ورود کرونا به کشور تبعات مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی داشت که دولت تلاش کرد برای مواجهه با هر یک از آنها برنامهای داشته باشد. یکی از این تبعات، نحوه ادامه آموزش دانش آموزان علی رغم تعطیلی مدارس بود. دانش آموزانی که تا پیش از این با متد تدریس در کلاس با حضور معلم پیش میرفتند و یکباره با شیوه آموزش مجازی آن هم بدون آمادگی قبلی مواجه شدند. استفاده از سامانه شاد، یکی از این روش هاست که خانوادهها را دچار سردرگمی کرده است.
به گزارش «تابناک»؛ وزارت آموزش و پروش بعد از مواجهه با تعطیلی طولانی مدت مدارس برای پیشگیری از شیوع کرونا به دنبال روشهای جایگزین برای ادامه آموزش دانش آموزان رفت؛ گام اول استفاده از ظرفیت تلویزیون برای پخش برنامههای آموزشی در پایههای مختلف و در ساعات مشخص بود که این کار از دهم اسفند سال گذشته، رسما آغاز شد؛ اقدامی که عملا نمیتوانست دوازده پایه تحصیلی با بیش از ۲۵۰ درس را تحت پوشش قرار دهد؛ لذا در همان ایام از معلمان خواسته شد به میدان آمده و آموزش از راه دور داشته باشند.
وزارت آموزش و پرورش این بار در گام دوم برای انجام اقدامی هماهنگ و سراسری در کل کشور، با استفاده از بستر اینترنت از سامانه شبکه آموزش دانش آموزان (شاد) در ۲۱ فرودین رونمایی کرد تا تمامی مدارس عضو این سامانه شده و آموزش هماهنگ ادامه پیدا کند.
بنا بر گفته وزیر آموزش و پرورش، این سامانه حدود ۹۰ درصد دانش آموزان را تحت پوشش قرار داده و برای کسانی که دسترسی به اینترنت ندارند، برنامه دیگری در نظر گرفته شده است. البته حاجی میرزایی این وعده را هم داده که مدیران و معلمان، حضوری و با ارائه بستههای آموزشی حتی با تماسهای تلفنی آموزش را پیگیری میکنند و اجازه نمیدهد دانشآموزی از آموزش جا بماند.
علی رغم وعده وزیر آموزش و پرورش خانوادهها گلایههای بسیاری در استفاده از سامانه شاد دارند، بخشی از آن به کندی اینترنت و بخشی دیگر به نبود تمکن مالی برای تهیه تلفن همراه بر میگردد که با وضعیت اقتصادی فعلی مشکلات خانوادهها را دوچندان کرده است. گلایههایی که پای مجلس شورای اسلامی را هم به این موضوع وارد کرد.
نمایندگان در جلسات علنی هفته گذشته در تذکرات متعددی به وزیر آموزش و پرورش، اجبار معلمان و دانش آموزان را در استفاده از سامانه شاد نادرست خواندند و از فشار مضاعف به قشر ضعیف جامعه و خانوادههای مستضعف گفتند که تفلن همراه نداشته و برای تهیه آن و ادامه آموزش فرزندان خود با مشکل مواجه شده اند. محمدمهدی زاهدی، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، یکی از این نمایندگان است که خطاب به وزیر آموزش و پرورش گفت: «چرا این وزارتخانه دانشآموزان را مجبور به استفاده از نرمافزار شاد میکند، مگر نمیدانید که مردم چقدر محروم هستند و همه مردم توان و امکان خرید تلفن همراه هوشمند ندارد. به فرض هم که داشته باشند، بهای اینترنت چه میشود؟ چه کسی اعلام کرده که باید دانشآموزان مجبور به استفاده از شبکه نرمافزار شاد باشند، در حالی که بسیاری از معلمان در حال آموزش به دانشآموزان هستند».
تذکری که با تایید عبدالرضا مصری، نایب رئیس مجلس مواجه شد که کمیسون آموزش را مامور بررسی مشکلات استفاده از سامانه شاد با حضور وزیر آموزش و پرورش کرد. او گفت که دولت باید راهکار دیگری هم داشته باشد که در صورت نبود چنین راهکاری کمیسیون آموزش طرح دو فوریتی ارائه کرده تا تکلیف مردم مشخص شود.
بعد از آن زاهدی در گفت و گویی از برگزاری جلسه هفته آینده کمیسیون آموزش با حضور وزرای آموزش و پرورش برای رسیدن به جمع بندی سخن گفت. او این توضیح را داد که پیشنهاد کمیسیون آموزش این است که ملاک عمل برای سنجش نهایی دانش آموزان ۸۰ درصد محتوای کتب درسی باشد که قاعدتا در تمام کشور تا پایان سال گذشته تدریس شده است، معلمان میتوانند دو یا سه سوال اختیاری از مابقی سرفصلهای باقی مانده از هر درس را در سوالات امتحان طرح کنند که در نتیجه دیگر حق هیچ یک از دانشآموزان در مناطق محروم و غیرمحروم ضایع نخواهد شد. موضوعی که جبار کوچکی نژاد عضو دیگر این کمیسیون هم آن را مطرح کرد. او سامانه «شاد» را تنها برای رفع اشکال مفید دانست و گفت، وزارت آموزش و پرورش باید امتحانات را بر اساس ۸۰ درصد محتوای کتب درسی برگزار کند و در ابتدای سال تحصیلی جدید مروری بر درسهای قبلی داشته باشد.
برخی دیگر از اعضای کمیسیون آموزش نظر دیگری دارند؛ از جمله آنها قاسم احمدی لاشکی، نایب رییس کمیسیون آموزش است که با اشاره به جلسه اش با وزیر آموزش و پرورش پیشنهاد خرید موبایل برای خانوادههای کم بضاعت را داده تا فرزندان آنها هم بتوانند از امکانات سامانه «شاد» استفاده کنند. راهکار او برای تامین اعتبار خرید گوشی تلفن همراه، استفاده از بودجه سهم آموزش و پرورش از درآمدهای حاصل از عوارض دریافتی از مصرف کنندگان گاز است که از ۲۰ درصد به ۵۰ درصد افزایش یافته است؛ طبق توضیحات احمدی لاشکی، در احکام دایمی بودجه مقرر شده که مابهالتفاوت این عوارض به وزارت نفت برای تأمین و استانداردسازی سامانه گرمایشی و سرمایشی مدارس داده شود که این رقمی بالغ بر ۱۷۰۰ میلیارد تومان میشود. ۵۰۰ میلیارد تومان هم برای هوشمندسازی مدارس داده میشود که مجموع آن ۲۲۰۰ میلیارد تومان است، میتوان این رقم را صرف خرید گوشی موبایل برای خانوادههایی کرد که امکان خرید آن را ندارند تا فرزندانشان از سامانه «شاد» برای آموزش استفاده کنند.
با توجه به ورود مجلس شورای اسلامی به مشکلات استفاده از سامانه «شاد» و تاکید برخی از آنها بر تجدیدنظر در استفاده از این سامانه، باید منتظر نتیجه جلسه کمیسیون آموزش و ارائه گزارش آن به صحن علنی پارلمان بود تا تکلیف دانش آموزان و معلمان تعیین شود.