به گزارش تابناک به نقل از ایسنا؛ غلامحسین دوانی در همایش «بررسی اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم و مروری بر نکات کاربردی مالیاتی» در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: امروز حسابداری از چارچوب جمعآوری و طبقهبندی اطلاعات خارج شده و همه تحقیقات جهانی ثابت کرده است که پایه حکومتهای مردم سالار حسابداری است.
وی افزود: هیچ حکومت مردمسالاری در دنیا وجود ندارد که نظام حسابداری آن عقبمانده باشد اروپای شمالی به عنوان مرکز رفاه اجتماعی نمونه بارز این موضوع است و تحقیقات زیادی در رابطه با نقش حسابداری در بروکراسی انجام شده است.
عضو جامعه حسابداران رسمی کشور بیان کرد: در وزارت اقتصاد اخذ پول مالیات مورد توجه است، در حالی که با مالیات میتوان رفتار یک جامعه را تغییر داد، به عنوان مثال برای اینکه همه افراد جامعه روسری سیاه بر سر کنند میتوانیم بر روی رنگهای دیگر روسری مالیات قرار دهیم. اکنون کشور با بحران بیآبی مواجه است، اما در کشور ما هندوانه میکارند در صورتی که هر کیلو هندوانه ۱۵ لیتر آب نیاز دارد و قیمت تمام شده هر لیتر آب ۱۲۰۰ تومان، اما شما هندوانه را کیلویی شش هزار تومان به کشورهای خلیج فارس صادر میکنید. برای رفع این مشکل میتوان مالیات سنگینی بر هندوانه قرار داد تا دیگر کسی اقدام به کاشت آن نکند، زیرا تاکنون کسی با نخوردن هندوانه نمرده است.
دوانی خاطرنشان کرد: در کشورهای اروپای شمالی زمانی که جوانی به سن ۱۸ سالگی میرسد اگر در خانه پیش پدر و مادر خود بماند ۶۰۰ پوند و در صورت جدایی از پدر و مادر ۸۰۰ پوند دریافت میکند، این امر سبب استقلال جوانان میشود همچنین در اروپای شمالی تحصیلات تا مقطع دکتری رایگان است.
وی اضافه کرد: پس مالیات به عنوان یک اصل حاکمیتی است که تمام کشورهای جهان توسعه پایدار خود را براساس مالیات پیش میبرند و این مالیات به دلیل اینکه یک هزینه اجتماعی است باید مورد استفاده همه افراد قرار بگیرد و مردم باید مالیات را پرداخت کنند تا دولت بتواند به وظایف مندرج در قانون اساسی جامه عمل بپوشانند.
عضو جامعه حسابداران رسمی کشور تصریح کرد: این وظایف در قانون اساسی کشور ما شامل تحصیلات رایگان، تامین حداقل هزینه مسکن، تامین سلامت عمومی و حفاظت از مرزها و امنیت است. مردم در صورتی مالیات پرداخت میکنند که این کارها توسط دولت انجام شود، زیرا در هیچ کجای دنیا مردم به خودی خود مالیات پرداخت نمیکنند چراکه مالیات گرفتنی است.
دوانی تصریح کرد: به نظر بنده معافیت سلبریتیها از پرداخت مالیات بدترین توهین به شهروندان کشور است، کدام هنرمند ایرانی شاهکاری آفریده که یک مهندس در عسلویه نیافریده باشد. آیا مهندسی که پالایشگاههای ما راساخته و سالانه حدود پنج میلیارد دلار ارز وارد کشور میکند، خدمت کرده یا هنرپیشهای که به کارهنری مشغول است؟ این مالیات به دلیل نزدیکی به انتخابات برداشته شد و به این معناست که با مالیات هم بازی میشود.
وی بیان کرد: ویژگیهای یک حکمرانی خوب شامل پاسخگویی، شفافیت، حق اظهار نظر، کارایی، اثر بخشی، انصاف و عدالت و مشارکت در حکمرانی مالیاتی است. اگر قرار است کشور توسعه پایدار داشته باشد و با مالیات اداره شود، نیازمند یک نظام حکمرانی مالیاتی هستیم نه این نظام مالیاتی که در ایران وجود دراد و مفروضات آن مربوط به سال ۴۵ است.
وی افزود: حکمرانی مجموعهای از روشهای فردی و نهادهای عمومی و خصوصی است که امور مشترک مردم را اداره میکند. حکمرانی فرآیندی پیوسته است که از طریق آن منافع متضاد و متنوع را همساز کرده و اقدام همکاریجویانه اتخاذ میشود. گاهی عرف بر قانون قویتر است اگرچه در برخی از متون حکمرانی خوب، منهای دولت خوب است، اما نمیتوان این دو مفهوم را مترادف دانست، زیرا همه نهادها در قوه مجریه خلاصه نمیشود و سایر نهادها نیز در این قوه دخالت دارند.
عضو جامعه حسابداران رسمی کشور گفت: برای حدود صلاحیت و دخالت دولت نمیتوان حد علمی و استدلالی که همیشه و در همه احوال صادق باشد، تعریف کرد، اما دولت به اعمال حاکمیت و اعمال تصدیگری مشغول است. دولتهای مدرن تنها اعمال حاکمیت میکنند؛ در اروپای شمالی دولت تنها در سیستم حملونقل و سلامت عمومی حساسیت زیادی دارد، این مواردی است که در ایران وجود ندارد.
دوانی بیان کرد: از زمان مشروطیت قرار بود سازمان حسابرسی ایجاد شود تا بر اعمال دولت نظارت کند، اما از آن زمان تا هنگامی که انقلاب پیروز شد دیوان محاسبات بازیچه دست قدرتمندان بوده و الان نیز نمیتواند به وظایف خود رسیدگی کند و توسط دارایی دور زده میشود.
وی اضافه کرد: سه اصل حاکمیت خوب شامل شفافیت، پاسخگویی و مسئولیت اجتماعی است دولت باید به صورت روشن و مسلم بگوید که چه میکند و ما نیز درخواست خودرا اعلام کنیم. هرچه رابطه پاسخگویی بیشتر باشد فساد مالی کمتر خواهد شد و اگر حسابها شفاف شود پاسخگویی نیز بیشتر خواهد شد.
عضو جامعه حسابداران رسمی کشور بیان کرد: حسابداری بنیاد پاسخگویی و حسابرسی فرآیند نظام پاسخگویی است. دولتها و شرکتها قصه میگویند و ما با حسابرسی به حرف آنان اعتبار میبخشیم. ارکان پاسخگویی دولتها شامل قوه قضاییه مستقل، مطبوعات آزاد، حسابرسان مستقل، نهادهای مردمی و نقش نخبگان مردمی است.