تنش‌های خارجی چگونه به داخل سرریز می‌شوند؟ / برای عبور از دوران تنش چه باید کرد؟

سیاست خارجی و سیاست داخلی در هر کشوری، قوام بخش یکدیگرند و بر خلاف دیدگاه رئالسیم ساختاری و مطابق نظر رئالیسم‌های نئوکلاسیک، سیاست خارجی را نمی‌توان از سیاست داخلی جدا کرد و بالعکس. در ایران، اما ماجرا کمی متفاوت است و رابطه معناداری میان جهت گیری‌های سیاست خارجی با مسائل داخلی وجود ندارد.
کد خبر: ۹۵۱۴۹۵
|
۲۳ دی ۱۳۹۸ - ۱۷:۳۲ 13 January 2020
|
12165 بازدید
|

سیاست خارجی و سیاست داخلی در هر کشوری، قوام بخش یکدیگرند و بر خلاف دیدگاه رئالسیم ساختاری و مطابق نظر رئالیسم‌های نئوکلاسیک، سیاست خارجی را نمی‌توان از سیاست داخلی جدا کرد و بالعکس.

به گزارش «تابناک»؛ در ایران اما ماجرا کمی متفاوت است و رابطه معناداری میان جهت گیری های سیاست خارجی با مسائل داخلی وجود ندارد.

تصمیم‌گیرندگان سیاست خارجی به عنوان بازیگران عقلانی تلاش می‌کنند با توجه به متغیرهای دو محیط داخلی و خارجی، بهترین راهبردها را برای تحقق بیشترین سطح از منافع اتخاذ کنند؛ یکی از راهبردهای عقلانی در سیاست خارجی، تنش‌زدایی است.

سرریزی تنش ها

در همین راستا، باید به این سوال پاسخ داد که چه رابطه مشخصی میان تنش ها در سیاست خارجی با تنش های داخلی وجود دارد؟

برای پاسخ می توان از مفهوم «سرریزی» یا «انتقال» تنش استفاده کرد؛ بدین معنا که رابطه معین و معناداری میان این دو سطح وجود دارد و تنش ها در سیاست خارجی، اثرات قابل توجهی بر داخل دارد و منجر به سرریز تنش ها به داخل می شود.

تنش های خارجی چگونه به داخل سرریز می شوند؟/ برای عبور از دوران تنش چه باید کرد؟

در واقع، فارغ از اینکه منشا تنش ها کجاست و چه کسی به وجود آورنده آن است، تا زمانی که تنش ها، وضعیت جنگی و تعارضات در بیرون ادامه پیدا کند و تشدید شود، ظرفیت مدیریت تنش های داخلی محدود خواهد شد.

انباشت

مساله دیگری که باید بدان اشاره کرد، «انباشت تنش» است. ما در داخل با تعدد تعارضات و بحران ها مواجه هستیم که روز به روز شاهد انباشت بیشتر آنها هستیم؛ بحران هایی که حل نمی شوند، برای مدیریت آن ها برنامه ای وجود ندارد و به مرور تبدیل به تنش و تعارض اجتماعی و سیاسی می شوند.

در عرصه خارجی نیز به نظر می رسد چنین است و ما (ایران) با بحران های متعددی در حوزه پیرامونی و روابط با آمریکا به سر می بریم. آیا می توان در چنین محیط پرتلاطم و آنارشیکی ادامه امنیت و ثبات و رفاه را به ارمغان آورد؟

بدون تردید انباشت بحران ها در داخل رابطه مستقیمی با انباشت بحران ها و تنش بین ها در بیرون دارد. بدون عبور از تنش ها و بحران های خارجی، امکان برون رفت از مسائل داخلی تا حدود زیادی دشوار است؛ بنابراین، بدون اینکه بخواهیم به منشا تنش ها بپردازیم ـ که بدون تردید بخش عمده ای از تنش ها به اقدامات آمریکا مربوط می شود ـ باید از گام نهادن در مسیری پر از تنش در محیط پیرامونی که بحران ها در داخل را عمیق تر و دامنه دار تر می کند، پرهیز کنیم.

بلاشک، هر دستاوردی در محیط تنش زای فعلی موقتی است؛ این را در ماجرای ساقط شدن هواپیمای مسافربری اوکراینی به خوبی مشاهد کردیم. در مقابل، ادامه تنش ها می تواند اثرات بلندمدت تر، زیانباتر و بی ثبات کننده تر بر محیط داخلی بعد همراه داشته باشد.

