مجلس شورای اسلامی تا چند ماه دیگر به پایان دهمین دوره خود میرسد. با برگزاری یازدهمین دوره انتخابات پارلمان در ایران مجلس جدید در سال ۹۹ شکل خواهد گرفت؛ مجلسی که به اعتقاد بسیاری از نمایندگان فعلی حاضر در خانه ملت و همچنین کارشناسان سیاسی تغییرات معناداری با مجلس فعلی خواهد داشت. این افرد معتقدند کمتر از ۲۵ تا ۳۰ درصد نمایندگان فعلی در مجلس آینده حضور یابند.
به گزارش «تابناک»؛ شاید در اذهان و تصورات عمومی به هیچ عنوان نگاه خوبی به مجموع عملکرد مجس دهم نباشد. مجلسی که برخی دلیل تشکیل آن را تاثیرگذاری بیش از حد و حصر چهرههای سیاسی و احزاب به دلیل ایجاد فضای دو قطبی میدانند، عدهای معتقدند که سخت گیری زیاد شورای نگهبان در تائید صلاحیت افراد و راهیابی چهرههای دسته دوم و سوم به مجلس و برخی هم اعتقاد دارند که تاثیرگذاری بیش از اندازه پول در راهیابی نمایندگان به مجلس و بعضا انتخاب ناآگاهانه دلیل شکل گیری چنین مجلسی است که انتقادات بسیاری پیرامون آن مشاهده میشود.
هرچند بسیاری از نمایندگان فعلی از عملکرد مجلس دهم دفاع میکنند که نموه آن را میتوان در نشست خبری اخیر «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی با خبرنگاران ـ که به مناسبت روز مجلس برگزار شد ـ دید. او به واسطه کشانیدن رئیس جمهور به صحن علنی مجلس برای پاسخگویی به سؤالات نمایندگان و افتادن دو وزیر به واسطه استیضاح در خانه ملت و همچنین تصویب برخی قوانین مهم و تاثیرگذار، عملکرد مجلس دهم را بسیار مطلوب ارزیابی کرده است.
اینکه مجلس یازدهم باید چه ویژگیهایی داشته باشد و چه افرادی به آن راه پیدا کنند تا حرف و حدیثهای مجلس فعلی را درباره مجلس آتی شاهد نباشیم، سؤالی است که از «احمد توکلی» نماینده چهار دوره مجلس و همچنین رئیس سابق مرکز پژوهشهای قوه مقننه آن را پرسیده ایم و او هم پاسخهای تندی در این خصوص داده و ویژگیهایی که یک مجلس خوب و نماینده در طراز جمهوری اسلامی باید داشته باشد را برشمرده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه نمایندهای که در مجلس چرت میزند، صلاحیت تصمیمگیری برای ملت را ندارد، گفت: مردم برای تصمیمگیری موضوعات کلان در مجلس شورای اسلامی به نماینده عاقل نیاز دارند.
احمد توکلی در گفتوگو با خبرنگار «تابناک» درباره اینکه مجلس آینده باید چه ترکیب و رویکردی داشته باشد و چه افرادی باید در آن باشند، اظهار کرد: نمایندگان و افرادی باید در مجلس آینده باشند که دزد نباشند و در عین حال عاقل باشند، وگرنه اینکه هر فردی این دو ویژگی را نداشته باشد، برای ورود به مجلس صلاحیت دارد.
وی درباره اینکه نباید به جناحبندیها در انتخابات مجلس توجه شود، افزود: بدون شک باید به این موضوع توجه شود، اما جناحبندی و تاثیرگذاری جریان های سیاسی در روند انتخاب گزینهها، اصل نیست.
این چهره سیاسی تصریح کرد: اگر قرار باشد یک فرد با سابقه معلوم الحال، دزد و بدنام با توجه به جناح بندی سیاسیاش در مجلس حضور داشته باشد، این رویه ای است که به هیچ عنوان قابل قبول نیست و مردم هم آن را نمی پذیرند.
توکلی خاطرنشان کرد: فردی که قصد ورود به انتخابات مجلس را دارد، اگر پاکدست و پاکدامن نباشد به درد کارهای دیگر میخورد. چنین آدمی به هیچ عنوان صلاحیت این را ندارد که بخواهد برای مردم تصمیمگیری کند.
وی تاکید کرد: بنده متاسفم در مقطع فعلی به این شکل صحبت میکنم، اما چارهای نیست، چون نماینده مجلس باید عاقل باشد تا تصمیم درست بگیرد. این رویه به هیچ وجه قابل قبول نیست که به طورمثال نماینده مجلس چهارشنبه میرود شهرستان و ظهر یکشنبه به مجلس میآید و در مجلس چرت میزند!
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر لزوم شناخت نماینده از مردم و جامعه اش، گفت: نمایندهای که نه کتاب میخواند نه مقاله و نه تلویزیون میبیند بدون شک به درد نمایندگی نمیخورد.
توکلی درباره مهمترین دلیل نارضایتی مردم از مجلس دهم این گونه اظهار نظر کرد: مردم اگر حکومت را دانا، توانا و خیرخواه بدانند، نوکر آن هم میشوند، اما وقتی میبینند برخی از مسئولان یا نادانند یا بدجنسند و یا ناتوانند به آنها بیاعتماد شده و ناراحت میشوند. حق دارند اینچنین نگاهی داشته باشند و قوانینی را که این دست افراد وضع میکنند، اجرا نکنند.