«بورس تابناک» در گفت‌وگو با کارشناس بازار سرمایه؛

کاهش سفته بازی و دستکاری قیمتی در بورس با اصلاح حجم مبنا / افزایش تقاضا در نماد‌های دارویی و شوینده / چشم انداز بورس در دو هفته آتی

نهاد ناظر در بازار سرمایه همواره در پی این است با ایجاد شرایطی برای تعیین مناسب قیمت‌ها در چهارچوب خرید و فروش معامله گران، جلوی مداخلات اشخاص فرصت‌ طلب یا سفته بازان گرفته شود. یکی از ملزومات در این خصوص، تعیین حجم مبناست، حجم مبنا آن تعداد از یک نوع اوراق بهادار که باید در هر روز مورد دادوستد قرار گیرد تا تمام درصد تغییرات مجاز در آن روز در تعیین قیمت روز بعد لحاظ شود.
کد خبر: ۹۶۲۳۸۱
|
۰۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۵ 28 February 2020
|
23893 بازدید
|

کاهش سفته بازی و دستکاری قیمتی در بورس با اصلاح حجم مبنا/ افزایش تقاضا در نماد‌های دارویی و شوینده/ چشم انداز بورس در دو هفته آتی

تابناک اقتصادینهاد ناظر در بازار سرمایه همواره در پی این است با ایجاد شرایطی برای تعیین مناسب قیمت‌ها در چهارچوب خرید و فروش معامله گران، جلوی مداخلات اشخاص فرصت‌ طلب یا سفته بازان گرفته شود. یکی از ملزومات در این خصوص، تعیین حجم مبناست، حجم مبنا آن تعداد از یک نوع اوراق بهادار که باید در هر روز مورد دادوستد قرار گیرد تا تمام درصد تغییرات مجاز در آن روز در تعیین قیمت روز بعد لحاظ شود.

به گزارش «بورس تابناک»؛ بورس تهران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد، با اشاره به افزایش قابل ملاحظه ارزش معاملات در اکثر نماد‌های بورس اوراق بهادار تهران و به منظور ارتقای سطح اثربخشی و کارآمدی مدل محاسباتی حجم مبنا بر اساس بررسی‌های به عمل آمده و تقاضای بورس اوراق بهادار تهران و همچنین مصوبه‌ی هیأت مدیره محترم سازمان بورس و اوراق بهادار و شورای عالی بورس، شیوه‌ی محاسبه حجم مبنا از تاریخ ۱۳۹۸/۱۲/۱۲ به شرح زیر اعمال خواهد شد.

بنابراین، حجم مبنای کلیه‌ی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بر اساس فرمول قبلی (ماده واحده مصوب ۲۸ / ۱۱ / ۱۳۹۸ هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار) چهار در ده هزار سهام شرکت است، به شرطی که حداقل ارزش مبنا برای تمامی شرکت‌ها برابر با ۵۰ میلیارد ریال و حداکثر ارزش مبنا برای شرکت‌های با سرمایه ۲۰ هزار میلیارد ریال و بالاتر، ۱۲۰ میلیارد ریال و برای شرکت‌های با سرمایه کمتر از ۲۰ هزار میلیارد ریال، ۱۰۰ میلیارد ریال تعیین شود. تعداد حجم مبنای هر سهم بر اساس قیمت پایانی سهم در آخرین روز معاملاتی هر هفته محاسبه و از اولین روز معاملاتی هفته‌ی بعد اعمال می‌شود.

کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس تابناک در خصوص تاثیر مدل جدید محاسباتی حجم مبنا در بورس و فرابورس، با مثبت خواندن این تغییرات گفت: هدف این اصلاحات به نوعی جلوگیری از دستکاری قیمتی در شرکت‌های کوچک، سفته‌بازی و افزایش قیمت آنها حجم است.

نوید خاندوزی با تاکید بر اینکه این موضوع کلیت بازار را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، اظهار کرد: چنانچه میانگین حجم نماد‌ها را طی دو هفته گذشته بررسی کنید، درمی یابید که حجم میانگین اکثر نماد‌ها بیش از سه برابر حجمی است که با توجه به فرمول جدید محاسبه می‌شود؛ بنابراین قانون این بازار در مجموع تاثیر چندانی بر بازار ندارد.

