تنش و منازعه میان ایران و آمریکا در چهل سال گذشته، اثر قابل ملاحظهای بر نظم امنیتی خاورمیانه به جای گذشته و بدون تردید نظم سیاسی کنونی در منطقه، متاثر از روابط بحرانی بین تهران و واشنگتن است.
به گزارش «تابناک»؛ در این رابطه، یک مقام ارشد نیروی دریایی آمریکا روز جمعه، ایران را به تلاش برای انجام «اقدامات تحریکآمیز» در تنگه هرمز و سایر نقاط منطقه در آینده متهم کرده است.
«توماس مادلی»، سرپرست موقت نیروی دریایی آمریکا گفت: «فکر میکنم آنها انجام اقدامات تحریکآمیز در آن نقطه را ادامه خواهند داد و فکر میکنم، هر فرصتی را برای انجام آن، مغتنم خواهند شمرد.»
مادلی در ادامه ادعاهایش گفته، بدون وقوع «براندازی در ایران»، آمریکا نمیتواند از ایران انتظار رفتارهایی متفاوت از رفتارهای فعلی داشته باشد.
وی اضافه کرد: «به نظر من، چیزی کمتر از تغییر نظام در آنجا باعث نخواهد شد لحن رهبران این کشور تغییر کند و آنها کارهایی که تا به حال انجام دادهاند را متوقف کنند.»
وزارت دفاع آمریکا از اردیبهشتماه سال جاری، ۱۴۰۰۰ نیروی نظامی به منطقه اعزام کرده است. واشنگتن هدف از اعزام این نیروها را مهار ایران ذکر کرده است.
مادلی در بخش دیگری از ادعاهایش گفت، واکنش آمریکا به اقدامات ایران میتواند پنتاگون را از تمرکز بر اولویتهای دیگر مانند مقابله با چین دور کند.
سرپرست موقت نیروی دریایی آمریکا گفت: «واکنش ما به سوءرفتارهای آنها در آن منطقه این است که یک ناو هواپیمابر را ده ماه به آنجا میفرستیم. این اقدام چه تأثیری بر آمادگی ناوگان ما دارد؟ هر چه این ناو برای مدت بیشتری در آنجا باشد، از آمادگی ما کاسته میشود.»
در رابطه با اظهارات این مقام آمریکایی باید به چند نکته اشاره کرد؛
نخست: آمریکایی ها بارها اعلام کرده اند که تحریم ها و سیاست «فشار حداکثری» ایران را در موضع ضعف قرار داده و آمریکا دست برتر را در برابر ایران دارد. به همین جهت، بسیاری در ایران نیز از همین موضع دفاع کرده اند و برآنند که اکنون در موضع ضعف قرار داریم و نباید مذاکره ای با طرف مقابل برقرار کرد. با این حال، به نظر می رسد ایران برای آمریکا، دردسر راهبردی در منطقه است و نگرانی های جدی امنیتی برای واشنگتن ایجاد کرده است. به ویژه جایی که این مقام آمریکایی از تلاش ایران برای اقداماتی در منطقه ابراز نگرانی کرده و خواستار براندازی نظام شده است.
دوم: این مقام آمریکایی همچنین عنوان کرد که واکنش آمریکا به اقدامات ایران میتواند پنتاگون را از تمرکز بر اولویتهای دیگر مانند مقابله با چین دور کند. در واقع، مساله ایران، تلاش آمریکا برای مهار چین را با مشکل مواجه کرده است.
سوم: مجموعه این اظهارات، حاکی از آن است که ایران به رغم سیاست فشار حداکثری آمریکا، در موضع ضعف نیست؛ بنابراین، به نظر می رسد آمریکایی ها چاره ای جز کنار آمدن با این دردسر راهبردی یا دست زدن به یک اقدام متهورانه ندارند. در واقع، نیاز امنیتی آمریکا ایجاب می کند با مساله ایران کنار بیاید یا رویکرد تهاجمی تر و سخت تری اتخاذ کند.
لازم به ذکر است، آمریکا از نهم اردیبهشتماه سال جاری به درخواست «کنث مککنزی»، رئیس سازمان فرماندهی مرکزی آمریکا به نام «سنتکام» و به دستور «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی وقت آمریکا ناوگروه لینکلن را عازم منطقه کرد.
بولتون در آن زمان اعلام کرد، این ناوگروه را در واکنش به «مجموعه فزایندهای از نشانهها و هشدارهای نگرانکننده» از سوی ایران روانه منطقه کرده است.
از آن زمان به بعد، حضور این ناوگروه در منطقه به دستور «مارک اسپر»، وزیر دفاع آمریکا در منطقه تمدید شد.