پس از آنکه
روز گذشته سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد هزینههای بیماری کووید ۱۹ به مانند همه بیماریهای دیگر از مراجعان دریافت میشود و تنها تست PCR رایگان است، رئیس جمهور کشورمان گفت: امروز ۹۰ درصد هزینههای درمان بیماران کرونایی را دولت و بیمه میدهد.
به گزارش «تابناک»، نشست امروز ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا در حالی آغاز میشد که به روال شنبههای گذشته، دکتر روحانی در این نشست حضور داشت و گفت: الحمدالله پایههای بهداشتی و درمانی کشور آنچنان مستحکم است که نه تنها تا امروز تابآوری کرده، بلکه خدای ناکرده اگر این بخواهد چند هفته هم طولانی شود و یا خدای ناکرده اگر بخواهد اوجی بگیرد، بیمارستانها، پزشکها و پرستارهای ما این آمادگی را برای درمان و رسیدگی دارند.
وی سخنانش را این گونه ادامه داد: خدا را شاکریم که جزو آن کشورهایی نیستیم که بیمارهای ما در سالن بیمارستان روی زمین افتاده باشند؛ خدا را شاکریم که جزو آن کشورهایی نیستیم که نعشهای افراد فوت شدهشان آنقدر زیاد باشد که کامیونهای بزرگ یخچالدار را در کنار بیمارستان بیاورند برای اینکه بتوانند نعشها را در کامیونهای یخچالدار بریزند و خدا را شاکریم که جزو آن کشورهایی نیستیم که مریضهای ما در پیادهرو و در چمن بیرون بیمارستان روی زمین افتاده باشند. این در پیشگاه خداوند شکرگزاری دارد؛ این کار بزرگی است که ملت، پزشکان و پرستاران و بخش نظام سلامت انجام میدهند.
هزینه درمان بیماری در ایران
رئیس جمهور سپس درباره هزینههای تشخیص و درمان این بیماری در کشورمان گفت: امروز هر کس به کرونا مبتلا و وارد بیمارستان میشود، ۹۰ درصد مخارج را دولت و بیمه پرداخت میکند و او فقط ۱۰ درصد را پرداخت میکند و شما ببینید در کشورهای مختلف از آن تست اولی که میخواهند بگیرند از طرف ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ دلار میگیرند تا شبی چقدر برای بستری شدن و همچنین برای آیسییو که یک رقمهای بسیار گران است.
وی در ادامه با تاکید بر فعالیت یکپارچه در همه بخش ها در کشور گفت: درست است که امروز گرفتار بیماری کرونا هستیم، اما یک وحدت، اتحاد، مهربانی و برادری سراسر جامعه ما را فرا گرفته است؛ کمتر آدمهایی هستند که دنبال ایرادگیری و مچگیری باشند، اکثر قاطع و قریب به اتفاق مردم، جوانها و همه آنهایی که اهل قلم و رسانه هستند، دنبال کمک به یکدیگرند و الحمدالله این کمک به خوبی دارد انجام میگیرد؛ این اولین قدم است.
روحانی افزود: اینکه پرستار در بیمارستان راحت میتواند بیاید مشغول کار شود، علاوه بر آن همه وسایل حفاظتی که بحمدالله وزارتخانه برایش آماده و مهیا کرده است و آرامشی که دارد، بخاطر این است که صبح که به بیمارستان بیاید وسیلهاش فراهم است و میتواند به بیمارستان برسد؛ وقتی به خانه برمیگردد اگر احتیاج به غذا دارد، فروشگاهها آماده هستند و میتواند مواد غذایی را بگیرد. الحمدالله ۲۴ ساعته همه فروشگاههای ما فعالند و این در سایه تلاش فروشگاهها، فروشندگان، سیستم توزیع، انبارداری و ذخایر است.