وی در خصوص اینکه آیا اصلاحات در شیوه محاسبه حجم مبنا می‌تواند باعث حرکت نقدینگی از نماد‌های کوچک به طرف نماد‌های بزرگ و بنیادی شود، گفت: چنین نتیجه گیری کمی زود نظر می‌رسد، چون با توجه به حجم فعلی بازار اثرات این قانون هنوز مشخص نیست و به نظر آنچنان تاثیر موثر و چکشی در بازار نخواهد داشت که بتواند مسیر نقدینگی را تغییر دهد؛ هرچند فضای روانی حاصل از آن می‌تواند چند روزی معاملات این گونه نماد‌ها را تحت تاثیر قرار دهد.

خاندوزی با بیان اینکه این اصلاحات در شیوه محاسبه حجم مبنا، پیامی از سمت نهاد‌های ناظر به فعالان بازار مبنی بر افزایش هزینه بالا بردن افزایش قیمت‌ها در برخی نماد‌های کوچک است، تاکید کرد: وضع این قانون در این شرایط هشدار به سهامداران شرکت‌هایی هست که به اصطلاح پروژه می‌شوند، چون فرآیند بالا بردن قیمت، زین پس در این گونه نماد‌ها سخت‌تر خواهد شد.

به گفته این کارشناس، آنچه بازار را طی هفته آینده تحت تاثیر قرار خواهد داد، ریزش بازار‌های جهانی متاثر از گسترش ویروس کرونا در جهان است، لیکن با توجه به اینکه دلار روند صعودی دارد تاثیر افت قیمت در بازار‌های جهانی برای بورس کمتر خواهد بود و همانند دفعات قبل نیست.

خاندوزی با بیان اینکه روند صعودی بورس طی دو هفته آتی شیب ملایم تری خواهد داشت، ادامه داد: با توجه به بحث ریزش بازار‌های جهانی هفته آینده عرضه‌ها بیشتر خواهد شد و البته ویروس کرونا تبعاتی نیز برای اقتصاد داخلی کشور خواهد داشت که باید به آن توجه کنیم.

وی با بیان اینکه چنانچه این هفته بازار‌های جهانی رونق نداشته باشند و دلار نیز نزولی باشد، نماد‌های مرتبط با بازار‌های جهانی با افزایش عرضه مواجه می‌شوند، خاطرنشان کرد: پیش‌بینی می‌شود، به طور کلی روند صعودی بازار و رشد شاخص کل طی دو هفته آتی ملایم‌تر شود.

خاندوزی در خصوص افزایش تقاضا در نماد‌های دارویی و شوینده به دلیل ویروس کرونا نیز گفت: این تقاضا موقتی است و نمی‌تواند ادامه دار باشد؛ هرچند رشد قیمتی در نماد‌های دارویی متاثر از افزایش تقاضا برای محصولات دارویی افزایش می‌یابد لیکن بازار به فروش یک ماهه این شرکت‌ها نگاه نمی‌کند و فروش سالانه را در نظر می‌گیرد.

وی در پایان با اشاره به تاکید دولت بر اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به شرکت‌های دارویی گفت: به نظر می‌رسد باقی ماندن ارز ۴۲۰۰ تومانی در این شرایط به نفع آن‌ها خواهد بود.

کاهش سفته بازی و دستکاری قیمتی با اصلاح حجم مبنا/ افزایش تقاضا در نمادهای دارویی و شوینده

بازدهی ۵۸.۹ درصدی در جیب سهامداران این نماد

در هفته ای که گذشت، نماد حق تقدم گروه دارویی برکت (برکتح) بیشترین بازدهی را نصیب سهامداران خود کرد، پس از آن نماد سیمان لار سبزوا (سبزوا) و ایران ارقام (مرقام) بیشترین عایدی برای سهامداران خود به ارمغان داشتند.

