آغاز مذاکره برای خروج نظامیان آمریکایی از عراق، درخواست نماینده پارلمان آلمان برای یک توافق هستهای جدید با ایران، گفتوگوی تلفنی گوترش و ظریف درباره یمن و هشدار مقام امنیتی عراقی در خصوص افزایش نیروهای آمریکایی در الانبار، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به گفتگوی ظریف با وزیر خارجه امارات درباره تحولات منطقهای نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی، عصر روز یکشنبه در گفتوگویی تلفنی ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان در خصوص آخرین تحولات منطقهای، مبارزه با شیوع کرونا و سایر مسائل مورد علاقه رایزنی و تبادل نظر کردند.
آغاز مذاکره برای خروج نظامیان آمریکایی از عراق
«عبدالکریم خلف»، سخنگوی فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق اعلام کرد، بغداد و واشنگتن مذاکره درباره جدول زمانی خروج نظامیان آمریکایی از عراق را در ماه ژوئن آغاز خواهند کرد.
وی با بیان اینکه دولت در اجرای مصوبه پارلمان در خصوص خروج نظامیان آمریکایی از عراق بسیار جدی است، گفت: دو کشور طی مذاکراتی که در ماه ژوئن آینده برگزار خواهد شد، تدوین برنامه و جدول زمانبندی شده برای عقبنشینی نیروهای آمریکایی از کشور به طور کامل و مستند به مصوبات پارلمان عراق را بررسی خواهند کرد و این امر با توافق طرفین حاصل میشود.
خلف اظهار داشت: رابطه امنیتی میان عراق و ایالات متحده در چارچوب آموزش و تبادل تجارب حتی در حالت اجرای تصمیم عقبنشینی نیروهای آمریکایی، ادامه خواهد یافت.
وی اعلام کرد که در مذاکرات میان دو طرف، کلیه اشکال روابط میان دو کشور در زمینههای اقتصادی، سیاسی، امنیتی، فرهنگی و ثابت طی توافق چارچوب استراتژیک بررسی خواهد شد.
درخواست نماینده پارلمان آلمان برای یک توافق هستهای جدید با ایران
«نوبرت روتگن» رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان آلمان در مصاحبه با روزنامه «ولت» خواستار یک توافق هستهای جدید با ایران شد.
وی ضمن مطرح کردن درخواست یک توافق هستهای جدید با ایران گفت: «هدف توافق هستهای برجام، جلوگیری از دستیابی به توانمندی تسلیحات هستهای ایران بود. بعد از خروج یکجانبه ایالات متحده آمریکا از این توافق، ایران هماکنون بار دیگر تهدیدات به ازسرگیری فعالیتهای هستهای را آغاز کرده است؛ بنابراین، ضروری است که توافق جدیدی را آغاز کنیم که گستردهتر باشد و همچنین موضوعات مربوط به ثبات منطقهای را نیز در بر بگیرد».
علیرغم مخالفتهای جامعه بینالملل و پایبندی کامل ایران به مفاد برجام، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا بدون توجه به درخواستهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و جامعه جهانی و حتی برخی مقامهای داخلی آمریکا، یکجانبه در اردیبهشتماه سال 97 از توافق هستهای با ایران خارج شد و فشارهای حداکثری به جمهوری اسلامی ایران را با هدف وادار کردن ایران به موافقت با یک توافق هستهای جدید مورد نظر واشنگتن تشدید کرد.
سیاستهای فشار حداکثری دولت ترامپ به ایران، نه تنها نتیجهبخش نبود و ایران تسلیم نشد، بلکه یک سال بعد از خروج یکجانبه آمریکا از برجام، ایران به دنبال بدعهدی کشورهای اروپایی عضو برجام، شروع به کاهش تعهداتش ذیل برجام کرد.
با این حال مقامهای ایران تأکید کردهاند، به محض آنکه کشورهای اروپایی به تعهداتشان ذیل برجام عمل کنند، ایران نیز مجدداً به ایفای کامل تعهداتش ذیل این توافق بازخواهد گشت.
گفتوگوی تلفنی گوترش و ظریف درباره یمن
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد روز یکشنبه در سومین گفتوگوی تلفنی خود با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در دو هفته اخیر، از تلاشهای جمهوری اسلامی برای آتش بس در یمن و آغاز گفتوگوهای سیاسی استقبال کرد.
طرفین در این گفتوگو بر لزوم باز شدن و امنیت مرزها و بنادر یمن برای ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم یمن به ویژه در شرایط شیوع کرونا تاکید کردند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد شامگاه یکشنبه ۲۴ فررودین ماه در تماس تلفنی با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، گزارشی از اقدامات و تلاشهای سازمان ملل متحد برای تداوم آتش بس در یمن ارائه کرده بود.
هشدار مقام امنیتی عراقی در خصوص افزایش نیروهای آمریکایی در الانبار
یک منبع امنیتی در عراق گفت که نیروهای آمریکایی در این کشور به دنبال ایجاد ناامنی و شایعهپراکنی در خصوص شیوع ویروس کرونا هستند.
او بدون ذکر نام خود به وبگاه المعلومه گفت، استان الانبار و پایگاه عین الاسد در روزهای گذشته، شاهد افزایش نیروهای آمریکایی بود و اخباری که در خصوص عقبنشینی این نیروها منتشر میشود، صحت ندارد.
این مقام امنیتی افزود: «آمریکا در اقدامی خبیثانه با انتشار ویروس کرونا در جهان در پی ضربه زدن به اقتصاد جهانی و به خصوص کشورهای اسلامی است.»
به گفته وی، نیروهای آمریکایی مدعی هستند که از برخی پایگاه ها در عراق و استان الانبار عقبنشینی کردهاند، در حالی که هدف از این اقدام، ایجاد ناامنی است. او همچنین گفت که نیروهای آمریکایی دست به شایعهپراکنی در خصوص شیوع ویروس کرونا در برخی مناطق میزنند تا نیروهای الحشد الشعبی را از آن مناطق دور کنند.