مردم در استان خودشان بمانند
او با اشاره به اینکه وقفه در همه امور وقفه ای به وجود نیامده و از برق، آب و گاز تا سوخت و امنیت، همه امور با همراهی همه مجموعه ها و قوا و مردم در حال پیگیری است، از مردم خواست تا فرصت تعطیلات اخیر در خانه بمانند و افزود: در یک هفته اول با خواهش و توصیه با مردم صحبت کردیم و در هفته دوم یک مقدار قدمهای سختگیرانه برداشتیم. میخواهم از همراهی مردم در هفته اول خیلی تشکر کنم. در آن هفته، هیچ زور و اجباری نبود، هیچ پلیسی جلوی راه ماشینی را نمیگرفت فقط توصیه شده بود مردم سفر نروند و مردم به اصول بهداشتی توجه کنند و در خانهها بمانند و اکثریت قاطع مردم، به طور متوسط ۷۰ درصد مردم گوش کردند.
رئیس جمهور در ادامه رفتار آنهایی که به توصیه ها عمل نکردند رامترادف رعایت نکردن حق الناس خواند و گفت: اینکه اغلب مردم به توصیه ها عمل کردند، جزء اخلاق، فرهنگ و بزرگواری و مهربانی و توجه مردم به حقوق یکدیگر است. حق الناس همینجاست. بزرگترین حق الناس اینجاست که من بگونهای رفتار کنم که به دیگری ضرر نزنم. اگر خدای ناکرده من کرونا گرفتم، مخفی کردم، به دوستم نگفتم و به خانوادهام نگفتم، این یکی از خیانتهای بزرگ است و اضرار به غیر یکی از مصداقهای اتم و اکملاش است. وظیفه داریم اگر احساس بیماری کردیم آن را بگوییم.
وی افزود: اگر خدای ناکرده گرفتار بیماری شدیم، راهش این است که فاصله بگیریم جای این فاصلهگیری اجتماعی، همین جاست. اتفاقاً امروز در این جلسه به غیر از بحثی که از دیروز در کشور اجرایی و عملیاتی میشود و آن اینکه از عزیزان خواهش شده است که هر کس در استان خودش باقی بماند و به استانهای دیگر سفر نکند و اگر کسی هم بخواهد این را اجرا نکند، اینبار یک مقدار سختگیرانه با او برخورد میشود و اگر بخواهد مقاومت کرده و گوش نکند، جلویش گرفته میشود. مجازاتهایی هم برای این افراد در نظر گرفته شده است که امیدوارم هیچوقت در این طرح به مجازات نرسیم.
تداوم طرح فاصله گذاری اجتماعی تا 20 فروردین
روحانی در ادامه بازه اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی را این گونه تشریح کرد: این طرح و اصل مصوبه آن تا ۱۵ فروردین و ادامهاش تا ۲۰ فروردین است، به طور طبیعی تا ۲۰ فروردین گفتیم و ۱۵ فروردین یک بار دیگر مرور میکنیم لذا مردم بر مبنای ۲۰ فروردین در نظر بگیرند و این مدت را همکاری و لطف کنند چرا که با همکاری شما است که کار پیش میرود. همه باید با هم همکاری کنیم. یعنی بدانیم این طرح، طرحی است که به نفع همگی ما است.
آیا طرح فاصله گذاری اجتماعی تا بیستم فروردین ماه به نتیجه میرسد و برچیده خواهد شد؟ این سوالی است که در پی اظهار نظر رئیس جمهور مطرح شده و سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به آن تاکید میکند: همه مصوبات ستاد مقابله با کرونا زمان دار هستند و هیچ کدام از آنها دائمی نیست. سخنان رئیس جمهور هم بر همین مبنا بوده، به این معنی که طرح تا آن روز به اجرا در میآید و آن روز تصمیم گیری میشود که تمدید شده و ادامه پیدا کند یا تشدید یا برچیده شود.
وی افزود: وزارت بهداشت و درمان طرحی به جلسه ستاد آورد که مبنای این طرح به اعتقاد من بسیار مهم و این است که هر کس معلوم شد به ویروس کرونا مبتلا شده، موظف است حدود ۱۴ روز و هر مقداری که پزشکهای ما تعیین میکنند؛ اما اگر این فرد عمل نکرد و با اینکه میدانست کرونا دارد، در جامعه آمد با او چه برخوردی شود و چه کاری انجام شود؟ این کار را به کمیته سیاسی - اجتماعی - امنیتی واگذار کردیم و گفتیم که این طرح را در کمیته امروز بررسی و اگر توانستند تا شب نهایی کنند و به ما بدهند تا تصویب کنیم.