به گزارش نبض بورس، در لیست پربازده ترین نمادهای هفته گذشته بازار سرمایه داروسازي آوه سينا (داوه)، بورس اوراق بهادار تهران (بورس)، بورس كالاي ايران (كالا)، ذوب روي اصفهان (فروي)، توليدكنندگان بورس كالاي ايران (تكالا)، گروه توسعه مالي مهر آيندگان (ومهان)، كاشي‌ وسراميك‌ حافظ‌ (كحافظ)، کویر تایر(پکویر)، ریل پرداز سیر(حریل)، صنایع لاستیکی سهند(پسهند)، عمران و توسعه شاهد (ثعمرا)، خق تقدم بیسکویت گرجی (غگرجیح)، عمران و توسعه فارس (ثفارس)، پدیده شیمی قرن(قرن)، سرمایه گذاری مسکن تهران (ثتران)، معادن بافق (کبافق) و سیمان شاهرود (سرود) با بیشترین بازدهی مواجه شدند.

زیانده ترین سهم هفته: تکشا

در مقابل نماد معاملاتی گسترش‌ صنایع‌ و خدمات‌ کشاورزی (تکشا) با ۱۱.۷ درصد، مجتمع تولیدی نیلی صنعت کرمان (غنیلی) با ۹.۵ درصد و مجتمع‌ صنعتی‌ آرتاویل‌تایر (پارتا) با ۷.۴ درصد بیشترین زیاندهی را ثبت کردند.

نماد شرکت های پتروشیمی امیرکبیر(شکبیر)، مهندسي ساختمان تاسيسات راه آهن (بالاس)، سیمان قائن(سقاین)، صنايع توليدي اشتاد ايران‌(تشتاد)، سيمان ممتازان كرمان (سمتاز)، افرانت(افرا)، كشت و دامداري فكا(زفكا)، سيمان‌ بهبهان‌(سبهان)، گروه صنايع معادن فلات ايرانيان(فلات)، شركت سيمان لارستان(سلار)، توليد برق ماهتاب كهنوج (بكهنوج)، سرمایه گذاری سپه(وسپه)، گروه صنايع كاغذ پارس (چكاپا)، گروه صنعتی بوتان(لبوتان)، گروه توسعه هنر ایران(وهنر)، حمل و نقل پتروشیمی(حپترو)، توليد مواداوليه الياف مصنوعی (شمواد)  بیشترین زیان را به سهامداران خود تحمیل کردند.

کاهش سفته بازی و دستکاری قیمتی در بورس با اصلاح حجم مبنا / افزایش تقاضا در نماد‌های دارویی و شوینده / چشم انداز بورس در دو هفته آتی

صنایع برتر در هفته نخست اسفند ماه

شاخص محصولات چوبی با ۲۲.۱۸ درصد، محصولات فلزی ۱۶.۳۸ درصد، زراعت ۱۳.۲۴ درصد، ماشین آلات ۱۳.۱۲ درصد، سیمان ۱۲.۶۰ درصد، فنی و مهندسی با ۱۰.۴۰ درصد پربازده‌ترین صنایع بازار سرمایه طی هفته گذشته منتهی به هفت اسفندماه بودند.

سه شاخص کانه‌های فلزی با ۰.۸۴ درصد، رادیویی با ۰.۳۶ درصد و منسوجات با ۰.۱۹ درصد صنایع زیانده بازار سرمایه بودند.
افزایش ارزش معاملات خرد

ارزش معاملات خرد بورس تهران در هفته‌ای که گذشت با رشد قابل توجهی همراه بود و از ۱۷۶ هزار و ۶۹۸ میلیارد ریال به بیش از ۲۰۸ هزار و ۲۰۸ میلیارد ریال افزایش داشت.


نقدینگی همچنان در مسیر بازار سرمایه

ارزش کل معاملات بورس تهران در هفته‌ای که گذشت با رشد ۲۰.۵۶ درصدی رقم ۲۴۷۰۵۳ میلیارد ریال بوده حال آنکه این رقم در هفته گذشته ۲۰۴۹۲۸ میلیارد ریال گزارش شده بود. همچنین حجم معاملات نیز با رشد ۱۰.۷۶ درصدی از ۳۲۳۶۵ میلیون سهم به بیش از ۳۵۸۴۶ میلیون سهم رسیده، در مقابل دفعات معاملات با کاهش ۲۱.۸۳ درصدی مواجه شده است.

