تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون افزایش تولید نفت کوره پاک توسط پالایشگران بین المللی، چرا نقدینگی به سمت بازار سرمایه رفت؟ خودروسازیها تا پایان سال واگذار میشوند، کاهش تولید نفت، اقتصاد عربستان را کوچکتر کرد و افزایش ۲۳ درصدی قیمت نفت در سال ۲۰۱۹ را در بر دارد.
افزایش تولید نفت کوره پاک توسط پالایشگران بین المللی
رویترز: پالایشگران نفت در سراسر دنیا، واحدهای فرآوریشان را ارتقا دادند و عملیات خود را بهگونهای تنظیم کردند تا تولید فرآوردههای نفتی کمگوگرد و گازوئیل دریانوردی پیش از اجرایی شدن معیارهای سختگیرانهتر سوخت کشتیها از آغاز سال ۲۰۲۰ میلادی افزایش یابد. مقررات جدید سازمان بینالمللی دریانوردی، کشتیها را از مصرف سوختهایی که بیش از ۰.۵ درصد گوگرد داشته باشند، منع میکند، مگر اینکه این کشتیها به دستگاه تصفیه دودکش مجهز باشند، این در حالی است که در مقررات کنونی، مقدار گوگرد مجاز برای کشتیها ۳.۵ درصد است. صنعت کشتیرانی جهان روزانه حدود ۴ میلیون بشکه نفت کوره مصرف میکند و تغییر مقررات میتواند بر بیش از ۵۰ هزار کشتی در جهان تأثیر بگذارد و بازار مهمی برای تولیدکنندگان سوخت ایجاد کند.
چرا نقدینگی به سمت بازار سرمایه رفت؟
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه روزهای خوب همراه با رشد شاخص بورس و افزایش حجم و ارزش معاملات را به کمک نقدینگی وارد شده به این بازار و همچنین به لطف رکود حاکم بر سایر بازارها سپری میکند. جریان نقدینگی این روزها به مولفه اصلی تعیین شرایط کلی بازار سهام و حرکت شاخص بورس و قیمت سهام شرکتهای مختلف تبدیل شده است. وی ادامه داد: در شرایط کنونی میتوان با دو نگاه اقدام به دادوستد سهام در بازار سرمایه کرد؛ نخست کسب سود در کوتاهمدت با هدف سفتهبازی است که به مهارت و توانایی زیادی نیاز دارد. ضمن اینکه وجود این دسته از معاملهگران در بازار سهام به نقدشوندگی بازار کمک میکمد. کریمی افزود: از سوی دیگر، میتوان با نگاه بلندمدت در بازار سهام حضور داشت که این دسته از سرمایهگذاران در میان و بلندمدت به مراتب سود بهتر و بیشتری را نسبت به سفتهبازان از محل سرمایهگذاری در بازار سهام کسب میکنند. وی با تاکید بر اینکه نقدینگی هوشمند است و به سمت و سوی بازاری میرود که بیشترین سود را نصیب خود کند، اظهار داشت: در شرایط کنونی اقتصاد کشور تنها بازاری که میتواند سود مناسبی را نصیب سرمایهگذاران کند بازار سرمایه و بورس است. به همین جهت با توجه به موارد اشاره شده و از همه مهم تر رکود حاکم بر سایر بازارها، بازار سرمایه مورد توجه قرار گرفته و رشد خوبی را تجربه میکند. این کارشناس بازار سرمایه افزود: با توجه به رشدهای خوبی که بازار سهام در چند هفته گذشته تجربه کرده، انتظار اینکه بازار سهام چند روزی را به استراحت بپردازد، دور از ذهن نیست. هر چند نقدینگی وارد شده به بازار سهام ممکن است این اصلاح را کوتاهمدت و اندک کند. /ایبنا
ادامه تأثیر تحریم ایران و ونزوئلا بر بازار نفت
سال ۲۰۱۹ برای بازار نفت سال پر حادثهای بود و آغاز سال ۲۰۲۰ میلادی پایانی خواهد بود بر یک دهه پر نوسان در قیمت نفت چرا که از سال ۲۰۱۰ تاکنون شاهد نوسان حدود ۱۰۰ دلاری در قیمت نفت بودهایم. در سال ۲۰۱۲ قیمت نفت به ۱۲۵ دلار در هر بشکه رسید و در سال ۲۰۱۶ به ۳۰ دلار در هر بشکه سقوط کرد. بحرانهای ژئوپلیتیک، رشد اقتصادی، افزایش شدید تولید نفت شیل آمریکا، سیاستهای مختلف اوپک با هدف اثرگذاری بر قیمت نفت در بازار اصلیترین اتفاقاتی بودند که دهه ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ در بازار جهانی را شکل دادند. اندی کریچلوف، یکی از مدیران مؤسسه S&P گلوبال پلتس، معتقد است عواملی که بازار نفت طی ۱۰ سال آینده را شکل خواهند داد، احتمالا شبیه عواملی خواهند بود که در ده سال قبل بر بازار اثرگذار بودند. شرایط اقتصاد جهانی، تولید نفت آمریکا و رشد صادرات این کشور و اتحاد اوپک پلاس شامل اوپک و متحدان نفتی این کشور به رهبری روسیه عواملی هستند که اثرگذاری آنها بر قیمت نفت تا سال ۲۰۳۰ ادامه خواهند یافت. تشدید تنشهای ژئوپلیتیک و سیاست تحریمی آمریکا علیه تولید کنندگان عمدهای نظیر ایران و ونزوئلا نیز از جمله عواملی هستند که طی چند سال آینده همچنان بر روند بازار اثرگذار خواهند بود.
خودروسازی ها تا پایان سال واگذار میشوند
رویترز: اقتصاد عربستان در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۹ نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن، به علت کاهش تولید نفت این کشور، ۰.۴۶ درصد کوچکتر شد. آمارهای مرکز آمار عمومی عربستان نشان داد، بخش نفتی این کشور ۶.۴۳ درصد افت کرد، اما بخش غیرنفتی آن به علت فعالیتهای بخش خصوصی، ۴.۳۳ درصد رشد داشته است. اقتصاد عربستان از نظر فصلی، در سه ماهه سوم ۰.۱۹ درصد کوچکتر شده است. این آمار پس از آن منتشر شد که دولت عربستان، پیشبینی خود از رشد اقتصادیش را از ۰.۹ درصد در سال ۲۰۱۹ به ۰.۴ درصد با توجه به کاهش قیمت و تولید نفت، کاهش داد. اوپک و همپیمانانش توافق کردند تا تولید نفت خود را تا مارس ۲۰۲۰ روزانه ۵۰۰ هزار بشکه بیشتر کاهش دهند؛ این کاهش تولید بر رشد اقتصادی عربستان در اوایل سال ۲۰۲۰ تاثیر خواهد گذاشت. دولت عربستان انتظار دارد، رشد واقعی تولید ناخالص داخلی آن در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۲.۳ درصد باشد.