معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو گفت: برخی اعداد و ارقام اعلام شده درباره کشفیات اگزجره و غیرواقعی بود و کمتر از ۱۰ میلیون ماسک تحویل وزارت بهداشت شد.
به گزارش «تابناک»، دکتر شانهساز در نشست آنلاین خبری با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا، تجربه جدیدی در کشورمان و حتی جهان بود، گفت: همه کشورهای جهان، از جمله کشورهایی که تولید کننده مواد اولیه دارویی هم هستند در این بحران درگیر شده و سربار تولید ندارند که به دیگر کشورها سرازیر شود اما ما توانستیم عمدتا با افزایش ظرفیت تولید و کمی واردات، نگرانی ها را کاملا برطرف کنیم و باید تاکید کنیم که تا یکی دو هفته از واردات هم بی نیاز خواهیم شد.
رییس سازمان غذا و دارو افزود: در این مدت تنها از محل افزایش ظرفیت تولید توانستهایم از تولید صد تا 120 هزار ماسک به تولید روزانه 800 هزار ماسک برسیم، ظرفیت تولید لبس مخصوص را از 2 هزار در روز به 50 هزار رساندهایم، در زمینه تولید ماسک N95 ظرفیت 5 تا 10 هزار را به 85 هزار در روز رساندهایم، در زمینه تولید محلول و ژلهای ضدعفونی افزایش ده برابری داشته باشیم و در زمینه دارو هم بر مشکلاتی که در نتیجه افزایش شدید تقاضا به وجود آمده بود، فائق شویم و به جایی برسیم که کمبودی نداشته باشیم.
وی در ادامه با تاکید بر بکارگیری ظرفیت بخش های صنعتی و بخش خصوصی و حتی مجموعه های مردمی در تامین اقلام مورد نیاز گفت: طی 48 ساعت گذشته موفق به توزیع 14.5 میلیون ماسک شدهایم که تقریبا برابر کل ماسک های توزیعی در اسفندماه است و عمدتا نتیجه ورود بخش های مختلف به تهیه این اقلام مورد نیاز است. البته با تکاپویی که در جریان است باز بر تولید افزوده خواهد شد و در تلاشیم ظرف دو هفته آینده ماسک برای عرضه به مردم در اختیار داروخانه ها قرار دهیم، هرچند که باید یادآوری کرد که سازمان بهداشت جهانی استفاده از ماسک برای افراد عادی را توصیه نمیکند.
شانه ساز در پاسخ به سوالی در خصوص میزان و وضعیت کشفیات ماسک و دیگر اقلام بهداشتی مورد نیاز در هفته های ابتدایی شیوع ویروس کرونا در کشورمان گفت: واقعیت است این است که در این زمینه با اعداد و ارقامی اگزجره شده و غیرواقعی مواجه بودیم و مثلا برخی از کشف بیش از 100 میلیون ماسک میگفتند در حالی که کمتر از 10 میلیون ماسک به وزارت بهداشت تحویل شد که بلافاصله توزیع شد و البته بخشی از نیازهای مراکز درمانی را هم تامین کرد.
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال «تابناک» در خصوص تدابیر اندیشیده شده برای تامین داروی بیماران کرونایی در سطح کشور گفت: در روزهای ابتدایی غافلگیری موجب شد که با مشکلاتی مواجه شویم اما به سرعت ایرادات را شناسایی و رفع کردیم. به عنوان مثال سه داروخانه ای که عرضه دارو به بیماران در تهران را عهدهدار شده بودند در روزهایی با کمبود مواجه بودند که بعد با افزایش این داروخانه ها به 9 عدد و تدابیر دیگر مشکل کاملا رفع شد. در تمامی استان های کشورمان تدابیری ویژه در این اندیشیده و به کار بسته شد و مشکلات رفع گردید.
وی افزود: مردم میتوانند با مراجعه به سایت سازمان غذا و دارو و یا تماس با شماره تلفن 1490، از فهرست داروخانه هایی که اقلام مورد نیازشان را در شهری که ساکن هستند توزیع میکنند آگاه شوند و بر اساس تدابیر اتخاذ شده، لیست داروخانه هایی که نسخه بیماران سرپایی را میپیچند در مراکز درمانی در اختیار بیماران قرار میگیرد و مشکلی از این بابت نداریم.