کاهش سفته بازی و دستکاری قیمتی در بورس با اصلاح حجم مبنا/ افزایش تقاضا در نماد‌های دارویی و شوینده/ چشم انداز بورس در دو هفته آتی

حال و هوای نماگرهای بازار سرمایه

شاخص کل بورس با افزایش ۴۵۶۳۸ واحدی معادل ۹.۵۳ درصد در ارتفاع ۵۲۴ هزار و ۳۹۴ واحدی قرار گرفت، شاخص قیمت وزنی ارزشی با رشد ۱۲۰۸۶ واحدی معادل ۹.۴۶ درصد به سطح ۱۳۹ هزار و ۸۰۱ واحدی صعود کرد، شاخص کل هم وزن نیز با افزایش ۱۸۲۵۹ واحدی معادل ۱۱.۷۳ درصد رقم ۱۷۳ هزار و ۹۴۵ واحدی را به نمایش گذاشت، شاخص قیمت هم وزن با تقویت ۱۲۰۹۴ واحدی معادل ۱۱.۶۶ درصد به کانال ۱۱۵ هزار و ۸۰۱ واحدی صعود کرد.

شاخص شناور آزاد با رشد ۶۳۷۱۳ واحدی معادل ۱۰.۷۷ درصد در ارتفاع ۶۵۵ هزار و ۳۴۴ واحدی قرار گرفت، شاخص بازر اول با افزایش ۳۰۷۰۷ واحدی معادل ۹.۰۵ درصد به کانال ۳۶۹ هزار و ۸۷۲ واحدی صعود کرد و شاخص بازار دوم با جهش ۱۰۳۸۳۰ واحدی معادل ۱۰.۲۵ درصد در ارتفاع یک میلیون و ۱۱۶ هزار و ۹۰۹ واحدی ایستاد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
خود ناظران بورس دستکاری قیمتی را نادیده میگیرن.لابد یه چیزی میرسه.
ناشناس
|
Germany
|
۱۸:۲۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
الآن بهترین زمانه که افزایش شاخص روزانۀ بورس ما به روزی سیصد میلیارد واحد برسه اونم فقط تو 5 دقیقه اولیۀ باز شدن بورس در هر روز . اقتصاد بنفش محشرترین اقتصاد تاریخ
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۳:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
اخه ما هیچ کاریمون به ........نمیمونه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
بورس های تمام دنیا بلااستثناهمگی وحشتناک سقوط کردند وچندتریلیون دلار ضرروزیان ایجادشداما طبق معمول بورس ایران بی اعتنا به همه پارامترهای منفی همچنان داره رکوردمیزنه !!!! بابا حداقل برای ظاهرسازی هم که شده دوسه روزبگذارید بورس کاهشی شود !!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
عزیزم چیزی نمیدونی سوال کن ، دلار شده ۱۶ تومن در نتیجه
قیمت کالا رفته بالا از پول بی ارزش شده اما سهام و کالا نه
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۰
مثلا چندروز بریزه چی گیر شما میاد؟پول بره سمت دلار و سکه و خانه؟یا شما میخوای خریدار باشی؟
ناشناس
| Germany |
۰۶:۰۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۰
از صبح امروز شنبه شاهد سقوط بورس ایران خواهید بود . ضمنا در تمام جهان ارزش پولشان نسبت به انس جهانی کاهش یافته و بورسشان هم ریخته اما مردم ما دیر از خواب بیدار میشن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
به این بورس مشکوکم !!!
هیچ کدام از موارد با عقل جور در نمیاد .
ناشناس
|
Netherlands
|
۲۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
سهام لبوتان را بخرید
سود = درامد عملیاتی منهای هزینه ها
قبل از خرید به ترازنامه و گزارش. فروش ماهیانه ان نگاه کنید
امسال تا پایان اسفند ماه حدود 1590 میلیارد تومان درامد عملیاتی داشته باشد . هزینه هایش هم حدود 700میلیارد تومان تاپایان اذرماه بوده است که بنظر می رسد 250 میایارد تومان هم تو سه ماهه اخر داشته باشد. و با توجه به تعداد سهامش بنظر می رسد حداقل 700 تومان سود به ازای هرسهم اعلام کند که رشد چند صد درصدی نسبت به دوره مشابه است
بخرید و تا امدن ترازنامه تلفیقی که دراواخر اردیبهشت ماه منتشر می شود نگهداری کنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
بلایی سر این سهامداران تازه وارد بیاید که صدایشان را کشور های همسایه هم بشنوند.اغلب سهام ها زیانده هستند ولی سه برابر قیمت خریده اند.فردا ریزش سنگین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
شما دلال دلار یا طلا یا مسکن هستی ؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
امثال شما یکسال است که این حرفها را میزنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۳۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۰
دلال بیچاره، اقتصاد این مملکت را امثال شماها نابود کردید. فقط به فکر جیب خودتونید
نیما
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
در مورد قوانین حجم مبنای بازار پایه زرد:

