از شنبه 17 اسفندماه ثبت نام مرحله دوم «طرح اقدام ملی مسکن» در 5 استان و 98 شهر آغاز شد. متقاضیان در این 5 استان تا پایان یکشنبه 18 اسفند ماه فرصت ثبت نام داشتند. همچنین متقاضیان در 17 استان دیگر هم، امروز و فردا می توانند وارد تارنمای tem.mrud.ir شده و ثبت نام خود را انجام دهند. قرار است این مرحله ثبت نام، تا پایان این هفته صورت پذیرد و متقاضیان در تمام استان ها و شهرهای جدید درخواست خود را ثبت نمایند.
به گزارش تابناک اقتصادی؛ طبق اطلاعیه معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، افرادی که در مرحله اول ثبتنام کرده و بهعنوان متقاضی اولیه پیامک احراز شرایط را دریافت کردهاند چنانچه در بازه زمانی اعلامشده، انصراف خود را در سامانه ثبت کرده باشند، میتوانند در این مرحله ثبتنام کنند. همچنین در شهرهایی که در مرحله اول و دوم ثبتنام قرار نداشتهاند، در صورت تأمین زمین در مراحل بعدی در این شهرها نیز ثبتنام صورت میگیرد.
سهم تهران از طرح اقدام ملی مسکن
در استان تهران هم قرار است از ساعت 10 صبح چهارشنبه 21 اسفند ماه ثبت نام فرصت آغاز شود. در کلانشهرها مانند شهر تهران قرار است از ظرفیت شهرهای جدید برای طرج اقدام ملی استفاده شود. برای مثال در شهر جدید پرند ظرفیت 20 هزار واحد و شهر جدید پردیس نیز 19 هزار واحد برای طرح اقدام ملی مسکن در نظر گرفته شده است.
پروژه های تهرانسر پیشانی طرح ملی مسکن استان تهران، به شیوه مشارکتی ساخته می شود
یکی از سوالات متقاضیان در مورد طرح اقدام ملی، امکان عرضه مسکن در شهر تهران بخصوص پروژه تهرانسر است. البته رضا نگهبان، مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران از عدم امکان ثبتنام مردم در طرح ملی مسکن تهرانسر خبر داده است.
15 اسفندماه، نگهبان با بیان اینکه پروژههای تهرانسر پیشانی طرح ملی مسکن استان تهران است، گفت: این طرح 2000واحدی در قالب ساختمانهای 8 تا 12 طبقه است. از این مجموع 4 بلوک با حضور رییسجمهور در شهریور امسال کلنگزنی شد که در مرحله اجرای فونداسیون است.
مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران در ادامه با اشاره به پرسش های متداول طرح اقدام ملی مسکن گفت: متداول ترین پرسش ها در طرح اقدام ملی مسکن مربوط به نحوه واگذاری پروژه های تهرانسر است. برخی واحدهایی که از پروژه های مشارکتی تهرانسر سهم دولت می شود ( براساس قرارداد ها) بعد از ۵۰ درصد پیشرفت ساختمانی، در بازار عرضه می کنیم و قیمت و نحوه عرضه نیز در همان زمان مشخص خواهد شد.
وی در ادامه گفت: برخی می پرسند ما چگونه می توانیم برای خرید پروژه های تهرانسر ثبت نام کنیم که در این زمینه باید گفت: واحدهای تهرانسر در این مرحله از ثبت نام قرار ندارند و آن بخش از اقدام ملی است که در قالب مشارکت تعریف شده است و شرایط و نحوه واگذاری آنها (واحدهای سهم دولت ) در زمان تکمیل پروژه ها مشخص و از طریق آگهی روزنامه عرضه خواهد شد..
فعلا امکان ثبت نام در پروژه تهرانسر وجود ندارد
20 آذرماه پروانه اصلانی مدیر کل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی نیز در توضیح وضعیت پروژه تهرانسر گفته بود: پروژه تهرانسر یک پروژه مشارکتی است و زمین از سوی وزارت راه تامین شده و یک سرمایه گذار با یک سهم مشخص مسئول ساخت این پروژه است، به همین دلیل راجع به سهم سرمایه گذار نمی توان تصمیم گیری کرد و در مورد سهم دولت نیز در این پروژه تا زمان اتمام و نهایی شدن میزان سهم دولت امکان ثبت نام در طرح اقدام ملی مسکن فعلا وجود ندارد.
