توافقات سهگانه قطر و عربستان، جلسه شورای امنیت درباره اجرای برجام، آغاز به کار ائتلاف دریایی اروپا از ماه آینده در خلیج فارس و درخواست پارلمان آلمان از برلین برای ممنوعیت فعالیتهای حزبالله، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درخواست پارلمان اروپا برای تحقیقات فوری درباره ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ در ادامه اقدامات مداخله جویانه کشورهای غربی، حال این بار «پارلمان اروپا» با تصویب قطعنامهای، مدعی سرکوب تحولات اخیر در ایران شد و با طرح ادعای «خشونت نامتناسب»، به تحولات اخیر در ایران واکنش نشان داد.
پارلمان اروپا همچنین در قطعنامه خود، همزمان خواستار تحقیقات فوری سازمان ملل متحد شده است.
در این قطعنامه، کشورهای اروپایی همچنین خواستار آزادی افرادی شدهاند که آنها را «مدافعان حقوق بشر و روزنامهنگاران» نامیدهاند.
این نخستین بار نیست که اتحادیه اروپا به تحولات داخلی ایران واکنش نشان داده و اظهاراتی خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح میکند.
در جریان نشست پارلمان اروپا، همچنین «جوزف بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اتهاماتی علیه ایران مطرح کرده بود.
این اتهامات در شرایطی مطرح شده که پیشتر منابع داخلی در ایران، طرح چنین اتهاماتی را فضاسازی رسانهای و در موارد متعددی بدون مستندات و یا با استناد به مدارک مغشوش از سوی کشورهای اروپایی و آمریکا عنوان کردهاند.
توافقات سهگانه قطر و عربستان
روزنامه کویتی «قبس» از توافق میان قطر و عربستان سعودی بر سر سه موضوع خبر داد.
بر اساس این گزارش، این روزنامه اعلام کرد که توافق حاصله میان دو طرف، مقدمه حل و فصل بحران میان آن ها را فراهم آورده است.
این روزنامه تأکید کرد: توافق اول دو طرف به موضوع آماده سازی افکار عمومی برای یک فضای جدید و ایجاد فرصتی برای دستیابی به توافق نهایی، مرتبط است.
طبق اعلام این روزنامه، توافق دوم به عدم تعرض به چهرهها و شخصیتهای برجسته و حاکم بر دو کشور مربوط می شود.
بر پایه اعلام روزنامه کویتی، توافق سوم میان عربستان و قطر به عدم اظهارنظر خصمانه هریک از مقامات دو کشور علیه دیگری ارتباط دارد.
این روزنامه تأکید کرده است که مذاکرات میان قطر و عربستان از ماه ها پیش شروع شده و همچنین در سطوح مختلف ادامه دارد.
جلسه شورای امنیت درباره اجرای برجام
بامداد جمعه (به وقت تهران) شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بحث درباره هشتمین گزارش «آنتونیو گوترش»، دبیر کل این سازمان درباره اجرای قطعنامه شماره ۲۲۳۱ در تأیید برجام تشکیل جلسه داد.
«رزماری دی کارلو»، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی در این جلسه از ایران خواست از انجام آزمایش موشکی خودداری کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره حمله به تأسیسات نفت عربستان سعودی گفت که سازمان ملل در حال حاضر نمیتواند مستقل ایرانی بودن سلاحهای مورد استفاده در این حملات را تأیید کند. دیکارلو در عین حال تأکید کرد که سازمان ملل در مراحل اولیه تحقیقات است. او گفت، دبیر کل سازمان ملل در زمان مقتضی یافتههای بیشتر در این خصوص را در اختیار شورا خواهد گذاشت.
نماینده انگلیس گفت، لندن مراتب تأسف خود را در خصوص اقدام آمریکا در خروج از برجام را به مقامهای ارشد این کشور ابراز کرده و اثراتی که تحریمهای آمریکا بر اقتصاد ایران دارد، درک میکند.
وی تأکید نمود، انگلیس به برجام پایبند خواهد ماند. او گفت، این توافق برای معماری منع اشاعه اهمیت دارد و بهترین روش برای جلوگیری از ایران مسلح به سلاح هستهای است.
نماینده اتحادیه اروپا گفت، تصمیم آمریکا برای عدم تمدید کامل معافیتهای مربوط به پروژههای منع اشاعه میتواند تبعات منفی زیادی از لحاظ امنیتی داشته باشد.
