به رغم تاکید چند روز پیش رئیس جمهور مبنی بر بازگشت اوضاع به روال عادی از امروز، روز گذشته وزیر بهداشت تاکید کرد که هفته سختی پیش روی داریم، چون پیک اصلی ابتلا به ویروس جدید کرونا را شاهد خواهیم بود.
به گزارش «تابناک»؛ هشدار روز گذشته سعید نمکی، تنها یکی از اتفاقاتی است که در روزهای آتی باید انتظار وقوعش را بکشیم، چون بر پایه برخی پیش نشانهها و هشدارها، احتمالا شیوع ویروس و ابتلای ایرانیان به بیماری کووید ۱۹ بیش از یک پیک خواهد داشت و حتی از هم اکنون میشود با دقت زیادی زمان وقوع پیک دوم را هم پیش بینی کرد.
بیایید قبل از پرداختن به پیک دوم، کمی درباره چرایی وقوع پیک اول در هفته جاری کنکاش کنیم؛ موج بزرگ رشد آمار مبتلایان و جان باختگان کووید ۱۹ که قرار است در روزهای آتی رقم بخورد و وزارت بهداشت از جمله دلایل رقم خوردنش را فعالتر شدن بیماریابی در کشور میداند.
اما این به چه معناست؟ آن گونه که دکتر کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آزمایش پزشکی میگوید، تعداد آزمایشگاههای ویژه تشخیص کووید ۱۹ که روزهای ابتدایی ۲ عدد بود، تا روز گذشته به عدد ۱۵ رسیده و بر اساس برنامه ها، قرار است در هفته جاری به ۲۲ آزمایشگاه افزایش پیدا کند.
به تاکید این مقام ارشد وزارت بهداشت، افزایش تعداد آزمایشگاهها یعنی سرعت گرفتن فرایند تست گرفتن و تعیین نتیجه تستهای گرفته شده از موارد مشکوک به ابتلا که در روزهای ابتدایی شیوع ویروس در کشورمان به شکل گیری صف منجر شده بود؛ صفی که در بیمارستانهای محل مراجعه موارد مشکوک هم دیده میشد و موجب شده بود برخی افراد دارای علایم در لیست انتظارِ تست قرار گیرند.
اکنون اگر بدانید برنامه وزارت بهداشت افزایش آزمایشگاههای تشخیصی به ۴۰ عدد در هفتههای آتی است، فعالتر شدن بیماریابی در کشور معنا خواهد شد؛ فرایندی که منجر به شناسایی موارد بیشتری از ابتلای قطعی خواهد شد، در حالی که ممکن است اکنون برخی به ویروس مبتلا شوند و بهبود بیابند، در حالی که حتی به تست هم نرسیده اند و در زمره مبتلایان قطعی قرار نگرفته اند.
اما آیا این تنها دلیل برای در پیش بودن پیک شیوع و ابتلا به ویروس در هفته جاری است؟ احتمالا پاسخ دادن به این سوال کار بسیار سادهای برای بسیاری از ایرانیان در این روزهاست، اما برای تبدیل آن به پاسخ علمی باید پای مدل سازیها را به ماجرا بازکنیم که بر سرعت زیاد شیوع در روزهای ابتدایی ورود به هر جامعهای تاکید دارند و این مهم را یادآور شویم که دوره نهفتگی این ویروس رو به پایان است.
به این معنا که احتمالا ویروس در روزهای ابتدایی ورود به کشور و به طور مشخص، ورود به قم، در سایه بی اطلاعی یا جدی نگرفتن اصول مراقبتی، مجال مناسبی برای شیوع یافته و از آنجایی که دوره نهفتگی ویروس کرونای جدید بین سه روز تا دو هفته است و بعد از آن علایم ابتلا به آن بروز میکند و مراجعه مبتلایان به مراکز درمانی را در پی دارد، باید در روز جاری و روزهای آتی شاهد شدت گرفتن مراجعات باشیم.
به تعبیر بهتر، از یک سو کاهش مدت زمان دریافت تست و مشخص شدن نتیجه آن و از سوی دیگر، شیوع عادی ویروسی که از جمله ویژگی هایش، دوره نهفتگی تا دو هفته (و در مواردی حتی بیشتر از این) است، موجب میشود روزهای آتی شاهد افزایش آمار مبتلایان و به دنبال آن، جان باختگان بیماری کووید ۱۹ در کشور باشیم؛ بیماری که ویروس جدید کرونا رقم میزند و تازه چند هفته است که نامگذاری شده، هرچند احتمالا به نامی فراموش ناشدنی تبدیل خواهد شد!
افزون بر شمار مبتلایان و جان باختگان، احتمالا در روزهای آتی اتفاق دیگری را هم شاهد خواهیم بود که پیش نشانههای آشکاری دارد. اینکه شمار استانهای درگیر با این ویروس در کشورمان به مرور رو به افزایش است و دیر نیست که از ۲۴ استان فعلی (بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت در روز جمعه، ۹ اسفند ۹۸) به همه استانها برسد و از چند شهرستان در هر استان، به فراگیری در اغلب شهرستانها در همه استانها منجر شود.
اکنون کافی است به این نکته دقت کنیم که ماجرا در برخی نقاط کشور و در میان گروههایی از مردم جدی گرفته نشده و حتی موجب شکل گیری موج مسافرتهایی در روزهای گذشته به سواحل شمالی و جنوبی کشورمان شده و به این رویداد عجیب، در پیش بودن ایام نوروز و اوج گیری تردد در بازارها اضافه کنیم تا دریابیم موج بعدی افزایش آمار مبتلایان کووید در نوروز ۹۹ از راه خواهد رسید.
موجی که اگر جدی گرفته نشود و با اقداماتی مانند منع سفر همراه نشود، در نتیجه دیدارهای نوروزی و سفرهای پرشمار، به شکل گیری موج دیگری در نیمه دوم فروردین ماه سال آتی گره خواهد خورد که احتمالا پیک وعده داده شده توسط وزیر بهداشت برای هفته جاری مقابل آن هیچ است!