رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران گفت: تنها با گزارشگری مردم و پیگیری گزارش ها، میتوان به کشف فساد و ناامن کردن محیط اداری برای عناصر فاسد پرداخت.
به گزارش «تابناک»، مجید فراهانی در خصوص دعوت مردم برای گزارشگری فساد، اظهار کرد: برای دست یافتن به شهرداری پاک، شفاف و عاری از فساد، نمیتوان تنها به حسابرسان، ذیحسابان و دستگاههای نظارتی اکتفا کرد، بلکه برای مبارزه با فساد در دستگاههای اجرایی آ اعم از شهرداری یا دولت و دیگر قوا ـ نیازمند مشارکت مردم در گزارشگری فساد هستیم.
وی ادامه داد: تنها با گزارشگری مردم و پیگیری این گزارش ها، میتوان به کشف فساد و ناامن کردن محیط اداری برای عناصر فاسد پرداخت.
رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران در ادامه با بیان اینکه کارآمدترین سازوکارهای نظارتی در دنیا مبتنی بر دخیل کردن مردم در فرآیند نظارت است، گفت: براساس آمارهای بینالمللی، اصلیترین ابزار کشف و کاهش فساد «مردم» و «گزارشگری مردم» است.
وی با اشاره به اینکه در سال ۲۰۱۲ از میان دوازده روش استاندارد کشف فساد، ۴۳ درصد از موارد بر اساس گزارشدهی مردم کشف شده است، افزود: ۷۳ درصد افرادی که عامل کشف و انهدام فساد بودهاند، کارمندان یا اربابرجوعهای سازمانها بودهاند.
رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه بیشتر تخلفات در بدنه شهرداری تخصصی و به دور از دسترس مردم و درون سازمانی است، چگونه این موارد از طریق مردم گزارش شود یا چه راهکاری برای این گونه موارد دارید، گفت: استفاده از بازرسان خارج از سازمان و نظارت نهادهای بالادستی تنها توانسته است ۵ درصد از موارد فساد را کشف کند. همچنین گزارشهای مردمی در سال ۲۰۰۵ میلادی، منجر به بازپسگیری رقمی معادل ۱۰ میلیارد دلار توسط دولت آمریکا شد، درحالیکه اقدامات سازمانهای نظارتی تنها توانسته بود ۵ میلیارد دلار را به خزانه برگرداند.
وی افزود: اکنون نیز گزارش های مردمی نقش انکارنکردنی در کشف فسادها و تخلفات اداری توسط دستگاههای نظارتی کشور دارند و بر همین اساس در بند "د" ماده "۲" آییننامه پیشگیری و مبارزه با رشوه در دستگاههای اجرایی ما شاهد توجه دولت به گزارشات مردمی و گزارش های کارکنان در این باره هستیم و ساز و کار تشویق و پرداخت پاداش به گزارشگران رشوه در این آییننامه پیش بینی شده است.
رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران اظهار کرد: درباره اطلاعات کارکنان از فساد و تخلفاتی که در دستگاه اجرایی رخ میدهد نیز در تبصره ذیل ماده ۱۳ قانون سلامت نظام اداری و پیشگیری از فساد شاهد آن هستیم که تاکید شده " هر یک از کارکنان دستگاههای موضوع این قانون که در حیطه وظایف خود از وقوع جرایم مذکور در دستگاه متبوع خود مطلع شود، مکلف است بدون اطلاع سایرین مراتب را مکتوب و فوری به مسئول بالاتر خود یا واحد نظارتی گزارش کند. در غیر این صورت، مشمول مجازات فوق میشود؛ پس کارکنان مکلف به گزارش هستند و اگر گزارش ندهند مطابق قانون متخلف شناخته خواهند شد.
وی ادامه داد: علاوه بر این در ماده ۱۴ این قانون، بازرسان، کارشناسان رسمی، حسابرسان و حسابداران، ممیزین، ذی حسابها، ناظرین و سایر اشخاصی که مسئول ثبت یا رسیدگی به اسناد، دفاتر و فعالیتهای اشخاص حقیقی و حقوقی در حیطه وظایف خود هستند، موظفند در صورت مشاهده هرگونه فساد موضوع این قانون، چنانچه ترتیباتی در قوانین دیگر نباشد، مراتب را به مرجع نظارتی یا قضایی ذی صلاح اعلام کنند.
رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران بیان کرد: متخلفان به سه سال محرومیت یا انفصال از خدمت در دستگاههای مشمول این قانون یا جزای نقدی به میزان دو تا ده برابر مبلغ معاملات بزرگ مذکور در قانون برگزاری مناقصات و نیز لغو عضویت در انجمنها، مؤسسات و اتحادیههای صنفی و حرفهای یا هر دو مجازات محکوم میشوند.
وی افزود: علاوه بر این، براساس آیین نامه اجرایی ماده ۲۶ قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد شاهد پیش بینی مشوقهایی مثل اعطای تقدیرنامه توسط بالاترین مقام اجرایی یا سایر مسئولین ذی ربط شخص حقوقی، اعطای یک گروه تشویقی یا طبقه و مانند آن، حق تقدم در انتصاب به مشاغل مدیریتی و یا بالاتر در شرایط مساوی و پرداخت وجه نقدی معادل دو ماه حقوق فرد در زمان پرداخت هستیم.
رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران بیان کرد: علی رغم این مقررات، ما در حوزه تشویق شهروندان گزارشگر فساد با فقدان مقررات گذاری قابل اجرا مواجه هستیم؛ بنابراین، بنده در آذرماه سال گذشته، طرح «الزام شهرداری تهران به تکمیل و اصلاح فرآیند دریافت و رسیدگی به گزارش های شهروندان درباره فساد و تشویق گزارشگران تخلفات در شهرداری تهران» را با حمایت و امضای هفت تن از همکاران تقدیم هیات رئیسه شورا کردم که به زودی در دستور کار شورا قرار خواهد گرفت و با تصویب شورا، زمینه استفاده هر چه بیشتر از توان و ظرفیت مردم برای حل مشکلات و مبارزه با فساد در شهرداری تهران فراهم خواهد شد.
با گزارش مردمی میتوان اژدهای هفت سرفساد را به زانو درآورد
وی ادامه داد: شهرداری منضبط، سالم و قابل اعتماد برای خدمت رسانی شایسته به شهروندان با اقدام حراست، بازرسی و نظارت شورای شهر ساخته نخواهد شد. ما باید دست یاری به سوی شهروندان به عنوان کلیدیترین یاریگران و حامیان مبارزه با فساد در شهرداری دراز کنیم و با یاری مردم این مطالبه عمومی را پاسخی مناسب دهیم، مطمئناً با ثبت و رسیدگی دقیق به گزارش های شهروندان درباره فساد و تخلف در شهرداری، تشویق، تقدیر و معرفی شهروندانی که گزارشگری آنها باعث کشف فساد در شهرداری شده، میتوان اژدهای هفت سر فساد را به زانو درآورد. اگر به گزارش های مردم رسیدگی شود اعتماد مردم جلب خواهد شد و محیط عمل برای متخلفان ناامن میشود که دستاوردش کاهش فساد است.