نتایج هفتمین گزارش پایش امنیت سرمایه گذاری که مربوط به تابستان سال جاری می باشد به تازگی توسط مرکز پژوهش های مجلس منتشر شده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، در این گزارش مقصود از امنیت سرمایه گذاری، شرایطی است که در آن متغیرهای کلان اقتصادی با ثبات یا قابل پیش بینی باشد، حاکمیت قانون برقرار باشد و اعمال شود، قوانین و مقررات، تصمیم های مسئولان و رویه های اجرایی کشور، باثبات باشند و به طور سهل و موثری اجرا شوند و در صورت ضرورت تغییر در هر یک از آن ها، تغییرات از قبل به اطلاع ذی نفعان برسد؛ همچنین اطلاعات موثر بر فعالیت های اقتصادی به طور شفاف و برابر در دسترس همه شهروندان باشد و نهادهای قضایی و انتظامی چنان مجهز و سالم و کارآمد باشند که هر گونه نقض حقوق مالکیت شهروندان، یا استفاده بدون اجازه از دارایی فیزیکی یا معنوی دیگران، برای هیچکس اعم از شخص حقیقی و حقوقی از جمله مسئولان کشور، مقرون به صرفه نباشد و شهروندان مالباخته بتوانند با مراجعه به نهادهای ذی صلاح، در کمترین زمان، مال از دست رفته خود را به همراه خسارت مربوطه، دریافت کنند.
در این گزارش که نتایج آن از طریق پرسشنامه هایی که توسط فعالان اقتصادی سراسر کشور پر می شود، به دست می آید، 21 مولفه که ممکن بوده امنیت سرمایه گذاری را تهدید کند گردآوری شده و این 21 مولفه در معرض پرسش از فعالان اقتصادی قرار گرفته است. فعالان اقتصادی به هر مولفه، عددی بین صفر به عنوان بهترین ارزیابی و ده به عنوان بدترین ارزیابی ممکن را اختصاص داده اند.
نتایج هفتمین گزارش پایش امنیت سرمایه گذاری که مربوط به فصل تابستان 98 است نشان می دهد که عدد شاخص امنیت سرمایه گذاری در این فصل در مقایسه با فصل بهار 98 ثابت باقی مانده و همان 6.07 (ده بدترین ارزیابی) گزارش شده است. به عبارت بهتر ثبات در امنیت سرمایه گذاری در فصل تابستان 98 در مقایسه با فصل بهار 98 را شاهد بوده ایم.
بررسی شاخص امنیت سرمایه گذاری از فصل پاییز 1397 با کمیت 6.43، فصل زمستان 1397 با کمیت 6.18، فصل بهار 1398 با کمیت 6.07 و فصل تابستان 1398 نیز با کمیت 6.07 نشان دهنده مناسب تر شدن وضعیت نسبی این شاخص طی سه فصل گذشته است و بی ثباتی های سال 1397 به تدریج در شاخص امنیت سرمایه گذاری ایران کمرنگ می شود. عواملي چون ثبات در بازار ارز، روند كاهشي نرخ تورم، ثبات نسبي قيمت مواد اوليه، تخليه بار رواني و تا حدودي اقتصادي تحريم هاي خارجي، انجام برخي اقدامات مؤثر در قوه قضائيه و ... باعث افزایش میزان امنیت سرمایه گذاری شده است.
بر اساس ارزیابی فعالان اقتصادی مشارکت کننده در پیمایش امنیت سرمایه گذاری، در تابستان 1398 سه مولفه عمل مسئولان ملی به وعده های داده شده، اعمال نفوذ و تبانی در معاملات ادارات حکومتی و عمل مسئولان استانی و محلی به وعده های اقتصادی داده شده به عنوان نامناسب ترین مولفه های امنیت سرمایه گذاری ارزیابی شده اند.
از سوی دیگر مناسب ترین مولفه های امنیت سرمایه گذاری (نسبت به سایر مولفه ها) طی تابستان 1398 عبارت بوده اند از: سرقت مالی (پول نقد، کالا، تجهیزات)، رواج توزیع کالای قاچاق و استفاده غیرمجاز از نام و علائم تجاری یا مالکیت معنوی.
نمودار زیر وضعیت امنیت سرمایه گذاری در استان های مختلف را نشان می دهد. همان گونه که ملاحظه می گردد بر اساس فروض و تعاریف این گزارش، مناسب ترين استان ها از نظر امنيت سرمايه گذاري در تابستان 1398در مقایسه با سایر استان های کشور به ترتيب استان هاي خراسان شمالی، قم و بوشهر و نامناسب ترين استان ها از نظر امنيت سرمايه گذاري، به ترتيب استان هاي گیلان، همدان و سیستان و بلوچستان بوده است.
با توجه به نمودار بالا، امنیت سرمایه گذاری در 14 استان کشور بالاتر از میانگین کشوری است و در 17 استان کشور امنیت سرمایه گذاری پایین تر از میانگین کشوری است.