طرح فاصله گذاری اجتماعی چیست، چگونه اجرایی خواهد شد و تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ اینها بخشی از سوالات مهمی هستند که در ساعات اخیر ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده است. سوالاتی که سخنگوی وزارت بهداشت به تفصیل به برخی از آنها پاسخ گفت.
به گزارش «تابناک»، دکتر کیانوش جهانپور در نشست آنلاین امروز خود با اصحاب رسانه، با اشاره به تصویب و نهایی شدن طرح فاصله گذاری اجتماعی با تایید رئیس جمهور و اجرای آن از نیمه شب امشب، گفت: اگرچه همچنان با موضوع شیوع و انتشار رو به صعود بیماری به صورت تدریجی در استانها و مناطق مختلف کشورمان روبرو هستیم، اما بیماری به نوعی تحت مدیرین نظام سلامت قرار دارد و البته سهم عمده در این روند مدیریت شده، علاوه بر مداخلات بهداشتی و شناسایی زودهنگام در طرح بسیج ملی، متعلق به مردم و مشارکت اجتماعی مطلوبی است که در سراسر کشور در همراهی با ستاد ملی مقابله با کرونا نشان دادهاند و انشالله تداوم این روند مدیریت شده به زودی به مهار کامل بیماری منجر شود.
روندی که جهانپور استمرار آن را در گرو پرهیز از تردد و لغو سفرهای غیرضروری خواند و طرح فاصله گذاری اجتماعی را گامی در تحقق این امر خواند و گفت: این طرح با ابتکار وزارت بهداشت کشورمان در ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح شد و به تصویب رسید و حالا با تایید رئیس جمهور محترم، در دستور اجرا قرار گرفته است. بر اساس این طرح، در سفرهای بین شهری محدودیت اعمال خواهد شد به این صورت که مسافران در روزهای آتی امکان بازگشت به شهر خودشان را خواهند داشت، اما نمیتوانند وارد شهرهای بین راهی بشوند و در مبادی ورودی شهرها از ورود آنها جلوگیری به عمل خواهد آمد. البته خودروهای حامل مایحتاج عمومی مردم استثنا هستند.
وی افزود: همچنین در تفرجگاهها و امکان مذهبی و فرهنگی نیز محدودیت تردد اعمال میشود و تا پایان این طرح (که مدت اجرای آن اعلام خواهد شد)، این محدودیتها اداره خواهد داشت. درباره ادارات هم به همان شیوهای که گفته شد عمل خواهد شد، به این صورت که میبایست شیفتی کار کنند و در هر شیفت حداکثر یک سوم پرسنل حضور داشته باشند. جدای این تدبیر انتظار داریم که مردم هم از مراجعه غیر ضروری به ادارات و بانکها خودداری کنند و به طور کلی همه اموری را که میتوانند انجامشان را به آینده موکول نمایند، انجام ندهند و در منزل بمانند.
رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت در ادامه گفت: اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی مستلزم همکاری و مشارکت اجتماعی مردم و همچنین همکاری بین بخشی است و در کل در ادامه مسیر اقناع عمومی و اعمال سختگیری های بیشتر به صورت گام به گام و تدریجی قرار دارد. این راهیست که از ابتدا در کشورمان در پیش گرفتهایم تا مثل کشورهای دیگر نباشیم که اسیر تصمیمات هیجانی شدهاند و یک روز یک چیز میگویند و روز بعد یک کار دیگر، حتی در نقض گفته هایشان در دستور کار قرار میدهند.
وی افزود: در ادامه این مسیر اگر ضرورت داشته باشد، محدودیت های سختگیرانه تر مانند جریمه متخلفان در دستور کار قرار خواهد گرفت و حتی ممکن است خودروهای افراد متخلف توقیف شود یا جرایم سنیگن تری هم در نظر گرفته شود اما شیوه عمل ما از روز اول اعمال محدودیت ها به صورت تدریجی و پرهیز از اتخاذ تصمیمات هیجانی بوده است.
سخنگوی قرارگاه مقابله با کرونا در پاسخ به سوالی در خصوص سناریوی وزارت بهداشت برای مهار شیوع در کشورمان گفت: اساسا برای مقابله با هر بیماری سه سناریو خوشبینانه، میانه و بدبینانه وجود دارد بر اساس هر یک از این سناریوها ممکن اسد در فروردین، اردیبهشت یا خرداد به نقطه پیک یا اوج این بیماری برسیم. البته هیچ کس نمیتواند به طور دقیق پیش بینی کند که چه اتفاقی خواهد افتاد، اما فعلا با توجه به روند بیماری به نظر میرسد اواخر فروردین به پیک اپیدمی کرونا در ایران میرسیم که چیزی بین سناریوی خوشبینانه و میانه است.
