از ساعاتی پیش، بار دیگر گزارشهایی از نقاط مختلف کشور منتشر میشود که حکایت از قطع و اختلال در دسترسی شماری از کاربران به اینترنت دارد.
به گزارش «تابناک»، پس از آنکه دوران خاموشی وسیع اینترنت در ایران در ماه گذشته پایان یافت، یک عبارت به شدت مورد توجه همگان قرار گرفت و حتی هراس در دل بسیاری انداخت. عبارتی که کمی بعد رئیس جمهور نیز درباره اش سخنانی ایراد کرد تا بازار شایعات پیرامون آن به شدت داغ شود؛ «اینترنت ملی»!
البته این عبارت خیلی زود با واکنش سفت و سخت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مواجه شد که تاکید کرد اینترنت ملی «عبارتی کاریکاتور شده» است و هیچ برنامهای برای دایر کردن آن و جایگزین کردنش با شبکه جهانی ارتباطات یا اینترنت در دستور کار ایشان قرار ندارد؛ سخنانی که نتوانست نگرانیها در این باره را پایان دهد.
البته بعدتر برخی کوشیدند درباره آنچه رئیس جمهور گفت هم توضیحاتی ارائه داده و یادآور شوند که منظور روحانی «شبکه ملی اطلاعات» بوده که متفاوت از اینترنت ملی و ضرورتی انکار ناپذیر است که در سراسر جهان مورد توجه دولتمردان است و برای دایرکردنش هزینه میشود تا از بروز مشکلات امنیتی جلوگیری شده و خدمات عمومی به بستر امن آن منتقل شود.
همه این پیش زمینهها کافی بود تا روز گذشته که خبر آزمایش موفقیت آمیز «رونت» یا همان «اینترنت ملی روسیه» منتشر شد و مقامات غربی نسبت به آن موضع گیری و ابراز نگرانی کردند، بار دیگر موجی از نگرانیها کاربران پرشمار اینترنت در ایران را در بر بگیرد؛ نگرانی که ساعاتی بعد ابعاد وسیع تری یافت، چون خبر رسید اینترنت در برخی نقاط کشور مختل یا قطع شده است.
بر اساس گزارشهای منتشره، از صبح امروز اینترنت، به ویژه نوع همراه آن در برخی استانها دچار اختلال و حتی در مقاطعی، قطعی موقت شده و این اختلال از ساعاتی پیش شدت گرفته است. گزارشهایی که کمی بعد مستندشان، اتکا به گزارشی شد که نت بلاکز، سایتی مشهور در جهان که وضعیت اینترنت در کشورهای مختلف را رصد میکند، منتشر کرده است.
بر اساس گزارش نت بلاکز، امروز دسترسی کاربران ایرانی به شبکه جهانی ارتباطات طی دو مرحله در صبح امروز قطع شده و در نتیجه آن، نیمی از ایرانیان دسترسی شان به اینترنت را از دست دادند. البته این گزارش برخلاف ماجرای خاموشی گسترده اینترنت در ایران در ماه گذشته که به روز رسانی میشد، به روز نشده و مشخص نمیکند که این قطعی چقدر تداوم داشته است.
اما بشنوید از بازتاب این گزارشهای تایید نشده در برخی رسانههای داخلی و خارجی و البته در شبکههای اجتماعی که با دو رویکرد متفاوت همراه بود. نخست این باور که اینترنت ملی در ایران در حال کلید خوردن است و این رویداد فاز نخست آن است و سپس انتشار این گزاره در برخی رسانهها که دسترسی ایرانیان به اینترنت به دستور مقامات امنیتی محدود شده است.
البته هر دو گزاره با تاخیر، ساعتی پیش از طرف اپراتورهای سه گانه تلفن همراه در کشورمان یعنی همراه اول، ایرانسل و رایتل تکذیب شد و افزون بر آن، رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز کلیت ماجرا را جعلی و ساخته و پرداخته دروغ پردازان خواند و تاکید کرد نه چنین طرحی در دستور کار وزارت ارتباطات قرار دارد و نه مراجعی مانند دستگاه قضا یا سایر مراجع ذی صلاح دستوری در خصوص اعمال آن صادر کرده اند.
تکذیبهایی که نشان میدهد آنچه قطعی و اختلال اینترنت در کشور گزارش شده، بیشتر نشانه بیرونی نگرانی عموم از دایر شدن اینترنت ملی یا تکرار خاموشی اینترنت در کشور است؛ دو گزارهای که بهتر است مسئولان برای شائبه زدایی از خاموشی قبلی و تشریح روند توسعه شبکه ملی اطلاعات، تلاش بیشتری از خود نشان دهند و بکوشند به این وسیله نگرانیهایی که شایعات بر بستر آنها رشد مییابند را رفع کنند.