دوگانه ساخت اتوبوس برقی و یا واردات آن به مسالهای تبدیل شده که هر یک از مدیران را در خط ویژهای قرار داده است؛ خطی که هیچ یک به توسعه اتوبوسهای برقی تهران منجر نخواهد شد.
به گزارش «تابناک»؛ آلودگی هوا پایتخت در سال ۹۸ به اوج خود رسید و افراد زیادی را با مشکلات تنفسی مواجه کرد. بر اساس گزارشها، ۴۰ درصد آلودگی هوای کلانشهرها به اتوبوسها بازمیگردد که علت آن سوخت مصرفی و فرسودگی این دستگاههاست. در این رابطه تولید اتوبوسهای برقی اهمیت زیادی دارد و یک الزام بدون قیدوشرط است؛ اما گاهی مدیران شهری از ساخت اتوبوسهای برقی و گاهی از واردات این اتوبوسها سخت میگویند؛ ادعاهایی که تا کنون به حقیقت نپیوسته است.
در آغاز سال جاری بعد از اعلام خرید اتوبوسهای دست دوم از طرف شهرداری تهران محمد علیخانی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در پاسخ به سوال خبرنگاران در این مورد گفت: خرید این اتوبوسها ابتدا در حد شایعه بود تا اینکه موضوع به شخص شهردار رسید و وی نیز به خرید این اتوبوسها اشاره داشتند.
وی افزود: با شهردار در این زمینه صحبت کردم و توصیه داشتم، به جای ورود اتوبوسهای دستدوم به استفاده از اتوبوسهای برقی توجه شود و ابتدا از طریق فراخوان این اقدام مدنظر قرار گیرد و اگر به جوابی نرسیدیم، گزینههای بعدی را پیگیری کنیم.
علیخانی با تأکید بر اینکه در حال حاضر مخالف ورود اتوبوسهای دستدوم هستم، گفت: بسیاری از شرکتها آمادگی دارند که در زمینه اتوبوسهای برقی اقدامات لازم را انجام دهند.
سابقه اتوبوسهای برقی در تهران به ۲۵ سال گذشته بازمی گردد؟!
در سال ۱۳۷۳ اولین اتوبوسهای برقی در دو خیابان تهران راه اندازی شدند، با وجود مشکلات زیاد برای ارتفاع، برق گرفتگی و انواع و اقسام مشکلات در آن زمان به نظر میرسید تا اقدام مفیدی در جهت رفع آلودگی هوا انجام شده است. ولی بعد از مدتی پس از راه اندازی خطوط بی آرتی و تصمیم به ساخت پیاده راه خیابان هفده شهریور باعث جمع آوری این خطوط شد.
این در حالی است که مدیر عامل وقت شرکت واحد اتوبوس رانی در شهریور ماه سال جاری از بروز رسانی ۶۴ دستگاه از این اتوبوسها خبر داد و اعلام کرد: در همکاری با دانشگاه تهران نسبت به طراحی باتریهای لیتیوم که مخصوص اتوبوسهای برقی است، اقدام کرده تا در مکانهایی که امکان نصب شبکه برق بالاسری وجود ندارد از باتری استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه هزینههای بازسازی اتوبوسها بیش از ۱۵ میلیارد تومان بود، گفت: البته در اعتبارات امسال نیز ۱۵ میلیارد تومان اعتبار دیگر نیز در نظر گرفته شده است.
اتوبوسهای برقی در داخل ساخته میشود
شهریار زینی، مدیر طرحهای کلان ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته در دی ماه سال جاری از اجرای پروژه اتوبوس برقی شهری خبر داد و یادآور شد: این پروژه با همکاری دانشگاه تهران و با همراهی شهرداری تهران و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعریف شده است. در این طرح به دنبال طراحی اتوبوس تمام برقی با قوای محرکه کاملا بومی و ایرانی هستیم.
مدیر طرحهای کلان ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته، تاکید کرد: در کمتر از سه ماه آینده، نمونه اولیه این اتوبوس رونمایی خواهد شد و در تلاشیم با جذب حمایتهای بیشتر به این پروژه شتاب بیشتری دهیم.
به دنبال واردات اتوبوسهای برقی هستیم
حناچی همچنین به ورود اتوبوسهای برقی به تهران اشاره کرد و گفت: موضوع واردات اتوبوسهای برقی را پیگیری میکنیم و مذاکراتی را هم در این زمینه شروع کردهایم.
او افزود: دیگر زمان آن رسیده است که تهران به اتوبوسهای برقی مجهز شود. این امر باید در این دوره از مدیریت شهری صورت بگیرد.