به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، هادی ابوی با اشاره به تاثیر بحران کرونا بر معیشت کارگران روزمزد و فصلی اظهار کرد: کارگران روزمزد کارگرانی هستند که حقوق و دریافتی خود را به صورت روزانه یا چند روزه دریافت میکنند و تفاوتی که با کارگران دیگر دارند این است که تمام مزایای قانونی یک مزد در حقوق یک روزه آنها مستتر است.
وی ادامه داد: این دسته از کارگران که جمعیتشان هم کم نیست با شیوع ویروس کرونا بیشتر از دیگر گروهها آسیب دیدند و کرونا به وضع معیشت آنها ضربه زد؛ حتی در مکانهایی که برای کار مراجعه میکردند با نبود کار مواجه شده و بازار نسبی کار را از دست دادند.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران، بخشی از کارگران ساختمانی، کارگران هتلها، تالارها، مسافرخانهها و رستورانها را جزو کارگران روزمزد برشمرد و افزود: کارگرانی که در میادین میوه و ترهبار مشغول کارند یا کارگرانی که در باربریهای درون شهری فعالیت دارند هم روزانه دستمزد میگیرند.
ابوی دستفروشان را جزو کارگران روزمزد ندانست و گفت: کسانی که بساط کالا متعلق به خودشان است و در واقع آن را تهیه میکنند و به فروش میرسانند و درآمدی برای خود دارند در دسته کارگران روزمزد قرار نمیگیرند مگر دستفروشان مترو یا دستفروشانی که کالا متعلق به کارفرمایشان است یا مال دیگری را میفروشند و درصدی از آن را برمی دارند.
این مقام مسئول کارگری متذکر شد: کسانی که در روزبازارها و شب بازارها اجناس خود را به فروش میرسانند و پیک موتوریها، گروهی از کارگران شاغل محسوب میشوند که به واسطه سرمایه خود و کالایی که عرضه میکنند یا ابزار و وسیله نقلیهای که در اختیار دارند امرار معاش میکنند و زندگیشان میگذرد لذا روزمزد نیستند ولی کارگران روزمزد از حداقلهای زندگی هم برخوردار نیستند و ابزار و وسیلهای از خود ندارند و زندگی آنها با مزدی که روزانه دریافت میکنند، می چرخد.
ابوی به مشکلاتی که در ساماندهی کارگران روزمزد وجود دارد اشاره کرد و گفت: متاسفانه طرز تلقی و فرهنگی که در بین کارگران روزمزد و سرگذری وجود دارد این است که تصور میکنند که اگر از چهارراهها یا میدانهای شهر فاصله بگیرند از کار بیکار میشوند؛ از طرف دیگر مشکلات مالی باعث میشود که از خیر عضویت در انجمن یا گرفتن کارت مهارت منصرف شوند چون برای عضویت در انجمن صنفی باید هزینه عضویت بپردازد و یا اگر یک کارگر ساده بنّا بخواهد از مزایای بیمه برخوردار شود و کارت مهارت فنی و حرفهای بگیرد ناچار است که پول بدهد تا ثبت نام کند و در آزمون شرکت کند و همه این کارها مستلزم پرداخت هزینه است که در توان کارگر گذری و روزمزد نیست.
عضو کانون انجمنهای صنفی کارگران خراسان رضوی در ادامه بر ضرورت ساماندهی کارگران فصلی، گذری و روزمزد تاکید کرد و گفت: یکی از اقداماتی که میتوان در جهت شناسایی کارگران روزمزد صورت داد، ایجاد سامانهای برای ثبت اطلاعات و مشخصات آنها است. این دسته کارگران میتوانند به کانونهای کارگری و انجمنهای صنفی استان محل سکونت خود نیز مراجعه کنند همچنان که ما در راستای شناسایی و حمایت از کارگران روزمزد و فصلی مشهد با فراخوانی که از سال گذشته دادیم توانستیم بخش اعظمی از این کارگران را شناسایی و حمایت کنیم.
وی ادامه داد: از سال قبل که بحث دستمزد و معیشت مطرح بود در کانون جلسهای ترتیب دادیم و به این فکر افتادیم که به صورت خودجوش و ابتکاری، برای معیشت کارگران استان کاری انجام بدهیم و کالای ارزان قیمت تنظیم بازاری برایشان تهیه کنیم؛ از طرفی سامانه نظارتی وزارت صمت هم بود که طی فراخوانی که دادیم از همه کارگران روزمزد و گذری، کارگران باربری، فصلی و شوفری خواستیم که در این سامانه ثبت نام کنند و کسانی هم که نمیتوانستند و به ما مراجعه میکردند، کدملی آنها را در سامانه وارد و مشخصاتشان را تکمیل کردیم و یک بانک اطلاعاتی جامع تشکیل دادیم.
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران خاطرنشان کرد: تاکنون نزدیک به ۳۰ هزار نفر را در سامانه ثبتنام کردیم و مرتب درحال راستی آزمایی، بررسی و پالایش مشخصات کارگران و وضعیت کار آنها هستیم که از این تعداد ۲۰ هزار نفر مشخص شده و لیست آنها را به مجموعه خیّرین و نهادهای حمایتی ارسال کردهایم.
وی درعین حال از توزیع ۲۰۰۰ بسته معیشتی در ۱۰ روز اول عید امسال خبر داد و گفت: از بانک اطلاعات جامعی که ایجاد شده بود، استفاده کردیم و لیستی را تهیه و جهت بررسی به کمیته امداد استان ارائه کردیم و توانستیم ۲۰۰۰ سبد کالایی به ارزش ۲۵۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومان تهیه و بین کارگران روزمزد و کارگران آسیب دیده از توزیع کنیم. اعتقاد داریم حمایت واقعی از کارگران روزمزد نیازمند به دست آوردن اطلاعات دقیق از کارگران و خانوادههایشان است تا عدالت در توزیع بستههای حمایتی صورت گیرد.
وی در پایان گفت: متاسفانه مشاغل خدذماتی بیشترین لطمه را از کرونا دیدند تا جایی که بسیاری از زائرسراها، هتلها و مراکز اقامتی و شرکتهای خدماتی در مشهد هم با رکود و تعطیلی نسبی مواجه شدهاند، تولید و فروش پوشاک در این ایام رونق داشت و زائرین برای زیارت میآمدند و سوغات هدیه میبردند ولی به دلیل کرونا بیشتر کسب و کارها با وقفه مواجه شده است.
گسترش ویروس کرونا در ماههای اخیر بسیاری از مشاغل و کسب وکارها را تحت تاثیر قرار داده است به نحوی که مشاغل ساختمانی و خدماتی تحت تاثیر کرونا به شدت آسیب دیده و کارگران فصلی و روزمزد نیز شغل خود را از دست داده و از تامین هزینه های زندگی بازمانده اند.