عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: مهار بحران کرونا، نیازمند یک کار گروهی یا همان team work است؛ همان گونه که یک متخصص بیهوشی یا یک پزشک یا یک پرستار به تنهایی نمیتواند بیماری را درمان کند. تغذیه نیز چنین جایگاهی دارد و برای عبور از بحران به طور ویژه به آن نیازمندیم، به ویژه از آن روی که میدانیم ۲۴ تا ۲۸ درصد بیماران کرونایی که در بیمارستانها بستری هستند، سوء تغذیه دارند.
رئیس انجمن تغذیه ایران در ادامه گفت: از آنجا که برخی هموطنانمان دچار سوءتغذیه هستند، در ابتدای شیوع ویروس در کشورمان طی نامهای به رئیس جمهور خواستار ارائه سبد تغذیهای ویژه به جای بسته حمایت معیشتی ـ که نقد به مردم پرداخت میشود ـ شدیم. سبدی غذایی که میشود به گروههای دچار سوءتغذیه ارائه داد که به مدد فعالیت گروههایی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره)، بهزیستی و سازمانهای مردم نهاد دیگر از قبل شناسایی شدهاند.
میرزای رزاز در رابطه با نحوه رفع سوءتغذیه گفت: روش سریعی برای رفع سوءتغذیه وجود ندارد و چندین هفته زمان برای خروج از آن نیاز است. سوءتغذیه عوامل متعددی دارد که یکی از آنها به دلیل مسائل اقتصادی است و سیاستگذاران باید به آن امر بپردازند و یکی دیگر از عوامل آن، بیماری و شرایط ذاتی فرد است. بیماریهای زمینهای نیز از دیگر عواملی است که منجر به سوءتغذیه میشود و راه درمان هر یک از اینها با دیگری متفاوت است.
میرزای رزاز با تاکید بر این که با یک برنامه غذایی خوب میتوانیم ۸۰ تا ۸۵ درصد نیازهای بدن را تامین کنیم، گفت: تحقیقات علمی نشان داده که به طور کلی دو گروه ویتامین و ریزمغزی در تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل امثال ویروس کرونا موثر هستند؛ یک گروه ویتامینهای «آ»، «ای» و «دی» که دوتای اول در رژیم غذایی متعادل موجود هستند و سومی تقریبا در هیچ منبع غذایی خاصی نیست، کمبود آن در میان ایرانیان شایع است و از این روی، افزودن آن به مواد غذایی چندسالی است در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد.
وی افزود: در گروه ریزمغزیها هم «زینک» و «سلنیوم» موثرند که در رژیم غذایی متعادل موجود هستند و نباید بی مشورت متخصص مصرف شوند. منظور از رژیم غذایی متعادل هم رژیم غذایی است که از هرم غذایی تبعیت میکند و اصل تنوع غذایی هم در آن رعایت میشود. اینکه از مواد غذایی مختلف استفاده کنیم؛ این چیزی است که در دستورالعملهای تهیه شده برای این روزهای کرونایی هم مورد تاکید قرار گرفته است.
میرازی رزاز با اشاره به تهیه اپلیکیشنی ویژه به این منظور گفت: اپلیکیشن «تاک» با همراهی جمع بزرگی از متخصصان تغذیه تهیه شده و از امروز در دسترس هموطنانمان قرار دارد که در آن به اصول تغذیه و ایمنی در دوران کرونا (مخفف آن میشود: تاک) پرداخته شده و میتوانید با بهره مندی از آن، رژیم غذایی متعادلی را به کار بسته و همچنین از باورهای غلط تغذیهای که این روزها در جامعه مطرح است، دوری کنید. شعار ما این است که «با تغذیهای سالم از بحران کرونا آسانتر عبور کنیم».
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در پاسخ به سوال خبرنگار «تابناک» در خصوص فقدان مواد ضدعفونی کننده میوه و سبزی و چگونگی جایگزین کردن آن با مواد موجود در منزل گفت: بر اساس توصیه متخصصان بهداشت وزارت کشاورزی و وزارت بهداشت، به این دلیل که این روزها ممکن است مواد ضدعفونی کننده رایج در دسترس همگان قرار نداشته باشد، میتوانید از ترکیب مایع ظرفشویی و سرکه برای گندزدایی و ضدعفونی استفاده کنید، به این صورت که پنج دقیقه در این ترکیب قرار دهید و بعد خوب آبکشی کنید.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در پاسخ به سوالی در خصوص تبلیغات دمنوشهای مختلف و تأثیرشان در درمان کرونا، گفت: این دمنوشها و نسخههای طب سنتی جایگزینی برای درمان نیست. میتوان دمنوشها را به عنوان مکمل در نظر گرفت، اما نباید به جای برخی مواد غذایی دیگر مصرفشان کرد.