توان، تدبیر، تصمیم

عبور از این تنش ها سه مرحله مشخص دارد: نخست توان، مرحله بعد تدبیر و در نهایت تصمیم.

سوال این است که توان کاهش تنش ها وجود دارد؟ بلاشک توان کاهش تنش ها با توجه به ظرفیت های دیپلماتیک و سیاسی ایران در منطقه و جهان وجود دارد و می توان این تنش ها را کاهش داد.

شاید حلقه مفقوده چنین فرایندی تدبیر باشد. اینکه همه نهادها و افراد تصمیم گیر ضمن پذیرش واقعیات موجود و اثرات مخرب تشدید تنش ها بر محیط داخل، تدابیر لازم برای عبور از این وضعیت را بیندیشند.

در نهایت، توان و تدبیر می تواند به یک تصمیم مشخص برای کاهش تنش ها تبدیل شود. در بخش اجرای تصمیم نیز ظرفیت های نهادی و غیرنهادی مناسبی وجود دارد که می توان در کوتاه ترین زمان ممکن از تنش ها گذشت و مانع از سرایت بیشتر تنش های بیرونی به داخل شد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
مسئولین در مدیریت و حل بحران ها شکست خوردن.
مجموعه پیر مسئولین ایران توان حل مشکلاتی به این وسعت رو ندارن.
مجموعه باید جوان بشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
بعنوان یک منتقد
من از وضعیت فعلی اقتصاد کشورم و برخی مسئولان فاسد و کم و کاستی های موجود رضایت ندارم اما هیچوقت وطنم را نمی فروشم و اجازه تجزیه ایران را به هیچ قوم و مذهب و فرقه و زبان و گویش و ...... نخواهم داد اما دلسوزان ایران هم به خود بیایند و فکری بحال این فضاحت اقتصادی و معیشتی مردم کنند که مبادا دیر شود

