کَرنای کرونا

محمد مطهری
کد خبر: ۹۶۵۸۰۶
|
۲۴ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۵:۴۴ 14 March 2020
|
12259 بازدید
|
بوق و کرنای کرونا، جهان را پر کرده و جامعه ما را نیز با چالش‌های گوناگونی مواجه ساخته که مشکلات مضاعف کسب و کار از آن جمله است. آنچه می‌آید بیشتر ناظر به ابعاد فردی این مهمان ناخوانده است؛ امید که بی‌فایده نباشد:

۱. دستپاچگی این روز‌های بسیاری از ما و هراس از کرونا، این «بی‌نهایت کوچکِ غیرقابل دیدن»، نتیجه کم‌توجهی به آن «بینهایت بزرگِ غیرقابل وصف» در طول زندگی است. آن کس که به معنای واقعی «بندگی» کرده، اقدامات لازم بهداشتی را مانند همه انجام می‌دهد، ولی حتی برای یک لحظه نه خوفی او را می‌گیرد و نه حزنی.

۲. تا کنون بی‌توجه بودیم که در تماس با چشم و گوشی و خودکار نیز چه نعمت بزرگی نهفته است. بی‌جهت نیست که خالق هستی به ما یادآوری می‌کند که اگر بخواهید نعمت‌های مرا بشمارید از آن عاجزید (چه رسد به شکر). اگر «سلامتی» در کنار «امنیت» در روایات اسلامی «دو نعمت مجهول» خوانده شده، چه بسا به غلط آن را به «نعمت مغفول» معنا می‌کردیم. (برخی ابعاد نعمت مجهول، بر خلاف نعمت مغفول، صرفا با تمرکز و توجه شناخته نمی‌شود و چه بسا هرگز آشکار نگردد).

۳. اگر ویروس کرونا، این بزرگترین واعظ و یادآور مرگ در حال حاضر جهان، نتوانسته با تهدید «دستگاه تنفس» ما، در کردار و رفتارمان تغییری ایجاد کند، بدانیم «دستگاه تعقل» ما به یک ویروس معنوی، به مراتب خطرناکتر از کرونا مبتلاست که چنین روح و جان ما کرخت شده است. آیه معروف «انا لله و انا الیه راجعون» تحسین کسانی است که پس از مواجهه با مصیبت‌ها بلافاصله بازگشت به سوی خداوند را بر زبان می‌آورند.

۴. ویروس کرونا ما را دریابد یا نیابد، پیامش همگانی است. ما ممکن است در نهایت، «هدف» کرونا نباشیم، ولی قطعا «مخاطب» کرونا هستیم. هشدار فریادگونه کرونا را بشنویم که ما را به جبران ظلمها، حق الناس‌ها، آزارها، حرام‌خواریها، پرونده‌سازیها، حقه‌بازیها، پارتی‌بازیها، اتهام‌زنی‌ها و ... فرا می‌خواند. اگر جان‌های عزیزی که این روز‌ها خاموش می‌شود در ما چراغی نیفروزد، قربانیان واقعی کرونا «خود ما» هستیم که در چنین زندگی غافلانه‌ای غوطه‌وریم.

۵. آنچه باعث غفلت مضاعف ما شده، نحوه تعامل ما در پیام رسان‌های اجتماعی است. گمان می‌کنیم در کنار مراقبت‌های بهداشتی، تنها یک وظیفه دیگر باقی می‌ماند و آن گزارشگری است: جستجو در اخبار، گزارش‌گیری و ارسال هشدار‌های پزشکی، آمار و تصاویر جانباختگان، همراه با بیان احساسات خود با ایموجی‌ها و عبارات مختلف. حکایت ما حکایت کسی است که مشغول پرخوری بر سر سفره بود. به او دستمال کاغذی تعارف می‌کردند تا بلکه از شکم‌بارگی دست بردارد، ولی او بدون درک مقصود، جعبه دستمال را به نفرات کناری دست به دست می‌کرد و همچنان سرگرم خوردن بود.

۶. این روز‌ها با عباراتی مانند «پناه بر خدا» و «خدا خودش رحم کند» کم از خدا یاد نمی‌کنیم. این از خدا یادکردن‌ها معمولا با «توجه قلبی» همراه نیست؛ چیزی است شبیه سلام کردن به دیگران، که به صورت عادت از دهان ما بار‌ها خارج می‌شود و معمولا معنای سلام را قصد نمی‌کنیم و چه بسا معنایش را هم ندانیم. آنچه غالبا مفقود است تضرع و استغاثه واقعی به درگاه الهی است که از عمق جان با اشک و آه برخیزد، البته اگر اشتغال بیش از حد در مقام «خبرنگار افتخاری کرونا» تمرکز و مجالی باقی گذارد. خوشا به حال کسانی که از اسفند ۹۸ انسان دیگری می‌شوند.

