موافقت الکاظمی با تشکیل کمیته بررسی ابعاد ترور شهید سلیمانی، پاسخ ظریف به توئیت تهدیدآمیز ترامپ علیه شناورهای ایرانی، ارسال لیست اسامی وزرای کابینه به پارلمان عراق و پاسخ «کیم جونگ اون» به نامه بشار اسد از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به واکنش متفاوت روسیه و فرانسه به پرتاب ماهواره نظامی ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، روز پنجشنبه در نشست خبری هفتگی خود که به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، تأکید کرد بر خلاف ادعای مقامات آمریکایی، اقدام روز گذشته ایران در پرتاب ماهواره نظامی «نور» به فضا، نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل محسوب نمیشود.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در این خصوص تصریح کرد: «نه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و نه برجام، هیچ یک ایران را از فعالیتهای صلحآمیز در فضا منع نمیکنند. همچنین ادعای آمریکا مبنی بر این که موشکهای ماهوارهبر ایران میتوانند کلاهک هستهای حمل کنند، بیاساس است.»
اما دولت فرانسه مانند دیگر دولتهای غربی از جمله آمریکا و آلمان، به بهانه تهدیدآمیز بودن اقدام ایران در پرتاب ماهواره نظامی به فضا، خواستار توقف برنامههای فضایی ایران شده است.
وزارت امور خارجه فرانسه طی بیانیهای، ضمن تکرار اتهامات بیاساس گذشته علیه ایران اعلام کرد: «ما این پرتاب ماهواره نظامی را محکوم میکنیم. فناوری مورد استفاده برای پرتاب ماهواره به فضا بسیار شبیه فناوری مورد استفاده برای شلیک موشکهای بالستیک بوده و بر خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «فرانسه از ایران میخواهد فوراً همه فعالیتهای مرتبط با توسعه موشکهای بالستیکی که دارای قابلیت حمل سلاحهای هستهای هستند را متوقف کند.»
وزارت امور خارجه فرانسه در بخش دیگری از بیانیه ضد ایرانی خود مدعی شده است که برنامههای ایران برای توسعه موشکهای بالستیک یک نگرانی جدی برای امنیت منطقه و جهان محسوب شده و منجر به بروز بیثباتی و افزایش تنشها در منطقه میشود.
صبح روز چهارشنبه، سوم اردیبهشتماه ۱۳۹۹ ماهواره نظامی ایران با نام «نور» توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بهوسیله ماهوارهبر سهمرحلهای «قاصد» در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفت.
موافقت الکاظمی با تشکیل کمیته بررسی ابعاد ترور شهید سلیمانی
کتائب «حزب الله عراق» روز پنجشنبه در بیانیهای تاکید کرد، جنایت ترور فرماندهان پیروزی بر تروریسم از سوی آمریکا چیزی نیست که بتوان در برابر آن سکوت کرد.
کتائب حزب الله، زیرمجموعه سازمان الحشد الشعبی ـ که شهید ابومهدی المهندس هم از فرماندهان آن است ـ تاکید کرد: «تقاضا برای کشف ابعاد این جنایت و یا پیگرد قانونی کسانی که در این جرم دخالت داشتند و گرفتن قصاص از آنها را نمیتوان نادیده گرفت».
کتائب حزب الله عراق در این بیانیه آورده است: «ما اعلام کردیم که مدارکی در مورد این جنایت داریم و همچنین درباره طرفهایی که در آن دخالت داشتند و انگشت اتهام به سوی آنها نشانه رفته است».
کتائب حزب الله تاکید کرد: مسئولیت و تبعات این جنایت وحشتناک متوجه ایالات متحده آمریکاست.
در این بیانیه آمده است که مصطفی الکاظمی، رئیس دستگاه اطلاعات و مامور تشکیل کابینه عراق به واسطه یک طرف خواستار ملاقات با گروه کتائب حزب الله شد تا موضع خود را درباره این جنایت شرح دهد. از همین روی، دیداری ترتیب داده و در آن توافق شد که یک کمیته مشترک به منظور بررسی ابعاد این جنایت تشکیل شود.
کتائب حزب الله ادامه داد: ما درخواست دادیم که از طریق رسانهها، خبر تشکیل کمیته پیگیری موضوع ترور فرماندهان پیروزی بر تروریسم اعلام شود. ما خواستیم روند کار کمیته و نتایج تحقیقات با شفافیت کامل در اختیار ملت عراق گذاشته شود.
شهید سردار قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ابومهدی المهندس ۱۳ دی ماه سال ۱۳۹۸ به دستور مستقیم «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در حمله پهپادی نظامیان کشورش در عراق به نزدیکی فرودگاه بغداد به شهادت رسیدند.
