به گزارش تابناک، «علی خاکی صدیق» معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، درباره اعتراض برخی از دانشجویان مبنی بر بی عدالتی آموزشی و عدم دسترسی دانشجویان در استانهای کردستان، لرستان، سیستان و بلوچستان به اینترنت و امکانات آموزشی مجازی اظهار داشت: بحث آموزش الکترونیکی آن هم با این وسعیت برای اولین بار در کشور ایجاد شد و این یک تجربه تازه است. اگر مشکلی هم وجود دارد به این خاطر است که ما در شرایط بحرانی خاصی قرار داریم.
با مشکلات ریز و درشت آموزش الکترونیک دست به گریبان هستیم
معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: اکثر کشورهای جهان به سمت آموزش الکترونیک پیش رفتند که اکنون ما نیز این کار را انجام میدهیم، اما از آنجا که این کار برای اولین بار در کشور با این وسعت انجام میشود ما با مشکلات ریز و درشتی دست به گریبانیم. اینطور نیست که آموزش الکترونیک را بدون مساله و مشکل جلو ببریم.
وی درباره مشکلات ناشی از آموزش الکترونیک گفت: آموزش الکترونیک در بسیاری از دانشکدهها و دانشگاهها جلو میرود، اما یک جاهایی است که مشکلاتی از قبیل قطعی اینترنت و کمبود پهنای باند داریم و یا حتی ممکن است برخی دانشجویان به اینترنت، گوشی هوشمند و لپتاپ دسترسی نداشته باشند.
ایجاد تسهیلات و انعطاف در قوانین آموزشی دانشگاهها
خاکی صدیق افزود: یک سری از دانشجویان امکان استفاده از آموزش الکترونیک را دارند و الان از این امکانات استفاده میکنند. آنها حتی خواستار ادامه رویه هستند تا از نظر تحصیلی لطمه نخورند؛ ما برای این دسته از دانشجویان و آن دسته که به امکانات و اینترنت دسترسی ندارند، در قوانین آموزشی، تسهیلات و انعطافهایی ایجاد کردهایم.
معاون وزیر علوم توضیح داد: به تعبیر دیگر اگر دانشجویان یا دانشجویانی نمیتوانند آموزش الکترونیکی را به هر دلیلی ادامه دهند، در هر مرحلهای از ترم که باشند میتوانند درس را حذف کنند، حتی میتوانند حذف ترم بدون احتساب انجام دهند و میتوانند تا دو برابر معرفی به استاد شوند.
وی با اشاره به در نظر گرفتن تسهیلات آموزشی برای جبران خلاءهای پیش آمده گفت: یک سند ۲۰ بندی از سوی وزارت علوم به دانشگاهها ارسال شده که در آن، ۲۰ مورد در رابطه با تسهیلات برای دانشجویان ذکر شده است. البته تشخیص اینکه چه کسی میتواند از این تسهیلات استفاده کند و کدام یک از این تسهیلات به آنها مربوط میشود؛ طبیعتا به عهده دانشگاهها است، زیرا شرایط داخلی دانشگاهها را بهتر از هر کسی میدانند.
دانشگاهها با دانشجویان مساعدت کنند تا با مشکل مواجه نشوند
خاکی صدیق بیان کرد: دانشگاههای ما در طیف وسیعی از امکانات و شرایط قرار دارند و خواهشمان از دانشگاهها این است که با دانشجویان مساعدت کنند؛ یعنی اگر دانشجویی نمیتواند، ترم را به صورت الکترونیکی ادامه دهد و مایل است که ترم یا درس مورد نظرش را حذف کند، دانشگاه با آنها مساعدت کنند تا با مشکل مواجه نشوند.
وی در واکنش به اینکه چرا دروس سه واحدی برخی رشتههای مهندسی که در هفته نیازمند سه جلسه حضوری هستند، اکنون در یک جلسه یک ساعته آن هم به شکل پاورپوینت ارائه میشود؟ گفت: ممکن است در مواردی مشکلاتی باشد، از این رو ما یک سری فرم نظرسنجی برای دانشگاهها ارسال خواهیم کرد که در بخشی از آن از دانشجویان همین سوالات را میکنیم که وضعیت آموزش مجازی به چه صورتی است.
حذف کامل ترم تمام دانشجویان یکی از راهحلها بود
معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: همانطور که گفتم این اولین بار است که در کشور آموزش الکترونیک با این گستردگی انجام میشود. ما یک راه حل دیگر داشتیم که حذف ترم کامل تمام دانشجویان بود، اما به دلیل اینکه به تعداد زیادی از دانشجویان صدمه میزد و نظام و آموزشی کشور و سیستم آموزشی دانشگاهها را مختل میکند، مورد قبول واقع نشد. بنابراین ما مجبوریم دنبال راه حل آموزش مجازی باشیم که همه دنیا نیز همین کار را کردند و کاری نیست که ما آن را ابداع کرده باشیم.
خاکی صدیق گفت: قطعا این روش مشکلاتی دارد و ممکن است یک استاد نتواند به شکل آنلاین ارتباط برقرار کند، یا زمانی که کلاسها با کیفیت خوبی ارائه نمیشود، دانشجو میتواند این مساله را به معاون آموزشی دانشگاه منعکس کنند و آن درس را حذف کند.
دانشجویان مشکلات خود را به معاون آموزشی دانشگاه اعلام کنند
وی افزود: نباید به اساتیدی که زحمت کشیدند و در طول تعطیلات نوروز مطلب آماده کرده و همچنین به دانشجویانی که به خوبی با این سیستم جلو میروند صدمه بزنیم، بلکه باید بگذاریم آنها کارشان را انجام دهند، اما اگر در مواردی که دروس خوب ارائه نشده باشد، دانشجویان میتوانند موضوع را به معاونان آموزشی دانشکدهها و مدیر گروه خود ابلاغ کنند و درخواست حذف آن درس یا واحد را داشته باشند.
معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره برگزاری امتحانات گفت: در حال تدوین یک دستورالعمل برای نحوه ارزیابی امتحانات نیم سال هستیم که به زودی آن را به دانشگاهها ابلاغ میکنیم. هنوز تصمیم نهایی در این زمینه گرفته نشده، زیرا ممکن است شرایط خاصی پیش بیاید، یعنی ممکن است بعد از ماه مبارک رمضان مساله کرونا تا مقدار قابل توجهی در کشور حل شده باشد و امکان حضور دانشجویان در دانشگاه فراهم شود اگر این اتفاقات بیافتد امتحانات نیز به شکل حضوری خواهد بود اگر این اتفاق نیفتاد باید گزینههای دیگری پیش رو داشته باشیم.