تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون واریز بسته حمایتی معیشتی گروه سوم در ساعت ۲۴ امشب، چه خبر از قیمت گوشت و مرغ؟، بورسهای آمریکایی و اروپایی زیانده شدند، ثروتمندترین مرد آسیا به کلوب ابرغولهای نفتی پیوست، توافق تجاری با آمریکا رشد اقتصادی چین را به بالای ۵.۷ درصد میرساند، قیمت جهانی طلا افزایش یافت و شکایت جنرالموتورز از فیات -کرایسلر را در بر دارد.
سازمان برنامه و بودجه کشور طی یکی هفته گذشته، یارانه معیشتی یا همان بسته حمایتی معیشتی بیش از ۴۰ میلیون نفر را به حساب سرپرستان خانوار پرداخت کرده است و امشب نیز رأس ساعت ۲۴ سومین گروه یعنی، یارانه ۲۰ میلیون نفر دیگر را هم به حساب سرپرستان خانوارها واریز میکند. طبق گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، از این پس هر ماه دو پرداخت نقدی به خانوارها صورت میگیرد که برای کارکنان این رقم به علاوه حقوق به ۳ پرداخت نقدی میرسد. همچنین علی ربیعی سخنگوی دولت نیز در نشست خبری خود به تداوم پرداخت این یارانه تا پایان دولت دوازدهم اشاره کرده و معتقد است با کشف منابع مالی جدید، دولت توان افزایش این یارانه را نیز خواهد داشت.
بر اساس اعلام مرکز آمار نرخ تورم نقطهای در آبان ماه ١٣٩٨ به عدد ٢٧,٠ درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور، میانگین ٢٧.٠ درصد بیشتر از آبان ١٣٩٧ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. نرخ تورم سالانه آبان ماه ١٣٩٨ برای خانوارهای کشور به ۴١,١ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ٠,٩ واحد درصد کاهش نشان میدهد. این در حالی است که نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری ۴٠,٣ درصد میباشد که نسبت به ماه قبل ١,٠ واحد درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ۴۵,١ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ١,٢ واحد درصد کاهش داشته است. منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن میباشد.
جدیدترین آمار منتشره از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد که قیمت گوشت گوسفندی در شهریور ماه امسال نسبت به ماه قبلش ثابت بوده و حدودا به قیمت ۹۸ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه شده است. با وجود این، قیمت گوشت گوساله با افزایش ۰.۶ درصدی از ۸۵ هزار ۶۰۰ تومان در مرداد ماه به حدود ۸۶ هزار و ۱۰۰ تومان در شهریور ماه رسیده است. قیمت گوشت مرغ تازه اما در شهریور ماه امسال به حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده که نسبت به قیمت ۱۴ هزار و ۳۰۰ تومانی آن در مرداد ماه ۶.۱ درصد کاهش داشته است.
شاخصهای بورسی در معاملات روز جمعه، تحت تأثیر اخبار مربوط به جنگ تجاری و مسأله برگزیت قرار گرفتند. از سوی دیگر آمارهای گمرک ژاپن نشان میدهد که میزان صادرات این کشور در ماه گذشته به کمترین سطح خود در سه سال اخیر رسیده است. در وال استریت، همه شاخصها نزولی بودند تا جایی که شاخص "داوجونز ایدانستریال اوریج" با ۰.۲ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۷ هزار و ۷۶۶.۲۹ واحد بسته شد، شاخص "اس اند پی ۵۰۰" با ۰.۱۶ درصد کاهش تا سطح ۳۱۰۳.۵۴ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی " نزدک کامپوزیت" با ریزش ۰.۲۴ درصدی در سطح ۸۵۰۶.۲۱ واحدی بسته شد.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخصها عملکرد مشابهی داشتند تا جایی که شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ریزش ۰.۳۳ درصدی تا ۷۲۳۸.۵۵ واحد پایین رفت، شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با ریزش ۰.۲۲ درصدی در سطح ۵۸۸۸.۲۱ واحد بسته شد و شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با ریزش ۰.۱۶ درصدی و ایستادن در سطح ۱۳ هزار و ۱۳۷.۷۰ واحدی به کار خود خاتمه داد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۰.۱۲ درصد پایین رفت و به ۹۲۱۴.۰۱ واحد رسید. جنگ تجاری بین آمریکا و چین که اکنون وارد یکمین سال خود میشود، از ماهها پیش به اصلیترین عامل تعیین جهت شاخصهای بورسی و بازارهای مالی در جهان تبدیل شده است.
شرکت ریلاینس اینداستریز که توسط موکش آمبانی، ثروتمندترین مرد آسیا اداره میشود، با کنار زدن شرکت BP، به کلوب شش ابرغول انرژی پیوست. این غول هندی بر مبنای معاملات سهشنبه، اکنون ۱۳۸ میلیارد دلار ارزش دلار دارد که بالاتر از ارزش ۱۳۲ میلیارد دلار شرکت انگلیسی BP است. ارزش سهام ریلاینس اینداستریز امسال سه برابر شاخص مبنای هند رشد کرده است. مالک میلیاردر این شرکت در اوت برنامههایی را برای کاهش بدهی به صفر در ۱۸ ماه آینده از طریق تدابیری شامل فروش سهم بخشی از کسب و کار خود به آرامکوی سعودی اعلام کرد. بر اساس شاخص میلیاردرهای بلومبرگ، رشد ارزش سهام، ثروت ۵۶ میلیارد دلار به آمبانی بخشیده و وی را به ثروتمندترین مرد آسیا در جایگاهی بالاتر از جک ما، موسسه گروه علی بابا تبدیل کرده است.