لزوم برنامه ریزی برای عرضه مسکن به قیمت تمام شده
در همین راستا مهدی غلامی، کارشناس مسکن در گفت و گو با خبرنگار تابناک گفت: در سال های اخیر افزایش شدید قیمت مسکن و ناتوانی عمده خانواده ها از حضور در بازار مسکن و تامین مسکن مورد نیاز، لزوم برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی برای خانه دار کردن اقشار متوسط و متوسط به پایین را روشن می سازد.
غلامی با بیان اینکه بنابرگزارش بانک مرکزی متوسط قیمت یک مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به 14.4 میلیون تومان در بهمن ماه امسال رسیده است، گفت: در شرایط فعلی اگر یک خانواده تهرانی با درآمد ماهیانه 5 میلیون تومان، تمام درآمد خود را صرف خرید مسکن 75 مترمربعی نماید، باید 18 سال صبر کند.
این کارشناس مسکن اضافه کرد: در این شرایط برنامه ریزی وزارت راه و شهرسازی باید به گونه ای باشد که واحدها با قیمت تمام شده به دست گروه های هدف برسد. لذا عمده پروژه های طرح اقدام ملی با این هدف در حال انجام است.
مشکلات اجرای پروژه های مشارکتی ساخت مسکن در زمین های دولتی
غلامی در مورد پروژه های مشارکتی وزارت راه و شهرسازی در شهر تهران گفت: در پروژه های مشارکتی بخشی از واحدها در مالکیت سازندگان قرار می گیرد و این واحدها حتما با قیمت بازار و نه قیمت تمام شده عرضه خواهند شد.
غلامی در مورد زمان پایان این پروژه ها گفت: تجربه نشان داده است، در پروژه های مشارکتی تاخیر در تحویل پروژه ها امری معمول است. ماجرا از این قرار است که افزایش قیمت زمین معمولا بیشتر از افزایش هزینه های ساخت است و لذا سازندگان به نفع شان هست که با تاخیر پروژه ها را تحویل دهند.
مشخص نبودن زمان عرضه واحدهای سهم انبوه ساز و قیمت آن از مشکلات پروژه های مشارکتی
غلامی با بیان اینکه البته مسئولین وزارت راه و شهرسازی در قراردادهای جدید خود تمهیداتی برای جلوگیری از این مسئله اندیشده اند، اضافه کرد: یکی از نکات دیگر تجربه پروژه های مشارکتی وقوع مشکلات حقوقی و قضایی در اجرای پروژه ها و معطل ماندن پروژه هاست و وقتی پروژه ها به صورت مشارکتی انجام می شود، پیگیری قضایی و تغییر شریک و مجری دشوار خواهد بود.
غلامی اضافه کرد: با فرض اینکه پروژه ها در زمان مناسب تکمیل شوند، در مورد عرضه این واحدها نیز مشکلاتی وجود دارد. زیرا زمان عرضه و قیمت فروش و تعیین خریدار بر عهده وزارت راه و شهرسازی نخواهد بود و سازنده می تواند واحدهای خود را هر زمان که بخواهد به بازار عرضه کند. واضح است از آن جایی که دنبال سود حداکثری خود است می تواند در زمان رکود بازار از عرضه واحدها خودداری کند و هنگام افزایش قیمت ها، به قیمت دلخواه واحدهای خود را به فروش برساند.
راه حل: تبدیل واسطه های مالکیتی به مدیریتی
این کارشناس مسکن افزود: اگر در پروژه تهرانسر مانند سایر پروژه های طرح اقداملی انبوه سازان، مالک نشوند و فقط مدیریت ساخت و پروژه را به عهده داشته باشند. یعنی واسطه های مالکیتی به واسطه های مدیریتی تبدیل شوند. در این صورت بسیاری از مشکلات عنوان شده پدید نخواهد آمد.
وی اضافه کرد: در این صورت وزارت راه و شهرسازی می تواند، ثبت نام انجام داده و همه واحدها را به گروه های هدف برساند. هزینه ساخت پروژه ها با پیشرفت پروژه از متقاضیان اخذ می شود و در نهایت بعد از تحویل واحدها، هزینه زمین به صورت اقساط به وزارت راه و شهرسازی پرداخت می شود. شیوه ای که در همین تهرانسر و در قالب مسکن ویژه اجرا شد.