اخبار تأییدنشده از توافق احزاب لبنان بر سر معرفی نخست وزیر جدید، دیدار هیأت پارلمانی ایران با بشار اسد، امضای قرارداد ۲۰ میلیارد دلاری بین مصر و امارات و حمله جنگندههای اسرائیل به نوار غزه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درخواست ظریف برای ایران، روسیه، هند و پاکستان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران روز پنجشنبه در مصاحبه با یک رسانه هندی، تغییر پایگاه گروه تروریستی داعش به افغانستان را تهدید مشترک علیه ایران و هند دانسته است.
ظریف در مصاحبهای اختصاصی با تلویزیون «ایندیا تودی» گفته، گروه تروریستی داعش علیه هند، پاکستان، روسیه و حتی چین تهدید مشترک به شمار میرود. وزیر خارجه ایران گفته، این کشورها باید برای مقابله با تهدید این گروه تروریستی با هم متحد شوند.
روز پنجشنبه، متن مصاحبه آقای ظریف روی وبسایت شبکه تلویزیونی «ایندیا تودی» قرار گرفت.
وزیر خارجه ایران گفت: «احیای داعش عامل نگرانی مشترک بین هند، ایران و پاکستان است. این گروه تروریستی در حال انتقال پایگاههای خود از سوریه و عراق به افغانستان است. در داخل افغانستان مناطقی وجود دارند که عامل نگرانی برای همه است. فقط یک کشور با این تهدید روبه رو نیست، بلکه این تهدیدی برای کل منطقه است.»
ظریف در ادامه تصریح کرد: گزارشهایی وجود دارند که نشان میدهند گروه تروریستی داعش در حال انجام عملیاتهایی در تاجیکستان و ازبکستان از پایگاهها خود در افغانستان است.
کمیته دولتی امنیت ملی تاجیکستان در بیانیهای روز پانزدهم آبانماه گروه تروریستی داعش را عامل حمله مسلحانه به یکی از پاسگاه مرزی این کشور معرفی کرد.
اخبار تأییدنشده از توافق احزاب لبنان بر سر معرفی نخست وزیر جدید
رسانههای لبنان مدعی شدهاند، احزاب «المستقبل»، «التیار الوطنی الحر»، «امل» و «حزبالله» با معرفی «محمد الصفدی» به عنوان نخستوزیر جدید این کشور موافقت کردهاند.
شبکههای تلویزیونی LBCI و MTV پنجشنبه گزارش دادند، این توافق در نشستی که روز جمعه بین «سعد الحریری»، نخستوزیر مستعفی لبنان و نمایندگان احزاب یاد شده برگزار گشته، به دست آمده است.
ساعاتی قبلتر گزارش شده بود، «سعد الحریری» با «علی خلیل» وزیر دارایی لبنان و «حسین خلیل» معاون سیاسی دبیر کل حزب الله دیدار کرده است. شبکه تلویزیونی MTV گزارش داد ساختار پیشنهادشده برای کابینه تشکیل دولت تکنوسیاسی است.
پیش از این «میشل عون»، رئیسجمهور لبنان از ایده تشکیل دولت تکنوکرات استقبال نکرده بود. او سهشنبه گفت که از نظر او «دولت نصفنصف» (نیمی از سیاسیون و نیمی از تکنوکراتها) برای اداره امور لبنان مناسب است.
عون در مورد بازگشت سعد الحریری، نخستوزیر مستعفی لبنان به دولت نیز گفت: تنها این رئیسجمهوری نیست که تصمیمگیرنده بازگشت او به دولت است، بلکه در این زمینه مشورت ائتلافهای پارلمانی نیز دخیل هستند.
میشل عون گفت که با حریری دیدار کرده و او در مورد بازگشت به دولت مردد است و هنوز به وی پاسخی نداده است. به گفته وی، دلایل تردید حریری «شخصی» است.
بعد از ادامه تظاهرات در لبنان نخستوزیر این کشور از سمت خود استعفا داد و عون نیز با این خواست او موافقت کرد، مشروط بر اینکه نخستوزیری را در دوره پیشبرد امور بر عهده بگیرد تا دولت آینده تشکیل شود.