شانه ساز در پاسخ به سوالی در خصوص کشف ترکیبی توسط پزشکان علوم پزشکی در آبادان که بیماران کرونایی را از مرگ نجات میدهد، گفت: ظرف یک ماه گذشته ادعاهای زیادی، به ویژه در خصوص درمان مطرح شد که برخی از آنها هم با اشتباهاتی بازتاب یافت که در نهایت موجب شد کمیتهای علمی در زیرمجموعه سازمان غذا و دارو تشکیل دهیم که این موارد ادعایی را با دریافت مستندات بررسی میکند و اگر مطالعه و مستندات نشان از حداقلهای اثربخشی داشت، موضوع به کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در وزارت بهداشت معکس خواهد شد.
وی افزود: در خصوص ادعای مطرح شده در آبادان نمیتوانم اظهارنظر خاصی مطرح کنم چراکه می بایست این روال طی شود اما می توانم بگویم تا به امروز اغلب ادعاهای مطرح شده، چه در حوزه دارو و چه در حوزه روش های درمانی نتوانسته اند خودشان را به اثبات برسانند. البته سوای این موارد، شاهد طرح برخی ادعاها با اغراض اقتصادی هم هستیم که با آنها برخورد صورت گرفته و خواهد گرفت.
رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در پاسخ به این پرسش که امکان استفاده از آنزیمهای بیماران بهبودیافته برای بیماران شدید ممکن است؟ گفت: به هرحال ادعاهای مختلفی در زمینه درمان وجود دارد. یک ادعا هم درمان بوسیله آنزیمهای موجود در خون افراد بهبودیافته است. بسیاری از این ادعاها توسط افراد دانشمند و صاحب نام صورت میگیرد، اما باید صلاحیت آنها توسط کمیته علمی تایید شود. مشکل این است که تائید این داروها نیاز به زمان دارد. ما با روشهای علمی زیادی میتوانیم این تحقیقات را پیگیری کنیم، اما اثربخشی و امنیت بیماران مهم است و هر داروئی باید به تایید کمیته علمی وزارت بهداشت برسد و با صلاحدید آنها به پروتکل درمانی اضافه بشود.
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص کیت های تشخیصی تولید داخل گفت: اینکه در مدت زمانی کوتاه چند تولید کننده در زمینه تولید کیت های تشخیصی پا به عرصه می گذارند و موفق به این کار می شوند، نشانه توانمندی های کشورمان است. این کیت ها از نظر قیمت ارزان تر از نمونه های خارجی و قابل رقابت با نمونه های وارداتی هستند.
شانه ساز در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص چرایی واردات «تامی فلو» به رغم خارج شدن این دارو از پروتکل درمانی گفت: محققان در جهان به این نتیجه رسیدهاند که داروی اسلتامیویر که با نام تجاری تامی فلو شناخته میشود، هیچ تاثیری در درمان کووید19 ندارد و بر این اساس بود که این دارو از پروتکل درمانی در کشورمان هم حذف شد اما از آنجایی که هنوز این دارو توسط برخی پزشکان در کشورمان تجویز می شود و با سیل تقاضای بیمارانِ نسخه به دست مواجهیم، بر اساس تصمیمی که اتخاذ کردیم و به منظور وارد نشدن استرس به مردم، عرضه آن را متوقف نکردیم.
وی افزود: برخلاف آنچه برخی تصور می کنند، اسلتامیویر دارویی است که در کشورمان هم تولید می شود و ظرفیت تولید آن هم وجود دارد به گونه ای که در زمان شروع بحران در یک شرکت داخلی تولید می شد و حالا در سه شرکت تولید و عرضه میشود اما از آنجایی که حجم تقاضا بسیار افزایش یافته و قصد داریم با شیب ملایم توقف عرضه آن را به بیمارانی کرونایی داشته باشیم، برای تامین نیاز واردات هم داشتهایم.
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مصرف مکمل ها، ویتامین د و زینک چه تاثیری در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا دارد؟ گفت: کارشناسان مختلف در این خصوص نظرات متفاوتی دارند، اما همه این اقلام میتواند موثر باشد و به وفور در داخل تولید میشود، اما توصیه ما مصرف میوههای تازه از جمله لیموترش و لیموشیرین که سرشار از ویتامین C است و همچنین موادغذایی از جمله گوشت است. با این تاکید که از مردم میخواهیم به توصیههای وزارت بهداشت و مراجع رسمی توجه کنند چراکه ما در فضای مجازی برخی تبلیغات را میبینیم که بیش از آنکه به سلامت مردم بیندیشند به دنبال اغراض اقتصادی خود هستند.