در پایان این مطلب بسیار مهم را ناگفته نگذارم که این غفلت معنوی در جامعه، با غفلت سیاسی برخی مسئولان همزمان شده است. هیاهوی این کرونا نباید ما را از کرونای اجتماعی و سیاسی که در دوم اسفندماه با عدم استقبال حدود شصت درصد از مردم در انتخابات، رسما اعلام موجودیت کرد، غافل کند. چه شده است که «تن‌ها اندکی پس از حماسه بی‌نظیر در تشییع سردار سلیمانی»، «در بحبوحه نعره‌ها و فشار‌ها و تحریم‌های دشمنان» و علیرغم «آنهمه تاکید بر تاثیر میزان مشارکت بر امنیت ملی و جایگاه جهانی کشور»، «توسل به احساسات ملی» و حتی «واجب شرعی اعلام شدن شرکت در انتخابات از سوی مراجع دینی و انقلابی» در نهایت، حدود سی و گاهی بیست درصد مردم در شهر‌های بزرگ به صحنه می‌آیند؟

این پیام تلخی است که باید شنید گر چه مایل به شنیدنش نباشیم: کرونای حضور کم‌رمق مردم در انتخابات، دستگاه تنفسی نظام و انقلاب را تهدید می‌کند.

انقلاب و نظام ما تنها زمانی می‌تواند از دچار شدن به سندروم حاد تنفسی رهایی پیدا کند که پرسش‌ها و ابهاماتی که مانند ویروس، اذهان را آلوده کرده است بی‌پاسخ نماند. نابودی این ویروس‌ها جز با لمس عدالت و صداقت توسط مردم در امور مختلف امنیتی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی میسر نیست. بسیاری از مردم چنین احساسی ندارند که در غیر زمان انتخابات هم به حساب می‌آیند. اگر «عدالت و صداقت» تقویت و ملموس شود نیازی چنین شدید به «حراست» نخواهد بود
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۰
sadeg
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۴
این نویسنده محترم خوب است سفیدی های جامعه ما هم ببیند و فقط تاریکی و تیرگی نبیند. یعنی در این جامعه هیچ نقطه سفیدی نیست؟ پس این همه ایثار و جانفشانی چیست؟ و این حقیقت در کجای دیگر یافت می شود/
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۵
مطمئنا در انتخابات مجلس چون نوع آن طایفه ای است درصد مشارکت بیشتر است. این اگر انتخابات ریاست جمهوری بود درصد مشارکت به سختی به 20 درصد می رسید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۵
دردود بر شرفت . درود بر تربیت اصیل خانوادگیت . درود بر علم و حلمت . به امید روزی که جای پدر بزرگوار شهیدت را بگیری و همان ارج و منزلتی که نظام به شهید عالیمقام داشت به شما هم داشته باشد که حق شماست . ولی افسوس و صد افسوس که شورای نگهبان ظلم بزرگی را در حق مردم تهران و در حق انقلاب کرد و برادر نازنین شما را رد صلاحیت کرد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۵
با تشکر حقی که برادر علی مطهری هستید.
سا دات بهشتی از طلاب مدرسه مرحوم آیت الله مجتهدی و همشاگردی علی آقا مطهری در دبیرستان علوی (ره)
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۵
درود و تحیت برشهید بزرگوار استادمطهری با تربیت چنین فرزندان ارزشمندی ء از این متن لذت بردم
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۵
خیلی ممنون که روشنمون کردی
fatemeh
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۶
خدا روح استاد مطهری را شاد کند. عالی بود.
کرونای اصلی چیز دیگری است. فاجعه ی سال 84 است
|
United States of America
|
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۶
هرگز ملت فراموش نمیکند دو ران سخت کرونا را که در آن:

الف- غارتگران جهانی (و در راس انها آمیرکای امپریالیسم یعنی جهانخوار) را، که دوا و دارو را در دوران سخت از ملت تحریم کردند
ب- مترفان و خصوصی گران جامعه (1 درصد کل جامعه) که همه زیرساختهای مملکت را سند تولیدی خصوصی بنام خود و منتسبین خود زدند و 200 ملیون ماسک و همه چیز را تولید مدعائی خصوصی کردند و در بازار قاچاق و سوداگری 10 برابر قیمت به خلق الله فروختند یا خواستند بفروشند وگفتند مال خودمان است (مثل شیرو!!) در حالیکه همه ی زیرساختها و پتروشیمی ها و صنایع مادر و عظیم مال و ملک طلق ملت است، ملت چاپیده شده- طبق قانون اساسی اصل 44 که مترفان وذینفوذان وصاحبان قدرت و رانت و رابطه و رندی در سال 84 بنام ناحق خود کردند-
امام فرق شکافته ی عدالت ع: من آنها را پس میگیرم
آرسان ایلامی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۸
"ویروس کرونا ما را دریابد یا نیابد، پیامش همگانی است. ما ممکن است در نهایت، «هدف» کرونا نباشیم، ولی قطعا «مخاطب» کرونا هستیم. هشدار فریادگونه کرونا را بشنویم که ما را به جبران ظلمها، حق الناس‌ها، آزارها، حرام‌خواریها، پرونده‌سازیها، حقه‌بازیها، پارتی‌بازیها، اتهام‌زنی‌ها و ... فرا می‌خواند. اگر جان‌های عزیزی که این روز‌ها خاموش می‌شود در ما چراغی نیفروزد، قربانیان واقعی کرونا «خود ما» هستیم که در چنین زندگی غافلانه‌ای غوطه‌وریم."

باید کلمه به کلمه مز مزه کرد این کلمات ، و پناه برد به خداوند و دعا کرد در سال آینده ،در ذهن وروان ما بخصوص آنها که تصمیم گیرنده تحولی و شستشویی حاصل آید تا بدانیم جور دیگر هم می شود بود و جور دیگر هم می شود فکر کرد
آ. محمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۸
بسيار عالي بود. بهره بردم.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