رئیس جمهوری لبنان ادامه داد، دولت آتی این کشور باید جرأت مقابله با فساد را داشته باشد و طرح اقتصادی ارائه دهد.
دیدار هیأت پارلمانی ایران با بشار اسد
«مجتبی ذوالنوری»، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران بعد از ظهر پنجشنبه با بشار اسد رئیسجمهور سوریه در دمشق دیدار و گفتوگو کرد.
به نوشته خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، بشار اسد در این دیدار، مهمترین عناصر مبارزه با تروریسم را تأکید بر اصول و مبادی ثابت دانست و گفت: «جنگ ما و دوستانمان در مواجهه با زیادهخواهی غرب و کشورهای استعمارگر، با نابودی مزدورانشان صورت میگیرد؛ مزدورانی که به تدریج در چندین نقطه خودکشی کردهاند.»
رئیسجمهور سوریه افزود: «تلاش میشود چنین وانمود شود که از خلال کمیته قانون اساسی میتوان به جنگ پایان داد. این درست نیست، چون جنگ به خاطر اختلاف بر سر قانون اساسی آغاز نشد، بلکه از آنجایی شروع شد که تروریسم شروع به کشتار و نابودی کرد؛ بنابراین جنگ صرفا با نابودی تروریسم پایان مییابد.»
به نوشته سانا، «مجتبی ذوالنوری» نیز با تبریک پیروزیهای اخیر به رهبری و مردم سوریه علیه تروریسم، تأکید کرد: «آنچه که ایران و سوریه را در کنار یکدیگر نگه داشته، فراتر از مسائل تاکتیکی بر روی زمین است، بلکه این سرنوشت یکسان و تاریخ مشترک شرافتمندانه است که عامل وحدت دو کشور شده است.»
او افزود: ایران از ابتدای پیروزی انقلاب در جنگی که امروزه مردم سوریه مشغول آن هستند، درگیر بوده و به رغم تعدد جبهههای مختلف، پیروز از آن خارج شده است. سوریه نیز نیز به رغم تمامی دشواریها پیروز خواهد شد.
امضای قرار داد ۲۰ میلیارد دلاری بین مصر و امارات
«عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر، شب گذشته در رأس هیأتی وارد ابوظبی شد و مورد استقبال «محمد بن زاید» ولیعهد این کشور قرار گرفت.
در بدو ورود «عبدالفتاح السیسی» به ابوظبی، جنگندههای اماراتی با پرواز بر فراز کاخ «الوطن» پرچم مصر را با دودهای رنگی ترسیم کردند. همچنین ۲۱ توپ نیز شلیک شد و یگان تشریفات سوار بر اسب او را تا کاخ «الوطن» همراهی کردند.
پس از دیدار دو طرف، «محمد بن زاید» در صفحه توئیتر خود نوشت که مصر و امارات قراردادهای سرمایهگذاری به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برای اجرای پروژههای حیاتی امضا کردهاند. او روابط قاهره و ابوظبی را راهبردی و تاریخی توصیف کرد و گفت، دو کشور در صدد توسعه روابط در راستای منافع مشترک هستند.
محمد بن زاید همچنین در دیدار با السیسی نشان «زاید» به عنوان بالاترین نشان امارات را به گردن او انداخت و در خلال سخنانش گفت که امنیت مصر را به مثابه امنیت امارات میداند؛ سخنی که بارها از زبان السیسی جاری شده و به دفعات گفته است که امنیت کشورهای عربی خلیج فارس خط قرمز مصر محسوب میشود.
حمله جنگنده های اسرائیل به نوار غزه
جنگنده های رژیم صهیونیستی بامداد جمعه مواضع مقاومت فلسطین در نوار غزه را هدف حمله قرار دادند.
گزارشها از داخل نوار غزه از حمله رژیم صهیونیستی به مواضعی در داخل «خان یونس» حکایت دارد.
بر اساس این گزارش، جنگنده های رژیم صهیونیستی در سلسله حملاتی هوایی یک موضع متعلق به گروهان قدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی را در غرب خان یونس هدف حمله قرار دادند.
منابع فلسطینی همچنین از حمله جنگنده های رژیم صهیونیستی به یک موضع مقاومت فلسطین در غرب شهر رفح و نقطه ای دیگر در شرق این منطقه خبر دادند.