پاسخ ظریف به توئیت تهدیدآمیز ترامپ علیه شناورهای ایرانی
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه در پیامی توئیتری به توئیت تهدیدآمیز دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا علیه شناورهای نظامی ایرانی که در آبهای سرزمینی کشور خود مشغول انجام وظیفه هستند، واکنش نشان داد.
ظریف در این پیام توئیتری تصریح کرد: «ارتش ایالات متحده گرفتار بیش از پنج هزار ابتلا به کووید ۱۹ است. دونالد ترامپ باید به نیازهای آنها توجه داشته باشد، نه این که مشغول انجام تهدیداتی باشد که تروریستهای صدامی برای آن هورا میکشند. به علاوه، نیروهای آمریکایی هیچ کاری با هفت هزار مایل دورتر از کشور خود ندارند که سبب شوند نیروی دریایی ما از ساحل خودمان در خلیج فارس سراغ آنها بروند.»
ارسال لیست اسامی وزرای کابینه به پارلمان عراق
یک نماینده جریان الحکمت عراق، روز پنجشنبه اعلام کرد که نخست وزیر مکلف این کشور لیست اسامی وزرای کابینه خود را برای پارلمان ارسال کرده است.
جاسم البخاتی، نماینده جریان الحکمه عراق امروز در گفتوگو با خبرگزاری المعلومه با اشاره به اینکه مصطفی الکاظمی، نخست وزیر مکلف این کشور لیست اسامی وزرای کابینه خود را به پارلمان ارائه کرده، گفت: هنوز تکلیف وزارتخانههای کشور و دفاع مشخص نشده است.
البخاتی در شرح دلایل عدم حضور نمایندهای از جریان الحکمت در نشستی که در منزل هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح برگزار شد، ضمن مخالفت با اعلام دلایل این غیبت تا زمان صدور دستوری از سوی دفتر سیاسی جریان اظهار کرد: موضعگیری ما در این خصوص بعدها اعلام خواهد شد.
این نماینده جریان الحکمت در ادامه گفت: نخست وزیر مکلف لیست اسامی را که در رسانهها اعلام شدند، همراه با شرح حال آنها، برای پارلمان ارسال کرده تا نمایندگان پارلمان با آنها آشنا شوند، این در حالی است که دو کرسی وزارت کشور و دفاع هنوز مورد مناقشه است.
او افزود: لیست شامل اسامی تکراری است که با مخالفت تعدادی از نمایندگان مواجه خواهد شد، زیرا آنها خارج از توافقهای قبلی تمامی نخستوزیران مکلف هستند که تکرار هرگونه اسمی در این کابینه و کابینههای قبلی را ممنوع میدانند.
همچنین جریان حکمت تاکید کرد، هیچ وزیری در دولت الکاظمی معرفی نکرده و آنچه رسانهها در این باره منتشر کردند تلاشی برای به هم ریختن معادلات است.
علی العبودی، عضو فراکسیون جریان حکمت تاکید کرد: بار دیگر میگوییم که هیچ نامزدی را برای پستهای وزارتی معرفی نکردیم و اخبار در این باره صحت ندارند.
همچنین فاضل الفتلاوی، عضو فراکسیون الفتح امروز به بغداد الیوم اظهار کرد: آنچه درباره اسامی نامزدهای برخی پستهای وزارتی منتشر شده، درست نیست، به ویژه که بیش از پنج لیست مطرح شده و اسامی منتشره صحت ندارند.
وی افزود: نمیتوان به اخبار رسانهها اعتماد کرد و درباره کابینه آینده و اینکه قادر به اداره مرحله آینده است یا نه، قضاوت کرد. باید منتظر ارائه کابینه واقعی باشیم و بعد قضاوت کنیم.
پاسخ «کیم جونگ اون» به نامه بشار اسد
چندی پیش، رئیسجمهور سوریه طی نامهای، یکصد و هشتمین سالگرد تولد بنیانگذار کره شمالی را به رهبر این کشور تبریک گفته بود که این امر با استقبال و قدردانی طرف مقابل مواجه شد.
به گزارش شینهوا، کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در پیامی مکتوب، از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، به دلیل نامه محبتآمیزی که چندی پیش به مناسبت یکصد و هشتمین سالگرد تولد پدربزرگش «کیم ایل سونگ» برای وی نوشته بود، قدردانی کرد.
گفتنی است، کیم ایل سونگ بنیانگذار کره شمالی است که دیگر در قید حیات نیست.
بنا به اعلام رسانه رسمی کره شمالی، کیم جونک اون همچنین در پاسخ نامه اسد، از این بابت که رابطه دو کشور از مدتها پیش و به ویژه در دوره رهبران قبلی (پدرانشان)، مبتنی بر دوستی دیرینه است، ابراز خرسندی و بر تداوم این روند تاکید کرد.