مؤسسه رتبهبندی فیچ گزارش داد: امضای فاز نخست توافق تجاری بین چین و آمریکا میتواند رشد اقتصادی سال آینده پکن را به بیش از میزان پیشبینی شده برساند. در ماه سپتامبر فیچ گزارش داد در صورتی که آمریکا تمام تعرفههای اعلام شده خود بر واردات کالا از چین را عملی کند، رشد اقتصادی چین از 6.1 درصد امسال به 5.7 درصد برای سال آینده کاهش خواهد یافت. در گزارش این مؤسسه آمده بود: در عین حال کاهش تنش بین دو طرف نیز میتواند روند کاهش رشد اقتصادی برای چین را تغییر دهد.
در گزارش کنونی فیچ آمده است، پیشرفتهای اخیر چین و آمریکا در حصول فاز نخست توافق تجاری بین دو طرف نشان میدهد که تعلیق و یا حذف احتمالی تعرفههای کنونی بر واردات کالا از چین در آمریکا میتواند چشمانداز رشد اقتصادی برای چین را صعودی کند. این مؤسسه تأیید کرده است که چشمانداز اقتصاد چین برای بلندمدت باثبات خواهد بود که دلیل آن نیز افزایش ورود سرمایههای خارجی، عملکرد قوی المانهای کلان اقتصادی در این کشور و بزرگی اقتصاد چین است. این مؤسسه همچنین هشدار داده است که رتبه اعتباری چین را افزایش نداده، چون در ساختار اقتصادی این کشور شاهد آسیبپذیریهای ساختاری بزرگی هستیم که از جمله آنها سرانه درآمدی پایین و استانداردهای دولتی پایین در مقایسه با کشورهای همرده با چین است.
در حالی که تردیدها بر احتمال دستیابی آمریکا و چین به یک توافق تجاری محدود در سال جاری میلادی سایه افکنده است، قیمت طلا روز جمعه اندکی تقویت شد. بر اساس این گزارش، قیمت هر اونس طلا امروز با ۰.۱ درصد افزایش به ۱۴۶۵ دلار و ۹ سنت رسید. قیمت طلا در بازار آمریکا نیز امروز با ۰.۱ درصد افزایش به ۱۴۶۵ دلار و ۱۰ سنت رسید.
جروم پاول، مدیر بانک مرکزی آمریکا، با اذعان به سخت بودن مسیر انطباق فعالیتهای ارزهای دیجیتالی با نظام مالی و بانکی فعلی اعلام کرد این کشور فعلا قصد ندارد در آیندهای نزدیک نسبت به راهاندازی ارزهای دیجیتالی اقدام کند. به گفته آقای پاول، فدرال رزرو از نزدیک روند عرضه ارزهای دیجیتالی توسط نهادهای بزرگ و معتبر مالی را زیر نظر دارد؛ اما بانک مرکزی آمریکا فعلا روی توسعه این گونه رمز ارزها متمرکز نشده است.
مسئولان آمریکایی در مقایسه با مقامات سایر کشورها، رویکرد سرسختانهتری را درباره ارزهای دیجیتالی اتخاذ کردهاند و در شرایطی که بانک مرکزی چین رسما اعلام کرده، کار راهاندازی ارز دیجیتالی این کشور در مراحل پایانی قرار دارد، جروم پاول گفته که از نظر وی نظام پرداخت در آمریکا بسیار رقابتپذیر و نوآور است و با توجه به فراهم بودن انتخابهای گسترده روشهای پرداختی در پیش روی مشتریان، راهاندازی یک ارز دیجیتالی در مقطع فعلی یک نیاز فوری نیست. در حال حاضر برخی از بانکهای بزرگ آمریکایی اقدام به راهاندازی شبکههای داخلی پرداخت بر اساس پلتفرم بلاک چین کردهاند؛ با این حال، این شبکهها در حال حاضر تنها قابلیت استفاده درون شبکه خود بانکهای عامل را دارند و برای استفاده عمومی عرضه نشدهاند.
محمد حسینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه چهار شرکت به لیست شرکت های دولتی در سال ۹۹ اضافه شده و ۴ شرکت نیز از این فهرست حذف شدهاند گفت: در سال ۹۹ حقوق و مزایا در شرکت های دولتی حدود ۱۵ درصد رشد خواهد کرد و کل افزایش بودجه شرکتها ۹ درصد خواهد بود. وی با اشاره به نحوه افزایش حقوق ها در بودجه سال 99، گفت: از آنجایی که در قانون بودجه سنواتی میزان افزایش حقوق شاغلان و بازنشستگان همسان و متناسب با نرخ تورم است فاصله حقوقی بازنشستگان و شاغلان همچنان باقی مانده است. وی ادامه داد، دولت در برنامه ششم توسعه مکلف شد، اقدامات لازم برای کاهش فاصله حقوقی بازنشستگان و شاغلان را انجام دهد اما به دلیل شرایط کشور عملا اتفاق چندانی نیفتاد. حسینی با بیان اینکه در سالهای اخیر قدرت خرید مردم موجب شده بازنشستگان با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کنند، گفت: از آنجایی که باید واقعبینانه عمل کرد بهتر است در بودجه سال 99 به جای افزایش حقوق شاغلان، اعتبارات را به سمت همسانسازی حقوق بازنشستگان سوق داد و دولت منابع پایداری برای تحقق این امر پیشبینی کند.