آغاز به کار ائتلاف دریایی اروپا از ماه آینده در خلیج فارس
یک سخنگوی نیروهای مسلح فرانسه روز پنجشنبه اعلام کرد، ائتلاف دریایی تحت رهبری اروپا که با محوریت فرانسه شکل گرفته، از ماه آینده میلادی در خلیج فارس شروع به کار میکند.
به نوشته «رویترز»، «آنه سسیل اورتمان»، معاون سخنگوی نیروهای مسلح فرانسه در این مورد گفت: «ناوچه "کوربت" از ابتدای سال آینده میلادی (یازدهم دی) در ابتکار امنیت دریایی اروپایی مشارکت خواهد کرد.»
دولت فرانسه از چند ماه پیش، طرح تشکیل ارتش واحد اروپایی را ارائه کرده و همزمان از مشارکت در ائتلاف دریایی تحت رهبری آمریکا که به بهانه مقابله با «تهدید ایران» در خلیج فارس شکل گرفته، خودداری کرده است.
آلمان، هلند و دانمارک از جمله دیگر اعضای ائتلاف اروپایی هستند. این ائتلاف قرار است در ابتدا کار خود را با حدود ده عضو آغاز کند و مقر آن در پایگاه نظامی فرانسه ابوظبی امارات عربی متحده خواهد بود. این پایگاه قرار است ظرف چند ماه آینده عملیاتی شود.
دو ائتلاف اروپایی و آمریکایی در حالی در خلیج فارس شکل میگیرد که خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران و بازگشت تحریمهای ضدایرانی همراه با اعزام نزدیک به ۱۴۰۰۰ نیروی آمریکایی به منطقه، تنشها در خلیج فارس را به میزان کمسابقهای افزایش داده است. واشنگتن مدعی است، حضور ناوهای هواپیمابر، بمبافکنها و هزاران نیروی نظامی این کشور در منطقه با هدف ایجاد بازدارندگی در برابر ایران صورت گرفته است. تهران با رد این ادعا، گفتوگوی منطقهای برای کاهش تنش در قالب «ابتکار صلح هرمز» پیشنهاد کرده است.
درخواست پارلمان آلمان از برلین برای ممنوعیت فعالیتهای حزبالله
پارلمان آلمان (بوندستاگ) روز پنجشنبه طرحی تصویب کرد که در آن از دولت خواسته شده فعالیتهای جنبش مقاومت حزبالله لبنان در این کشور ممنوع اعلام شود.
به نوشته «آسوشیتدپرس»، احزاب حاضر در دولت ائتلافی آلمان با درخواست برای قرار گرفتن نام حزبالله در لیست سازمانهای تروریستی، قطعنامهای غیرالزامآور صادر کرده و از «آنگلا مرکل» صدراعظم این کشور خواستند فعالیتهای این گروه را ممنوع کند.
«ماتیاس میدِلبرگ» سخنگوی حزب «اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان» (حزب مرکل) در این باره مدعی شد: «غیرقابل قبول است که حزبالله جنگی تروریستی علیه اسرائیل در خاورمیانه به راه انداخته و آن را از طریق فعالیتهای مجرمانه در سراسر جهان تامین مالی میکند. با توجه به مسئولیت ویژه دولت آلمان در قبال اسرائیل، ما از دولت میخواهیم که تمام فعالیتهای حزبالله را در آلمان ممنوع کند».
به نوشته آسوشیتدپرس، وی با اشاره به قرار داشتن نام شاخه نظامی حزبالله در لیست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا، گفت: «تمیز دادن بین شاخه نظامی و سیاسی باید کنار گذاشته شود و حزبالله به صورت کلی در لیست تروریستی اتحادیه اروپا قرار بگیرد».
«جرمی ایساخاروف» سفیر رژیم صهیونیستی در برلین نیز از این اقدام پارلمان آلمان استقبال و آن را «اقدامی مهم در تشویق دیگران به برداشتن گامی مشابه علیه حزبالله» توصیف کرد.
ظهر امروز هم «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان با متهم کردن حزبالله به فعالیتهای تروریستی، خواستار ممنوع شدن تمام فعالیتهای این گروه در آلمان شد.