نفوذی های اعراب ، انگلیس ، روسیه و غرب از هر زمانی در درون کشور و در سازمانها و دستگاههای نظام بیشتر شده اند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
فقط اصلاحات ریشه ای در همه زمینه ها راه نجاته
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
به جای پرداختن به تنشهای منطقه ای و جهانی بهتر است مسائل و مصائب داخلی حل و فصل شود بدون حل مسائل کشور تاثیر گذاری در سیاست خارجی ممکن نیست و طبیعتا نا هنجاریها با بودن مشکلات در داخل به کشور سرایت و دستاویزی برای مخالفان خارج کشور خواهد بود که کشور را متلاطم کرده وبه اهداف خود برسند آنها کاری ندارند که آینده و سرنوشت کشور چه خواهد شد چون مقصدشان همان از بین بردن ثبات در کشور است عقلانیت در سیاست گذاری در داخل و جوابگویی به خواسته مردم و مسئولیت پذیری و حفظ منافع ملی در خارج و دوری از سیاست های شکننده در خارج میتواند کشور را به ثبات برساند رویکرد ما در ارتباط با همسایگان غلط است و مداخله در امور دیگران کشور را به چالشهای خطرناک سوق میدهد و چنانکه دیدیم در عراق با آنهمه زحمات و فداکاری وآنهمه نیروهای کارآمد از دست دادیم عدهای را بر علیه ما شوراندند وچنین وانمود کردند که ابران مشکل اصلی در آنجاست در صورتی که ابران عراق را تز بلای داعش رهانید ما باید نیرو و امانات کشور را در جهت آبادانی و پیشرفت کشور قرار دهیم و وقتی اقتصاد و ثبات سیاسی در کشور محکم شد میل یه سیاست های ما و همکاری کشورها رفته رفته زیاد خواهد شد وآنموقع ثبات واقعی اتفاق خواهد افتاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
همین مطلب رو زمان گرانی بنزین نشر دادید
گوش شنوا وجود نداره
عباس سعیدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
عوامل تنش‌های داخلی
روز نامه کیهان
آقای آشنا مشاور رییس‌جمهور محترم
عباس عبدی
ناشناس
|
France
|
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
کاملا برعکس ......سیاست داخلی در ایران صد در صد به سیاست خارجی گره خورده
دولت ووزیر خارجه برجام مگر کاری به سیاست داخلی دارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
یکباربرای همیشه شر این امله های ترامپ روبکنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
شما با بقال سر کوچه حرف بزن،ببین مفت خوری از سر و روش بالا میره،اونوقت میخوای که چی حل بشه...
رسول
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
طرح موضوع به این شکل که * تنش ها در سیاست خارجی، اثرات قابل توجهی بر داخل دارد و منجر به سرریز تنش ها به داخل می شود * بنظر میرسد فقط تا اندازه ای میتواند درست باشد . قسمت عمده ای از سرریز شدن تنش ها به داخل بنظرم دقیقا ریشه در جائی دیگر دارد . جائی که متاسفانه نقطه قوت دشمنان و در مقابل نقطه ضعف ماست یعنی جنگ نرم . سالهاست رهبر معظم انقلاب با روشن بینی حیرت آوری مدام انگشت به روی آن گذاشته ولی عملا کار چندان موثری انجام نیافته ، خطری که از بسیاری جهات اگر اهمیت آن بالاتر از ارتقا توان نظامی و ساخت سلاحهای پیشرفته و بازدارنده نباشد ، کمتر از آن نیست . دشمن بخوبی از کارائی جنگ نرم آگاه است و بسیار پیچیده عمل میکند صد البته با صرف هزینه ای بسیار کمتر و در عمل بسیار مخربتر و تاثیر گذارتر . کار بجائی رسیده که با نهایت تاسف باید اعتراف کرد امارات فندقی و عربستان سعودی با بهره گیری از متخصصان بازنشسته سرویس های اطلاعاتی امریکا و اسرائیل و همسو با سیاست های شیطانی آنها در ضدیت با کشورمان بسیار خطرناک و موفق عمل میکنند . واقعیت آن است که آنچه هر روز دهان به دهان مردم عادی میچرخد همان چیزی است که شب قبل از شبکه های رادیو تلویزیونی بی بی سی و صدای امریکا و یا شبکه هایی مانند من و تو و ایران اینتر نشنال که میدانیم گردانندگان آن محور عبری و عربی است ، گفته شده ، با دعوت از به اصطلاح در ظاهر کارشناس شیک و اطو کشیده شده و در باطن مزدور و بیسواد با توان بازگوئی آنجه به فرد مورد نظر در پشت پرده آموزش داده شده . یا شبکه های مجازی مانند آمد نیوز که بحمداله مدیر آن دستگیر شد و شبکه علی جوانمردی و غیره و ذالک که دست در دست رسانه های رادیو تلویزونی از کاهی کوهی میسازند . و باز با تاسف باید اقرار کرد اینان در کشیدن جوانان کم تجربه و کم طاقت به کف خیابانها چندان هم ناموفق نبوده اند . از فتنه 88 تا فتنه آبان سال 98 دست پخت همین رسانه هاست ، جائی که هزاران بار خطرناکتر است و دیگر از دست موشک و پهپاد و تانک و مسلسل وعظ و خطابه کاری ساخته نیست و این همان غفلتی است که ما با وجود اخطارهای مکرر در مکرر رهبر عظیم الشان مرتکب شده ایم و هنوز هم پی به اهمیت آن نبرده ایم گوئی اصلا چنین چیزی به گوشمان نخورده !! کار در این حوزه تخصص بالا میطلبد و کار را باید به کاردان سپرد . فقط کافی است که به عملکرد تنها رسانه ملیمان کمی دقیق شویم و بدون حب و بغض قضاوت کنیم آیا در این چند سال با تهیه برنامه های کسل کننده و بی محتوا اندک مخاطبان خود را نیز فراری نداده است ؟ بی توجهی به اهمیت جنگ نرم و سپردن افکار عمومی هموطنان به دست این رسانه ها همان انتقال اثرات تنش در سیاست خارجی با توان هزار به داخل است . تشکیل اتاق فکر متخصصان واقعی متعهد و میهن پرست در حوزه جنگ نرم میتواند کمک کند تا ایران به این سلاح پر اهمیت مجهز شود و سر دشمن را به سنگ بکوبد . تناقض ها در داخل کشورهای متخاصم بمراتب بیشتر از ایران است فقط باید آنرا شناخت و بر علیه خود شیطان بزرگ و شیطانهای کوچک و اقماریش در منطقه بکار بست و ایران را از شرشان مصون ساخت . ( در صورت صلاحدید میتوانید این نوشتار را منتشر نکنید اما خطر بزرگیست مسئولان به این امر خطیر بی توجه باشند . )
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