رئیس جمهور در ادامه گفت: این مسأله از مهمترین مسایل ماست؛ یعنی در کشور ما هر طور که معلوم شد یک فرد کرونا دارد، باید از جامعه جدا شود. همه این طرحهایی که اجرا میکنیم و سختگیری میکنیم برای همین است که فرد کرونایی قاطی دیگران نشود و این ویروس به آنها منتقل نشود، بنابراین آنهایی که مشخص میشوند، حتماً باید از جامعه جدا شوند تا اینکه معلوم شود آنها دوران خودشان را در فاصله گیری از اجتماع گذراندهاند و وقتی خوب شدند به جامعهشان برمیگردند.
اختصاص ۱۰۰ هزار میلیارد تومان به بحث کرونا
«تأکید بر خرید و فروش اینترنتی» نکته دیگری بود که در نشست امروز ستاد مقابله با کرونا مورد بحث و بررسی قثرار گرفت و رئیس جمهور در تشریح تصمیمات اتخاذ شده پیرامون آن گفت: بنا شد در این زمینه اقداماتی که شده و اقداماتی که باز هم لازم است از طریق وزارت صمت مطرح شود چراکه این فاصلهگذاری اجتماعی و خارج نشدن مردم از خانه برایمان مهم است.
وی با اشاره به مشکلات احتمالی طرح فاصله گذاری گفت: میدانیم عدهای هستند که زندگیشان با کار روزمرهشان تأمین میشود و اگر ۲ روز کار نکنند، برای مخارج زندگیشان دچار مشکل میشوند، برای این اگر اجرای طرح ها برای یک روز ضرورت داشته باشد، آنها را یک روز و یک ساعت اجرا نخواهیم کرد؛ هر مقدار که ضروری است اجرا میکنیم و به محض اینکه این ضرورت تمام شود این طرح کنار گذاشته میشود و مردم به زندگی عادیشان میپردازند. هر موقع وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا گفتند که روند افزایشی کاهش پیدا کرده و پایین آمده یا تثبیت شده، آن موقع میتوانیم شرایط را به وضع قبلی برگردانیم.
علی ربیعی، مدیر کمیته اطلاعرسانی ستاد ملی مبارزه با کرونا درباره تصمیمات اتخاذ شده در نشست امروز این ستاد گفت: کمیته اجتماعی و امنیتی ماموریت یافت تاتمهیدات حقوقی و قضایی برای وادار کردن آن دسته از افراد مبتلا که از پروتکلها و توصیهها برای قرنطینه کردن خود تبعیت نکنند، اتخاذ کند و نگذارد این افراد حامل ویروس در جامعه باشند و همچنین دولت برای حمایت از خانوادههایی که (به دلیل خانه کوچک یا فقدان اتاق کافی و...) امکان نگهداری از عضو بیمارشان را ندارند، امکانات برای بستری شدن در نقاهتگاهها را فراهم خواهد کرد.
رئیس جمهور در ادامه گفت: میخواهم به مردم عزیز کلی بگویم؛ مردم عزیز و بزرگوار! میدانیم در شرایط تحریم و سختی هستیم، اما معادل ۲۰ درصد بودجه امسالمان یعنی حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان را به بحث کرونا اختصاص دادیم. این سوای مهلت هایی است که مثلاً در زمینه مالیات، بیمه، عوارض شهرداری، اقساط بانکی، هزینه آب، برق و... دادیم؛ حتی در مورد چکهای برگشتی، تصمیماتی که اتخاذ کردیم برنمیگردم آنها را بحث کنم.
وی افزود: مواردی را که تصویب کردیم به این صورت است؛ ۸ هزار میلیارد تومان برای پرداخت نقدی به ۳ میلیون نفر و تسهیلات برای ۴ میلیون خانوار، ۱۲ هزار میلیارد تومان برای بخش بهداشت و درمان، ۵ هزار میلیارد تومان برای کمک به صندوق بیمه بیکاری و ۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت با اقساط ۲ساله با نرخ ۱۲ درصد که در اختیار کسب و کارهایی قرار میدهیم که در این روزها تحت فشار قرار گرفتند. مردم عزیز ما بدانند که کل بودجه کشور ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است که علاوه بر آن ۱۰۰ هزار میلیارد تومان هم برای مقابله با کرونا اختصاص داده ایم که در داخل بودجه نیست.