کاداستر یا حدنگاری فهرست نقشهبرداری ثبتی است و منظور از آن نوعی از نقشهبرداری است که ارزش حقوقی داشته باشد. یعنی بتوان بر اساس مرزهای آن سند مالکیت صادر کرد. این نوع نقشه برداری به دلیل ارزش حقوقی و ثبتی از اهمیت بالایی برخوردار است.
به گزارش «تابناک»، از عملیات تهیه نقشههای حدنگاشتی (کاداستر) را میتوان در مراحلی مثل تهیه نقشه از تمام یا قسمتی از شهرها، تهیه نقشه از روستاها، تهیه نقشه از زمینها و املاک در شهرها و روستاها و تهیه نقشه از مزارع و مراتع خلاصه کرد.
همچنین برای انجام طرح کاداستر یا حدنگاری به ادوات و امکاناتی مثل دوربین نقشه برداری با دقت عالی و سرعت مناسب برای سرعت بخشیدن به کار، نیروی کار بسیار ماهر در امور ثبتی و توانایی تشخیص مسایل ثبتی، نیروی کار ماهر در زمینه تهیه کروکیهای دقیق از عرصه و اعیان املاک، نقشه بردار ماهر و هماهنگ با کروکی کش و نرمافزارهای مناسب جهت ترسیم مانند Auto Cad و Mictrostationنیاز است.
حد نگاری یا کاداستر در ایران نیز همانند اکثر کشورهای جهان از سابقه طولانی برخوردار است. در ایران تهیه نقشههای ثبتی به اشکالی مثل عملیات صحرایی که توسط گروه نقشه برداری انجام میشود، عملیات کارتوگرافی که در دفاتر انجام میشود، تأیـید نقشههای ثبتی بر عهده سازمان ثبت املاک میباشد و نقشههای ثبتی که عموماً در مقیاسهای ۱/۵۰۰ و ۱/۱۰۰۰ ارائه میشود، اجرایی می شود.
البته برای تهیه نقشه های کاداستر راه های دیگری مثل کمک گرفتن از عکسهای هوایی و کارتو گرافی، اسکنرهای لیزری و نرمافزارهای مربوطه، دوربینهای عکاسی بسیار قوی و نرمافزارهای مربوطه و عکسهای ماهوارهای نیز وجود دارد که تمامی روشهای مورد اشاره برای عملیات با متراژ بالا به صرفه و هزینهبر است.
با این حال سادهترین و بهترین و دقیقترین روش برای متراژهای نهچندان زیاد استفاده از دوربینهای «توتال» و «جیپیاس های» دوفرکانسه دقیق است.
گفتنی است، به گفته ذبیح الله خدادادیان، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور طرح جامع حدنگاری یا کاداستر، در ۹۸ درصد اراضی شهری کشور اجرایی شده است.