حمله موشکی به بزرگترین پایگاه نیروهای آمریکایی در عراق، تمایل عربستان و امارات به مذاکره با ایران، دعوت شاه سعودی از امیر قطر برای شرکت در نشست سران شورای همکاری و ادعای آتش زدن کنسولگری ایران در نجف برای سومین بار، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به واکنش جدید ترامپ به اغتشاشات ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا امروز دوباره به اغتشاشات اخیر ایران واکنش نشان داد.
وی از رسانه های گروهی خواست که نسبت به آنچه در ایران می گذرد اطلاع کسب کنند.
ترامپ با اشاره به ناآرامیهای اخیر ایران مدعی شد: هزاران تن در حال حاضر فقط به خاطر این حقیقت که اعتراض میکنند، در ایران کشته میشوند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا آمریکا قرار است در این خصوص اقدامی انجام دهد، گفت: ترجیح میدهم در حال حاضر چیزی نگویم.
ترامپ در حالی به ایران اتهام کشتار هزاران تن را میزند که تاکنون هیچ آمار رسمی از تلفات آشوبهای اخیر اعلام نشده است.
حمله موشکی به بزرگترین پایگاه نیروهای آمریکایی در عراق
شب گذشته پنج موشک به داخل پایگاه عین الأسد در استان الأنبار اصابت کرد. تاکنون فرد یا گروهی مسئولیت این حملات موشکی را بر عهده نگرفتهاند.
منابع عراقی اعلام کردند که این حملات موشکی هیچ گونه خسارتی بر جای نگذاشته است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا سال گذشته به مناسبت آغاز سال نوی میلادی از پایگاه عین الأسد بازدید کرده بود.
از سوی دیگر، سازمان اطلاعات نظامی عراق از دستگیری مسئول مخفیگاههای داعش در الأنبار خبر داد.
نیروهای عراقی در جریان گشت زنی در صلاح الدین 23 موشک بر جای مانده از تروریستهای داعشی را کشف و ضبط کردند.
تمایل عربستان و امارات به مذاکره با ایران
آمریکا پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، با راه اندازی تشدید پروژه ایران هراسی تلاش نمود تا موقعیت جمهوری اسلامی در منطقه را به خطر انداخته و همسایگان را علیه ایران بشوراند؛ پروژه ای که به مرور زمان و با مشخص شدن ماهیت سیاست های آمریکا شکست خورد.
در همین زمینه، دیوید ایگناسیوس، گزارشگر و ستوننویس روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» که به منطقه رفتوآمد دارد، نوشت: به رغم تابستانی مملؤ از رویارویی و تقابل در خلیج فارس، اکنون عربستان سعودی و امارات متحده عربی مشغول بررسی احتمال گفتوگو با تهران و متحدانش برای کاهش تنشها در یمن و دیگر نقاط هستند.
کشورهای حاشیه خلیج فارس بیشتر مایل به مذاکره با ایران و نیروهای نیابتیاش هستند، زیرا اعتماد پیشین خود به آمریکا را به عنوان یک محافظ نظامی مورد اعتماد از دست دادهاند.
این یکی از هزینههایی است که سیاست نابهنجار دونالد ترامپ به همراه داشته است: رئیسجمهوری ایالات متحده از یک سو در مورد بمباران ایران و از سوی دیگر بارها درباره دیدار با سران ایران توییت کرده است. به همین خاطر، کشورهای سرگردان حاشیه خلیج فارس هر چه بیشتر به سوی دیپلماسی و تکیه بیشتر بر روسیه و چین متمایل میشوند.
بلومبرگ هم در مطلبی به تغییر موضع کشورهای حاشیه خلیج فارس در قبال ایران پرداخته است.
ائتلاف به رهبری عربستان که از سال ۲۰۱۵ با شبهنظامیان حوثی تحت حمایت ایران در جنگ است، روند آزاد کردن حوثیهای زندانی را برای پایان دادن به این نزاع آغاز کرده است. عمان نیز بی سر و صدا میزبان نشستی در سطح بالاست که افراد مطلع و حتی حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران نیز آن را یک کانال مستقیم برای گفتوگو با امارات متحده عربی دانستهاند.
امیرنشینهای منطقه خلیج فارس، هراسان از چشمانداز یک جنگ فاجعه آفرین با ایران و نیروهای نیابتیاش در منطقه در حال بررسی مجدد استراتژی خود هستند. امارات متحده عربی، که مدل اقتصادی آن عمدتا بر ارتباطات بین المللیاش متکی است به سرعت دریافته که بیش از سایرین از یک درگیری و افزایش تنش نظامی متضرر میشود. امارات متحده عربی بیشتر سربازانش را از یمن تا پایان تابستان امسال خارج کرد.
بلوبرگ در ادامه به حملات به تاسیسات نفتی عربستان اشاره میکند و به نقل از دیوید رابرت، استادیار کالج کینگ لندن مینویسد: «حملات این پندار را که یک چتر امنیتی سحرآمیز آمریکایی وجود دارد، خدشه دار کرد. حباب ترکیده شد.»
دعوت شاه سعودی از امیر قطر برای شرکت در نشست سران شورای همکاری
شاه سعودی از «شیخ تمیم» امیر قطر دعوت کرده که در نشست سران شورای همکاری خلیج فارس ـ که قرار است در دهم دسامبر (نوزدهم آذرماه) در ریاض برگزار شود ـ شرکت کند.
خبرگزاری دولتی قطر «بنا» روز سهشنبه گزارش داد که امیر قطر پیام دعوت ملک سلمان را دریافت کرده است.
«خالد الجارالله» معاون وزیر خارجه کویت یکشنبه گذشته در سخنانی گفته بود که نشانههای مثبتی برای پایان اختلافات میان اعضای شورای همکاری و بحران قطر وجود دارد.
وال استریت ژورنال این سفر را «جدیترین تلاشی» توصیف کرده که برای پایان دادن به دو سال و نیم قطع رابطه میان کشورهای تحت رهبری عربستان سعودی و قطر انجام گرفته است.
عربستان، مصر، امارات و بحرین از حدود دو سال پیش روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کردهاند و ازسرگیری روابط با این کشور را به سیزده شرط از جمله کاهش روابط با تهران، تعطیلی شبکه الجزیره و قطع حمایت از اخوانالمسلمین و حماس مشروط کردهاند.
ادعای آتش زدن کنسولگری ایران در نجف برای سومین بار
شبکههای خبری الحدث و العربیه، وابسته به سعودیها مدعی شدند در پی آتش زدن لاستیک ماشین در برابر کنسولگری ایران در نجف، آتش به درب اصلی این کنسولگری سرایت کرده است.
منابع خبری عراقی یا دیگر رسانهها هنوز این خبر را تایید نکردهاند.
روز یکشنبه نیز کنسولگری ایران در نجف آتش گرفته بود و شبکههای سعودی العربیه و الحدث اولین منابع خبری بودند که آتش گرفتن کنسولگری ایران در این شهر را مخابره کردند.
چهارشنبه گذشته نیز گروهی از مهاجمین نقابدار که به گفته منابع محلی از اهالی شهر نجف اشرف نبودهاند، به کنسولگری ایران در نجف یورش برده و بخشهایی از آن را به آتش کشیدند. شبکه خبری العربیه سعودی حمله افراد مهاجم به کنسولگری ایران در نجف در چهارشنبه گذشته را نیز به صورت زنده پوشش میداد.