مساله تعیین جانشین سلطان قابوس، پادشاه عمان به دلیل وخامت شرایط جسمانی او بسیار اهمیت یافته است اما کاندیداهای احتمالی باید طبق اساسنامه این کشور از شرایط خاصی برخوردار باشند.
به گزارش ایسنا، روزنامه گاردین چاپ انگلیس در گزارشی نوشت، کاندیداهای احتمالی برای جانشینی پادشاه عمان باید طبق بند پنج اساسنامه این کشور که در سال ۱۹۹۶ صادر شد، فردی مسلمان، بادرایت، خردمند، فرزند مشروع پدر و مادری مسلمان و اصالتا عمانی و نیز از فرزندان ذکور ترکی بن سعید بن سلطان باشد که از سال ۱۸۷۱ تا ۱۸۸۸ پادشاه عمان بود.
در گزارش روزنامه گاردین آمده است: خبرهایی منتشر شدهاند دال بر اینکه وصیت نامه دوم سلطان قابوس حاوی نام جانشینش جهت قرائت با توجه به وخامت شرایط جسمانی سلطان قابوس و نیز اختلافنظرها در داخل شورای خاندان حاکم از شهر صلاله به مسقط ارسال شده است.
طبق اساسنامه عمان شورای خاندان حاکم باید جانشین پادشاه را ظرف سه روز پس از مرگ پادشاه تعیین کند و اگر این شورا درباره انتخاب پادشاه کشور به توافق نرسد شورای دفاعی فردی را که سلطان قابوس در نامه خود به شورای حاکم به آن اشاره کرده، تعیین خواهد کرد و هدف از این اقدام نیز جلوگیری از هر گونه درگیری در خاندان حاکم است.
شورای دفاعی عمان شامل وزیر دفاع، رئیس دستگاه امنیت داخلی، وزیر دیوان سلطنتی، معاون نخست وزیر و شخص نخست وزیر است.
پس از وخامت شرایط جسمانی سلطان قابوس در سال ۲۰۱۴ تا امروز او دستکم در این دوره دو بار سمت خود را برای پیگیری روند درمان رها کرد. عمانیها مدتهاست اسامی ۴ تن از جمله سه تن از پسرعموهای سلطان قابوس را به عنوان جانشین اعلام کردهاند که عبارتند از:
۱- اسعد بن طارق ۶۵ ساله پسرعموی سلطان قابوس و کاندیدایی که پس از انتصاب در مارس ۲۰۱۷ به عنوان معاون نخست وزیر در امور روابط و همکاری بینالمللی عمان بیشترین شانس را برای انتخاب دارد، او از سال ۲۰۰۲ پس از آنکه فرماندهی یگان خودروهای زرهی ویژه شخص پادشاه را برعهده گرفت، نماینده شخصی سلطان قابوس بود و گفته میشود او روابط خوبی با قبایل عربی این کشور دارد.
۲- هیثم بن طارق، وزیر میراث و فرهنگ عمان، ۶۵ ساله برادر کاندیدای اول از مادری دیگر، او گهگاهی به عنوان فرستاده ویژه سلطان قابوس فعالیت داشته و پیشتر در وزارت خارجه عمان کار میکرده است.
۳- شهاب بن طارق ۶۳ ساله که سال ۲۰۰۴ از پست فرماندهی یگان دریایی این کشور بازنشسته و مشاور شخصی سلطان قابوس شد.
۴- تیمور بن اسعد بن طارق ۳۸ ساله پسر پسرعموی سلطان قابوس که پیشگام کاندیداهای هم نسل خود برای رسیدن به کرسی پادشاهی عمان است.
به نوشته روزنامه گاردین، تعیین جانشین سلطان قابوس صرف نظر از اینکه چه کسی تعیین شود، به دلیل حاکمیت مطلق او کار دشواری است چرا که بسیاری از عمانیها او را به عنوان پدر خود میشناسند و به دلیل اقداماتش در پایان دادن به جنگ داخلی و تبدیل عمان از کشوری فقیر به کشوری با درآمد متوسط، صرف نظر از حاکمیت دیکتاتوریاش خود را مدیون او میدانند. اگر رویکرد، جایگزینی نخبگان حاکم باشد، تیمور جوان از بین چهار کاندیدا میتواند به منزله گامی روشن و متفاوت از دوره سلطان قابوس باشد اما رویکرد اکثریت حفظ همین روند است که به این ترتیب به گفته کارشناسان اسعد شانس بیشتری دارد.
طبق گزارشهای مختلف مراکز پژوهشی، حاکم آتی عمان نمیتواند همانند سلطان قابوس حاکمیت مطلق داشته باشد چرا که حاکمیت سلطان قابوس تقریبا همراه با هالهای از قداست است و سیستم کشورداری سلطان قابوس با روی کار آمدن جانشین او مدت زیادی ادامه نخواهد یافت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.