همزمان با بارش برف، شهرداریهای سراسر کشور، اقدام به شن ریزی و نمک پاشی میکنند؛ اقدامی که برای محیط زیست کشنده است.
به گزارش «تابناک»؛ با شروع بارش برف و باران، شهرداریهای مناطق ۲۲ گانه پایتخت عنوان کردند که کیسههای شن و نمک برای مقابله با لغزندگی در خیابان تهیه شده است.
اما این اقدام تا چه میزان میتواند موثر باشد؟
روشهای سنتی تا کجا جوابگوست؟
در حال حاضر برای رفع مشکل یخبندان و جلوگیری از لغزندگی معابر در فصول سرد سال «استفاده از مخلوط نمک، شن و ماسه» ـ که یکی از روشهای سنتی و بظاهر ساده است ـ در دستور کار قرار دارد؛ هرچند نمک پاشی، یکی از روشهای موجود برای ایمن سازی مسیر هاست، این ایمن سازی به قیمت از دست رفتن محیط زندگی ماست.
استفاده بیرویه چنین ترکیباتی طی سالهای گذشته در سطح شهر، سبب وارد شدن صدمات جدی و متعددی به محیط زیست شده و به تبع آن خسارات مالی جبران ناپذیری به ساختار شهری وارد کرده است. این آسیبها شامل شور شدن آبهای سطحی و زیرزمینی، آلودگی آب، آلودگی خاک، تخریب بافت خاک، پخش شدن ذرات ماسه در هوا، آلودگی هوا، نابودی فضای سبز، آسیب رساندن به درختان کنار معابر و پوشش چمن، تخریب روسازها از جمله آسفالت، بتون، سنگ فرشها، ابنیه تاریخی و … است.
تعویض خاک به دلیل بی تدبیری
احمد مسجد جامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران در ۲۷ آبان ماه سال گذشته ضمن انتقاد از شهرداری گفت: در شورای شهر مصوبهای مبنی بر استفاده نکردن از نمک برای مقابله با برف داریم که شهرداری تهران باید به این مصوبه پایبند باشد.
عضو شورای شهر ادامه داد: ما نباید برای مقابله با برف راه سریع و آسان را انتخاب کنیم، به هر حال برف معصومیتی دارد و چهره شهر را نیز معصومیت میبخشد. این در حالی است که به کارگیری بیقاعده نمک، موجب از بین رفتن خاک، درختان و فضای سبز میشود.
مسجد جامعی اظهار کرد: در دورههایی اینقدر نمک به کار گرفته شده بود که مجبور به تعویض خاک در برخی بزرگراهها شدند؛ بنابراین، در بهکارگیری نمک این را تاکید میکنم ما مصوبه به کار نگرفتن یا قاعدهمند شدن استفاده از نمک را داریم.
فرهنگی اشتباه در پی بارش برف یا تغییر رویه شهرداری ها؟
نمکپاشی بیش از اندازه به دلیل اینکه در برف و آب حل شده و جذب میشود، میتواند به منابع آبی زیرزمینی لطمه وارد سازد. با هر بارش برف شهروندان انتظار میرود که مأموران شهرداری از همانی ابتدای برف نمکپاشی و برفروبی را آغاز کنند و هر چند این درخواست اجرا میشود، فرهنگ اشتباهی در خصوص نمکپاشی متداول شده است.
برخی روشها و محصولات دیگر در دنیا برای کاهش تخریب محیط زیست و مقابله با برف در دنیا موجود است که امروزه شهرداریها به دلیل گران بودن آن قادر به استفاده نیستند که به نظر میرسد باید در بودجه سال آینده برای حفظ محیط زیست این بودجه دیده شود.