتر از هر زمانی شده است.

مقامات محلی در شمال افغانستان بتازگی از حضور داعشی‌های خارجی با خانواده‌های آن‌ها در استان فاریاب و سرپل خبر داده اند و در باره همکاری دوجانبه بین آن‌ها گفته اند.

«نقیب الله فایق» استاندار فاریاب افغانستان که در این روز‌ها در پایتخت بسر می‌برد، روز گذشته (دوشنبه) در نشست مطبوعاتی از حضور ۴۰ خانواده داعشی در شهرستان‌های «المار»، «گرزیوان» و «کوهستان» این استان خبر داد که در مناطق تحت کنترل طالبان جابجا شده اند.

وی افزود: اطلاعاتی در اختیار دارد که داعشی‌ها افراد گروه طالبان را در بخش پرتاب خمپاره و تک تیراندازی آموزش می‌دهند و طالبان هم در بخش تجهیزات با داعشی‌ها همکاری می‌کنند.

فایق گفت که «عبدالعزیز» پسر «طاهریولداش» از تروریستان شناخته شده ازبکستانی نیز در جمع این داعشی‌ها است و هرچند این افراد در حال حاضر هیچ پرچمی با خود حمل نمی‌کنند.

استاندار فاریاب افغانستان گفت که حضور دوباره داعش در شمال تهدید جدی برای امنیت پنداشته می‌شود و این موضوع نگرانی را افزایش داده ا. ست.

در ششم آبان نیز مقامات محلی در استان سرپل افغانستان از حضور حدود ۴۰ خانواده دیگر از داعشی‌های خارجی در این استان خبر دادند که بتازگی در شهرستان کوهستانات جابجا شده بودند.

منابع محلی با تائید حضور داعش در این استان افزوده بودند که داعشی‌ها مشغول ساخت مین‌های دستی، جذب سرباز و تبلیغ هستند که در این راستا شب نامه نیز منتشر می‌کنند.

این منابع گفته اند که داعشی‌های که در سرپل حضور یافته اند با سلاح‌های دید در شب مجهز هستند و این افراد از کشوهاری ازبکستان، تاجیکستان و چچن هستند.

«اسد الله خرم» یکی از اعضای شورای استانی سرپل ضمن تائید این گزارش افزوده است که نگرانی مردم از حضور دوباره داعش بشدت افزایش یافته است.

حضور داعش در شمال افغانستان به سال‌های ۱۳۹۶ و ۹۷ بر می‌گردد که در استان‌های جوزجان، سرپل و فاریاب بصورت گسترده حضور یافته و از این مناطق شماری زیادی سرباز برای خود جذب کردند.

اما در مرداد ماه سال ۱۳۹۷ یک گروه ۲۰۰ نفری داعش که در استان جوزجان با طالبان مشغول نبرد سنگین بودند، به فرماندهی مولوی «حبیب الرحمان» به دولت تسلیم شدند.

طالبان در آن زمان دولت افغانستان را متهم کرد که در نبرد بین آن‌ها و داعش از افراد داعش حمایت کرده و آن‌ها را با بالگرد نجات داده اند.

اما دولت افغانستان با رد این ادعای طالبان گفت که افراد داعش به دولت تسلیم شدند که پس از تسلیمی آن‌ها به مرکز استان جوزجان منتقل کرده اند، اما سرنوشت این داعشی‌ها پس از آن روشن نشد.

**نقش آمریکایی‌ها در حضور داعش.

اما روی دیگر سکه در تحولات افغانستان آمریکایی‌ها است که بار‌ها به تجهیز و جابجایی داعش در این کشور متهم شده اند.

پس از نبرد جوزجان بین داعش و طالبان، افراد گروه طالبان اسرای داعش در نزد خود را به استان بادغیس انتقال داده و در شهرستان «جوند» در روستانی صعب العبور «پنج بز» جابجا کردند.