قرار دادن معیار ثابت حداقل حجم ریالی معاملات دو میلیارد تومان واسه یه سهم کوچیک مثل گپارس 15 میلیون سهمی(سرمایه ثبت شده نزدیک 1.5میلیارد تومن) و وسدید نزدیک 4 میلیارد سهمی (سرمایه ثبت شده حدود 400 میلیارد تومان) هر دو به اندازه دو میلیارد تومان اصلا منطقی نیست واقعا اون کسی که اینو طراحی کرده احتمالا عجله داشته یادش رفته اینارو لحاظ کنه و باید این حجم مبنا یه نسبتی با ارزش شرکت و تعداد سهمش داشته باشه ما تقاضای اصلاح و بازنگری داریم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
بخاطر کرونا بورس های تمام دنیا بلااستثناهمگی وحشتناک سقوط کردند وچندتریلیون دلار ضرروزیان ایجادشداما طبق معمول بورس ایران بی اعتنا به همه پارامترهای منفی همچنان داره رکوردمیزنه !!!! بابا حداقل برای ظاهرسازی هم که شده دوسه روزبگذارید بورس کاهشی شود !!!!
پاسخ ها
بهرام
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۵۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
سلام، ببخشید احتمالا یا از سهمهای سود ده جا موندی یا دلال دلار یا طلا هستی، وگرنه جذب نقدینگی در بورس بزرگترین ابزار کاهش تورم و نقدینگی هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۹
سلام ضمن تشکر از سایت محترم تابناک که حقیقتا درتنویر افکارعمومی نقش منصفانه وخوبی داشته ودارد بنده به عنوان یک مدرس دانشگاه با تحصیلات فوق دکتری به عرض میرسانم امروزه درایران همه اقتصاددان هستند وجای تبریک داره لیکن یک مطلبی درجهت کمک به افراد جامعه ازباب وظیفه عرض میکنم دراین بحبوحه زمانی اقتصادکشورمان چون بازاردلاروسکه امنیتی است وعقل سلیم امروزه به دنبال این بازارنیست باتوجه به بازارمسکن وجهش قیمتی نامعقولی که درسال ۹۷ واندکی هم متاثر از وضعیت بنزین دراواخر سالجاری داشت وباتوجه به شعارمحکم مجلسیان اینده درخصوص اقتصاد و،،،،، بازارمسکن به طورقطع ویقین تا سال ۱۴۰۳ در رکود عمیق فرومیرود وباجمیع جهات درسال اینده واوایل سال بعد ریزش قیمت مسکن دور از ذهن نیست با این تفاسیر سپرده بانکی ولو بانرخ ۲۰ درصد چون هیچگونه ریسکی بران متصورنیست باتوجه به ذخایر ریالی بانک مرکزی و،،، بهترین راه ممکن است واینکه یکسال مانده به رونق مسکن یعنی سال ۱۴۰۲یا ۱۴۰۳ خریدمسکن باهمان سود ۲۰ درصدبانکی بهترین راه ممکن است واردمسایل بورس باتوجه به مطالب معنونه نمیگردم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۰
با سلام
همینکه نوشتید فوق دکتری یعنی مدرک درست دانشگاهی ندارید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۰
استادعزیز واقعا اولین بار است که یک اقتصاددان بدون هیچگونه بهره برداری سیاسی یاتبلیغ اینگونه دقیق نظر میدهد
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیت دلار
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات