دلار مهمترین و تاثیرگذارترین ارز خارجی است که در اقتصاد ایران علاوه بر اینکه یک ارز مورد نیاز برای معاملات تجاری محسوب می شود، به عنوان یک گزینه برای سرمایه گذاری نیز مطرح می باشد. از این رو نوسانات قیمت دلار برای ایرانی ها اهمیت دو چندانی یافته است و بیشتر مردم نوسانات این ارز را به صورت روزانه مورد رصد قرار می دهند.
به گزارش تابناک اقتصادی، در شش ماهه نخست سال جاری بانک مرکزی توانست که تا حدودی نوسانات دلار را به حداقل ممکن برساند و از این رو این ارز به عنوان یک گزینه سرمایه گذاری از سبد سرمایه گذاری خانوارها خارج شد اما با آغاز فصل پاییز روند این ارز صعودی شد و این روند صعودی باعث شد تا دوباره نگاه ها به سمت بازار ارز و به خصوص دلار باز گردد. البته در سه روز اخیر، وضعیت روند قیمت دلار تغییر کرده و نزولی شده است. به گونه ای که دلار از سطح 14300 تومان میانه هفته، به رقم 12900 تومان در پایان هفته رسیده است.
اینکه چرا نرخ دلار صعودی شد و پیش بینی ها پیرامون قیمت این ارز خارجی تا پایان سال جاری چیست و همچنین توصیه بانک مرکزی به مردم در زمینه خرید و فروش دلار چه بوده است، سئوالاتی است که در ادامه به آن ها پاسخ داده خواهد شد.
وحید شقاقی شهری، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی با بیان اینکه سه عامل عمده در افزایش قیمت دلار موثر بوده اند، افزود: از آنجا که قیمت بنزین، شاخص مهمی در اقتصاد ایران محسوب میشود بنابراین اولین عامل در افزایش نرخ دلار انتظارات تورمی ناشی از افزایش قیمت بنزین بود.
دومین دلیل که عمدتاً هر ساله نیز باعث افزایش قیمت دلار در این برهه از زمان می شود، نزدیک شدن به پایان سال میلادی و افزایش مسافرت های خارجی و سررسیدن موعد تسویه حساب های بین المللی کشور است.
سومین دلیل که می توان از آن به عنوان مهمترین عامل افزایش قیمت دلار یاد کرد، ناآرامی های اخیر در کشور عراق بوده است.
شقاقی با اشاره به اینکه کشور ما بیش از 15 میلیارد دلار مبادله تجاری با کشور عراق دارد، گفت: تا پیش از شکل گیری ناآرامی ها در عراق، بیشتر بازرگانان عراقی حاضر بودند از ریال در تبادلات تجاری خود با تجار ایرانی استفاده کنند، اما پس از تشدید درگیری ها در عراق تقاضای آنها برای دلار، درهم و دینار بالا رفت. وی افزود: سهم و رقم بالای تبادلات تجاری بین دو کشور باعث شده است تا تقاضا برای دلار و سایر ارزها افزایش یابد.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی نیز به تازگی در حاشیه بازدید از مرکز فناوری در مورد عوامل افزایش قیمت دلار گفت: شوک قیمتی بنزین و عوارض ناشی از آن در افزایش نرخ ارز تاثیر گذار بوده است؛ جو روانی حاکم در داخل و فضاسازی ها از خارج کشور سیر نزولی قیمت ارز را صعودی کرد.
وی با اشاره به اینکه برخی از طرفداران بالا بردن قیمت ارز شایعه هایی را مطرح کرده اند که بودجه سال ۹۹ اقتصاد کشور را پولی خواهد کرد، گفت: علاوه بر شایعه پراکنی در فضای مجازی، مردم اطلاع دارند که شبکه های خارجی همواره بر روی تخریب آرامش روانی اقتصاد کشور تلاش می کنند. همتی شرایط سیاسی کشورهای همسایه را نیز از دیگر عوامل افزایش قیمت ارز دانست و گفت: شرایط سیاسی که در کشور عراق در چند ماه گذشته ایجاد شده بود باعث شده که صادرات به این کشور مختل شود.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: ما هم اکنون در پایان سال میلادی قرار داریم و بسیاری از شرکتها در حال تسویه حساب با طرف خارجی خود هستند و همین موضوع زمینه ساز افزایش تقاضا در بازار میشود.
فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد طی مصاحبه ای در مورخه 19 آذر ماه سال جاری درباره قیمت دلار گفت: براساس متغیرهای بنیادی اقتصاد، نرخ دلار ۸ هزار و ۵۰۰ تومان است، حتی در شرایط بحرانی و افراطی نیز قیمت ارز بیش از ۹ هزار تومان نخواهد بود یعنی مطالعات و ارزیابیها نرخ ارز را بین ۸ هزار و ۵۰۰ تا ۹ هزار تومان تعیین کرده است.
وحید شقاقی شهری نیز در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی در مورد پیش بینی خود از نرخ دلار و روند قیمتی آن تا پایان سال گفت: پیش بینی من این است که با توجه به اینکه عوامل افزایش قیمت دلار، عواملی باثبات و ماندگار نیستند، در نتیجه روند قیمت دلار به مانند چند روز اخیر کاهشی خواهد بود و نرخ دلار در محدوده ای بین ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۲ هزار تومان در سال جاری در نوسان خواهد بود.
احسان سلطانی، دیگر کارشناس اقتصادی نیز طی گفتگویی در هفته گذشته با خبرنگار تابناک اقتصادی در مورد پیش بینی خود پیرامون قیمت دلار گفت: تصور من این است که نرخ دلار تا پایان سال حدود ۱۲ هزار تومان باقی بماند.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی بارها اعلام کرده است که بازار ارز، بازاری مناسب برای سرمایه گذاری نیست و در آخرین اظهار نظر خود در این باره با اشاره به اینکه بانک مرکزی توانایی لازم را دارد که هر زمان اراده کند در بازار و در عرضه و تقاضا حضور و نقش داشته باشد و تعادل را در بازار به وجود بیاورد، گفت: مردم دارایی خود را در معرض ریسک خرید و فروش ارز قرار ندهند.
همچنین فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد نیز با اشاره به اینکه دلار بازار مطمئنی برای سرمایه گذاری نیست، گفت: افرادی که تمایل دارند در بازاری مطمئن و ایمن سرمایه گذاری کنند به سراغ بورس بروند، این بازار بهترین مکان برای سرمایه گذاری است زیرا از یک سو منابع پولی و سرمایه مردم حفظ می شود و از سوی دیگر به تولید کشور کمک خواهد شد.
شقاقی شهری نیز در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی به مردم توصیه کرد که از سرمایه گذاری در بازار ارز بپرهیزند چرا که این بازار با توجه به ریسک بالایی که دارد جز ضرر و زیان چیزی عاید آنها نخواهد کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.