یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه مالیات ۵ پلهای به عدالتمحوری نزدیکتر است، گفت: مالیات دو پلهای به نفع نجومیبگیران بوده و شکاف طبقاتی بین کارمندان را افزایش میدهد.
وحید شقاقی شهری در گفتگو با مهر درباره اقدام کمیسیون تلفیق بودجه که مالیات کارمندان را از پنج پله به دو پله کاهش داده است، اظهار داشت: در نظام مالیاتی ما عدالت محوری و بحث کاهش شکاف طبقاتی هرگز مدنظر نبوده است؛ تاکنون عمدتاً به مالیات بیشتر نگرش درآمدی آن هم یک درآمد ناچیز داشته ایم.
این کارشناس اقتصادی افزود: تاکنون هر بودجهای که بسته ایم ۴۰ تا ۵۰ درصد متکی به درآمدهای نفتی، ۲۰ درصد متکی به درآمدهای حاصل از واگذاریها و انتشار اوراق مالی و ۳۰ تا ۳۵ درصد وابسته به مالیات بوده که عدد ناچیزی است. همین موضوع نشان میدهد که هرگز به مالیات نگاه تنظیم گر و ایجاد کننده عدالت نداشته ایم و رویکرد این نظام عدالت محور نبوده است.
وی ادامه داد: مالیات در ادبیات جهانی سه رویکرد دارد که شامل درآمدمحوری، عدالت محوری و اشتغال و تولید محوری میشود؛ متأسفانه در نظام مالیاتی از دو رویکرد عدالت محوری و اشتغال و تولید محوری همواره غفلت شده است.
شقاقی شهری با بیان اینکه مالیات صرفاً در ادبیات جهانی برای بحث درآمدمحوری دولتها نیست، گفت: در دنیا بیش از ۸۰ درصد درآمد دولتها از مالیات است از این رو همیشه تبعیضهایی در این حوزه قرار میدهند و انواع مالیات بر ثروت، مجموع درآمد، حقوق و دستمزد و … را برای جلوگیری از افزایش شکاف طبقاتی وضع میکنند.
وی با تاکید بر اینکه هر که درآمد بیشتری دارد باید مالیات بیشتری بدهد، اظهار داشت: نگاه دولت برای مالیات ۵ پلهای حقوق کارکنان منطقیتر و به عدالت محوری نزدیک تر است در حالی که مالیات دو پلهای خطر زیادی دارد.
این کارشناس اقتصادی افزود: باید حقوقهای بالای ۳ میلیون تومان برای پرداخت مالیات طبقه بندی شوند اینکه قرار باشد مالیات کسانی که ۳ میلیون تومان حقوق میگیرند با کسانی که حقوق ۲۱ میلیون تومانی دارند برابر باشد، هم به نفع نجومی بگیران است و هم به هیچ عنوان به عدالت نزدیک نیست.
وی ادامه داد: تصمیم کمیسیون تلفیق مجلس برای مالیات دوپله ای بی معنی است و یک حرکت انفعالی محسوب میشود بنابراین باید حتماً اصلاح شود.
شقاقی شهری گفت: زمانی که قانون نوشته میشود هم باید جامعیت داشته باشد و هم همه جوانب مدنظر قرار گیرد و عدالت محور باشد، اما تصمیم مجلس برای مالیات کارکنان هیچ یک از این شرایط را ندارد.