براساس گزارش منابع داخلی، پس از مدتی یکی از اسیران ازبکستانی داعش به نام «امین الله ازبکستانی» از نزد طالبان از شهرستان جوند موفق به فرار شد و طالبان مسئول زندان خود را در پیوند به فرار این زندانی بازداشت کرد.

منابع در افغانستان نوشته بودند که با فرار امین الله اطلاعات به دست آمریکایی‌ها رسید و محل نگهداری زندانیان داعش را پیدا کرده و عملیات ویژه در این منطقه انجام دادند.

آمریکایی‌ها در غروب روز ۲۳ دی ماه وارد شهرستان جوند شدند و پس بمباران این منطقه که شماری جنگجویان طالبان در آن کشته شدند، زندانیان داعش را با خود بردند.

اکنون که موضوع آغاز دوباره صلح آمریکا با طالبان برسرزبان‌ها افتاده است، و تلاش‌های زلمی خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا در امور صلح با طالبان از سر گرفته شده است، نگرانی‌های نیز بوجود آمده است که اگر صلح پایدار تأمین نشود، با جایگزینی داعش برای طالبان وضعیت خطرناکتر از قبل خواهد شد.

«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان پس از سفر اخیر زلمی خلیل زاد به کابل، گفت: نقش پاکستان در صلح افغانستان حیاتی بوده و اگر پاکستان حاضر نشود که صلح پایدار را تضمین کند، با پیوستن طالبان به روند صلح، داعش جایگزین این گروه خواهد شد.

محب گفت، اطلاعاتی دارند که برخی از فرماندهان مهم طالبان به داعش پیوسته و از فرماندهان طالبان دیگر حرف شنوی ندارد و به همین دلیل از طالبان خواست که برای اثبات یک پارچگی خود در روند صلح، آتش بس یک ماهه را پیش از آغاز دوباره گفت: وگو‌ها اعلام کند.

دولت افغانستان به همین دلیل بار‌ها تأکید کرده است که به صلحی تن نخواهد داد که آغازگر جنگ دیگری تحت عنوان جدید باشد و حضور دوباره داعش در شمال، نگرانی‌ها در این رابطه را افزایش داده است.

یکی از مقامات سابق دولت وحدت ملی افغانستان که به استان‌های شمالی این کشور سفر کرده بود پیشتر از افزایش حضور گروه تروریستی داعش در مناطق شمالی افغانستان خبر داده و این روند را موضوعی نگران کننده خواند.

«محمد محقق» افزود که پس از شکست داعش در کشور‌های عراق و سوریه فعالیت داعش در این کشور بیشتر شده و جنگجویان خارجی که از کشور‌های ازبکستان، چچن و برخی کشور‌های دیگر از آسیای میانه، در شمال افغانستان تجمع کرده اند افزایش و هر روز وسعت فعالیت خود را گسترده می‌سازند.
وی گفت که تعداد زیادی از مردم در مناطق تحت کنترل داعش خانه‌های خود را ترک و آواره شده اند و این موضوع باعث نگرانی مردم در مناطق شمال افغانستان شده است.

پیش از این نیز رسانه‌های افغانستان گزارش‌هایی مبنی بر حضور افراد وابسته به داعش در شهرستان «درزاب» استان جوزجان منتشر کردند و اشاره داشتند که این گروه تروریستی ۵۴ زن و دختر این مناطق را مجبور کرده اند با افراد داعش ازدواج کنند.

گروه تروریستی داعش سه سال پیش برای نخستین بار در استان شرقی «ننگرهار» دیده شد و در مدت زمان کمی حضور خود را در استان‌های بدخشان، زابل، غزنی، کنر، جوزجان، هلمند، فراه و سرپل گسترش داد.

اگر چه دولت افغانستان و وزارت دفاع این کشور از سرکوب داعش خبر می‌دهند و در هر استان که خود نشان دهد به شدت سرکوب می‌شوند، اما شاهدان عینی و مردم مناطق مختلف از حضور روز افزون آن‌ها همواره ابراز نگرانی می‌کنند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