وی یادآور شد: البته مهار شیوع نه فقط در مرزهای کشورمان، که در گرو فعالیت دیگر کشورها و به ویژه کشورهای همسایه و اقدامات آنها هم هست چراکه ممکن است موفق به مهار شویم اما باز در معرض قرار بگیریم؛ درست مثل خطری که این روزها چین را تهدید میکند چراکه ممکن است بیماری از جایی در جهان به نقطه ای از این کشور بازگردد و دوباره در معرض شیوع گسترده قرار گیرند. بر این اساس اگر ناهمزمانی اوج بیماری در ایران با کشورهای همسایه رخ دهد این نگرانی در کشورمان هم وجود خواهد داشت.
جهانپور در ادامه در پاسخ به سوال «تابناک» درباره احتمال باقی ماندن ویروس و تدابیر احتمالی برای مقابله با شیوع آن در بلند مدت گفت: ویروس کرونا عامل یک بیماری نوپدید است که هنوز شناخت زیادی از آن نداریم و نمیدانیم مانند ویروس عامل سارس از بین میرود یا مانند ویروس عامل مرس، ضعیف خواهد شد یا قرار است مانند آنفلوانزا با بشر بماند و هر سال شیوع داشته باشد. آنچه می دانیم فعلا جهان در این خصوص در حال انتظار است و بر این اساس، همه طرح هایی که همه جهانیان در دستور کار قرار دادهاند، طرح هایی موقتی است، مثل طرح فاصله گذاری که قرار است در کشورمان اجرایی شود.
وی افزود: باید منتظر آینده ماند و حتی کشورهایی که سخت ترین و شدیدترین محدودیت ها را هم در دستور کار قرار داده اند، می دانند که نمی توانند محدودیت ها را برای طولانی مدت اعمال کنند و تا همین اندازه هم لطمات سنگینی به ویژه در اقتصاد متحمل خواهند شد. ما هم از این قاعده استثنا نیستیم و نمی توانیم نسخه ای برای بلند مدت در دستور کار قرار دهیم و اجرا کنیم.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره بیماران پنهان کرونایی گفت: بر اساس تحقیقات و بررسیهای صورت گرفته تاکنون، 18 درصد افراد مبتلا به این بیماری هیچ گونه علائمی ندارند و این افراد بیماران پنهان نامیده میشوند. جدای این افراد، برخی مبتلایان خفیف هستند که علائمی در حد نابویایی و ناچشایی یا حتی تب خفیف و علایمی شبیه سرماخوردگی دارند که بسیاری از این افراد در بسیاری از نقاط جهان شناسایی هم نمیشوند. فکر میکنید دلیل بالا بودن آمار مرگ و میر در ایتالیا به نسبت مبتلایان که 10 درصد است، غیر از این است که بسیاری از مبتلایان شناسایی نمیشوند؟ یا وضعیت اسپانیا؛ قطعا در همه جای جهان بسیاری از موارد ابتلا به سرشماری ها اضافه نمیشوند و در آمارها جایی ندارند.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره دستگیری فرد مدعی طب اسلامی و اینکه آیا مشخص شده که چه کسانی در راه دادن وی به بیمارستان و بخش های ویژه با او همکاری داشته و تخلف کردهاند؟، گفت: قبلا هم گفتهایم این فرد که دخالت های غیرمجاز متعددی در امر درمان داشته، به همراه همفکرانش در فضای مجازی نسبت به مقامات مذهبی و سیاسی کشور دروغ پراکنی های وسیعی داشتهاند و فعالیت هایشان از جمله مصادیق کلاهبرداری است و متاسفانه در لباسی موصوف به لباس روحانیت است اما بویی از روحانیت نبرده، در سطحی نیست نظام سلامت خودش را درگیر این چنین فردی کند اما طبعا هرکسی با او در ورود به بیمارستان همکاری کرده باشد، متخلف است و با آنها هم برخورد خواهد شد.
وی افزود: البته این فرد ادعا دارد که از طرف سازمان تبلیغات اسلامی مجوز داشته که آنها این ادعا را تایید نکردهاند و ماجرا نیازمند بررسی بیشتر است و اگر کسی برای این فرد مجوز صادر کرده باشد هم متخلف است و حتما با ایشان برخورد صورت بگیرد. همچنین لازم است که در کمیته تخلفات اداری و حراست دانشگاه علوم پزشکی در استان گیلان هم این موضوع مورد بررسی قرار گیرد و افراد متخلف شناسایی شده و با ایشان برخورد قانونی صورت بگیرد. قطعا با خود این فرد نیز -که تنها میدانم حکم جلبش صادر شده و اطلاع ندارم بازداشت شده یا خیر،- توسط دادگاه ویژه روحانیت و مسئولان قضایی و امنیتی برخورد صورت خواهد گرفت.
جهانپور در پایان تاکید کرد: آنچه واضح است، این یک جریان انحرافی است که متاسفانه در سالهای اخیر با سواستفاده از احساسات پاک مذهبی مردم شکل گرفته که اقدامات شیادانه و کلاهبرداری خودشان را در پوششی به نام دین و مذهب ارائه میکنند. قطعا با توجه به اینکه این جریان ماهیت خودش را در ماه های اخیر بیشتر نشان داده، دستگاه قضایی اقدامات لازم را برای برخورد با ایشان در دستور کار قرار خواهد داد و خلا قانونی برای برخورد با ایشان وجود ندارد.