به زودی قرار است موزهای تازه در کشورمان متولد شود؛ موزهای که اگرچه فارغ از محتویاتش، حتی بنای سن و سال داری دارد، همه چیزش نو است، حتی نوع شکلگیریاش.
به گزارش «تابناک»؛ در محدوده مرکزی تهران، در میان فضای سبزی که یکی از ریههای تنفسی پایتخت به شمار میآید، سازهای جاخوش کرده که سالهاست توصیف و شرح زیبایی هایش دل بسیاری را برده، اما تا همین اواخر مورد استفاده مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار میگرفت و راهی برای دیدنش نبود.
کاخی که در دوره رضاخان ساخته شده و «مرمر» نام دارد. مجموعه کاملی از هنرهای ایرانی که در دوران پهلویِ پسر، کاربری موزه یافته بود و بعد از انقلاب به مالکیت بنیاد مستضعفان در آمد و کاربری اداری یافت، مدتی در اختیار دادستانی انقلاب بود، بعد به ریاست قوه قضاییه واگذار شد و سپس در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت.
چرخهای که در انتهای آن، با جابجایی مجمع تشخیص به بخشی از ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی، بار دیگر کاخ مرمر در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت تا فرجامی متفاوت برای این سازه تدارک دیده شود. فرجامی از جنس تبدیل این سازه ثبت ملی به «موزه هنر ایران» که مقدماتش در حال طی شدن است.
تبدیل سازهای که در ساخت و معماری اش از انواع هنرهای ایرانی، از نقاشیهای دیواری، تزئینات معماری، آیینهکاری، گچبری و دستبافتههای ایرانی بهره گرفته شده و بهترین نام برایش همان موزه هنر ایران است. موزهای واقع در کاخی که به دلیل مرمرهای سبزی که در نمای آن استفاده شده، کاخ مرمر نامگذاری شده و رازهای زیادی را از تاریخ ایران در خود نهفته دارد.
همین که درهای چنین عمارتی به روی مردم گشوده شود و از کاربری اداری و خسارات گریزناپذیر این نوع کاربری مصون بماند، اتفاقی مثبت رقم خورده که در خور تقدیر است، اما آنچه موجب میشود این تغییر کاربری بیش از این ارزشمند به نظر برسد، اتفاقی است که قرار است با تدبیر بنیاد مستضعفان رقم بخورد و گنجینهای گرانبها را به رویت تمام ایرانیان و مشتاقان تاریخ این سرزمین برساند.
آن گونه که حمیدرضا قنبری، مدیر امور توسعه خدمات موزهای موسسه فرهنگی موزههای بنیاد مستضعفان میگوید، «چیزی حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار اثر در گنجینههای موسسات بنیاد مستضعفان وجود دارد که در چهل سال گذشته نگهداری و صیانت شدهاند و قرار است در این موزه حدود ۴۰۰ اثر از آنها در این کاخ به نمایش درآیند.»
بله درست خوانده اید؛ حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار اثر تاریخی و ارزشمند که تا کنون به نمایش درنیامده اند و قرار است با افتتاح موزه هنر ایران، گوشه کوچکی از آنها در معرض دید عموم قرار گیرند. گنجینه عریض و طویلی که به گفته قنبری شامل آثاری از سههزار سال قبل تا عصر معاصر هستند و بخشی از آنها برای نمایش به نوزده تالار کاخ مرمر منتقل خواهند شد.
رونمایی از آثار تاریخی ارزشمندی که در کاخی مشحون از جلوههای هنر ایرانی به نمایش درخواهند آمد و احتمالا مقدمهای خواهد بود از شکل گیری موزههای دیگر در زیرمجموعه بنیاد مستضعفان در نقاط مختلف؛ اتفاقی که در گام نخست آن، موزه کاخ مرمر افتتاح خواهد شد و چه بسا فتح بابی باشد برای شکل گیری موزههای دیگر در زیرمجموعه دیگر نهادها، ارگانها و مجموعهها و رونمایی از آثار تاریخی دیگری که سالهای طولانی است در انبارها جا خوش کرده اند.